NFL

Tony Romo ellopta a show-t New Yorkban, a Cowboys nyerte a szezonnyitót!

  • Molnár Dávid

A profi amerikai futball-liga (NFL) hagyományaihoz hűen idén is az aktuális bajnok otthonában kezdődött el az alapszakasz. Eli Manningék a csoportrivális Dallas Cowboyst fogadták, azonban a hazai pálya sem tudta megmenteni őket attól, hogy a nagy elánnal játszó vendégek – élükön Tony Romóval, az ellenfél irányítójával – győztesen kerüljenek ki az összecsapásból.

A New York Giants címvédőként, hazai pályán nyithatta meg az új idényt, és nyugodtan kijelenthető, hogy a találkozó előtt mindkét tényező Eli Manningék malmára hajtotta a vizet. Ahogy az NFL múltja is, ugyanis az előző nyolc szezonnyitón az aktuális bajnok mindig képes volt győzelemmel indítani az idényt. Azonban magyar idő szerint csütörtök hajnalban még ezek sem segítettek az Óriásokon, akik az előszezon eredményeihez, játékához hasonlóan szürkén játszottak, és nem tudtak felpörögni a Cowboys-játékosok szintjére.

A Dallas tavaly az utolsó fordulóban pont a New York Giants ellen bukta el a csoportgyőzelmet, és ezzel együtt a rájátszásban való részvételt is. Tony Romóék tisztában vannak vele, hogy ez a mostani siker nem hozza vissza a múltat, de bizakodóan tekinthetnek az idei szezonra a Giants leverése után. Bár az eredmény (24-17) szoros meccset mutat, valójában a Dallas végig dominált, támadásban és védelemben is.

Tony Romo például lejátszotta a pályáról Eli Manninget, a tavalyi Super Bowl legértékesebb játékosát. A Dallas irányítója három alkalommal asszisztált touchdownhoz, ezek közül kétszer is Kevin Ogletree-t szemezte ki magának, aki előbb egy 10, majd egy 40 yardos TD-t szerzett a vendégeknek. Romo irányításával 307 yardot tett meg előre a Cowboys, de a futójátékra sem lehetett panasz, kezdve DeMarco Murrayjel, aki további 131 yarddal segítette ki csapatát. A védelem talán még ennél is nagyobb dicsőítést érdemel, hiszen háromszor is sackelték Manninget és egy labdaszerzést is a számlájukra lehetett írni.

A Manningre helyezett nyomás meghozta a gyümölcsét a dallasiak részéről, egyben viszont a hatharom.com tippjére is kihatással volt, ugyanis Victor Cruz, a Giants elkapója csupán 58 yarddal tudott előrébb vinni a támadóegységet, ami elmaradt az általunk megtippelt mennyiségtől.

Azonban hiába dominált a Cowboys a pálya mindkét területén, az eredményjelzőn ez nem igazán mutatkozott meg, és a Giants folyton ott volt a sarkukban. Amikor már-már úgy tűnt, hogy a Giants a következő támadásból már fordítani tudna, akkor Romo felőrölte a New York-iak védelmét, és visszaállította a biztosnak tűnő különbséget. Eli Manning szokásához híven azért érdekessé tette a véghajrát, 2:25-tel a vége előtt hozta fel hét pontra a hazaiakat, de a hátralévő időben már nem került vissza hozzájuk a labda, így vereséggel kezdték meg a szezont.

A Dallas mérlege immáron 35-17-1 az idénynyitókon, ami a legjobb az egész ligában.

„A győzelmeink és a vereségeink alapján ítélkeznek rólunk” – nyilatkozta Romo a sikert követően, ami csak azoknak lehetett meglepetés, akik nem látták a mérkőzést. Az biztos, hogy ennél szebb indulást el sem tudtak volna képzelni Dallasban, és ha a továbbiakban képesek lesznek erre építkezni, akkor lesz miért örömködni a csapatnál.

NFL
1. forduló
New York Giants - Dallas Cowboys 17-24