Paralimpia 2012

Szekeres Pál teljesítményét másolná az atlantai diszkoszvető bajnok

  • Vásárhelyi Tamás

Az 1996-os atlantai olimpia női diszkoszvető bajnoka, a német Ilke Wyludda Londonban már a paralimpián szeretne érmet szerezni.

A szerda este megnyitásra kerülő londoni paralimpián ugyan több ezer sportoló áll rajthoz, közülük azonban vélhetően csak kevesek ismertek igazán a sportszerető közvélemény előtt. A dél-afrikai amputált lábú futóról, Oscar Pistoriusról - főleg londoni olimpiai indulása után - valószínűleg sokan hallottak már és talán ugyanez mondható el egy másik neves atlétáról, Ilke Wyluddáról is. A 43 éves német sportoló ugyanis 1996-ban Atlantában olimpiai bajnok volt a női diszkoszvetésben, most Londonban viszont a parasportolók között indul majd ugyanebben a számban, valamint súlylökésben is. Wyludda tragédiájáról és lábának amputációjáról már korábban írtunk, ami végül sportolói karrierjének újraindításához vezetett.

A jobb lábszárát egy 2010 decemberi műtét során elveszítő sportoló akár sporttörténelmet is írhat Londonban, hiszen ő lehetne a világ első olyan sportolója, aki olimpián és paralimpián is győzni tudott. Ebben a vonatkozásban még a magyar vívót, Szekeres Pált is megelőzhetné, aki egyedüliként mondhatja el magáról, hogy mindkét nagy sportfesztiválon képes volt érmet szerezni. Wyludda amúgy 2001-ben fejezte be az élsportot és az amputációig bezárólag tíz évig nem is sportolt különösebben, fizioterapeutának és aneszteziológus orvosnak tanult, majd ezen a területen is helyezkedett el a hallei kórházban, ahol az életét ismét a sport felé fordító műtétet is elvégezték rajta. 

A német diszkoszvető a londoni paralimpián is győzni szeretne - Fotó: dpa

"Újra érezni kezdtem azt, hogy tennem kell valamit a testemért. Amikor 2011 tavaszán újra lementem az edzőteremben, akkor fenséges érzések fogtak el, hiszen újra izomlázam volt, amit nagyon régen éreztem utoljára" - mesélt az újrakezdésről a Sport Bildnek Wyludda, aki elmondta, hogy az időközben visszavonult edzőjét, Gerhard Böttchert is meggyőzte arról, hogy segítsen neki az edzéseken. "Annak idején 13 éves korában én fedeztem őt fel, így egy percet sem gondolkoztam a felkérésen, azonnal jöttem segíteni" - tette hozzá az Ilke edzéseit azóta is irányító edző.

Wyludda jelenleg is dolgozik a hallei kórházban, a munkaidő lejárta után pedig 2-3 órás edzésekkel készül a versenyekre. "A korábbi edzésmunkámnak a 80%-át most is elvégzem" - újságolta büszkén az egykori bajnok. Diszkoszt most már azonban csak ülve tud dobni, a megváltozott helyzetet azonban fanyar humorral kezeli: "Korábban azt mondta az edzőm a rosszabbul sikerült dobásaim esetében, hogy hiányzott alóluk a lábam. Most már tényleg láb nélkül dobok." A tréner persze a szakmai vonalat is hozzáteszi a kép árnyalásához: "A dobószámokban az energia 70%-a a lábból fakad, így Ilke esetében most praktikusan a nulláról kellett kezdenünk a munkát" - mondta Böttcher. 

Az egykori olimpiai bajnok most persze messze van korábbi egyéni csúcsától (74,56 méter), de így is büszke arra, hogy 29,36 méteres legjobbja van a parasportolóknál is egy kilogrammos diszkosszal. Súlylökésben a korábbi 19,08-as egyéni legjobbjától most még a négy kilós golyóval is messze tart (9,95 méter), de így is büszke arra, amit elért. "Ott leszek a paralimpián és ezzel már elértem azt, amiért újrakezdtem az egészet" - zárja nyilatkozatát Wyludda, akinek a profizmusa már a régmúltat idézi, hiszen a paralimpiai versenyekig (szeptember 4 - diszkoszvetés, szeptember 8 - súlylökés) nem ad több interjút, mondván "most már versenyidőszak van, erre kell figyelnem." Saját bevallása szerint a csupán egy éves edzésmunka után jelenleg még nem tartozik a szakág legjobbjai közé, de mindenképpen szeretne paralimpiai érmet is magának. Ha nem most, akkor majd 2016-ban Rio de Janeiróban...