London 2012

Több mint 100 milliót fizetnek a magyar pólósoknak az ötödik helyért

A londoni olimpia negyeddöntőjében elbukó magyar férfi vízilabda-válogatott tagjainak fejenként 7 millió forint jár a kudarc után.

A Kemény-csapat az ötödik helyen végzett Londonban

A londoni olimpián a magyar férfi vízilabda-válogatott a csalódást jelentő ötödik helyen végzett. A Bors arról számol be, hogy egyre gyakrabban olyan hangokat is hallani, amelyek szerint a kudarcot jelentő ötödik helyért járó, fejenkénti hétmillió forint sok, az országnak - mivel 13 játékosnak, plusz az edzőknek is jár a jutalom – több mint százmillió forintjában van a lebőgés.

"Normatív támogatásról van szó, amit nem lehet utólag korrigálni - mondta a lapnak az üggyel kapcsolatban Muszbek Mihály sportközgazdász. - Nem lehet figyelembe venni, hogy egy-egy sportágban hány induló között dől el a verseny, még ez a szisztéma a legigazságosabb."

Egyáltalán nem ért egyet ezzel Kolláth György alkotmányjogász, aki szerint a hasra ütés szerint kialakított jutalmazási rendszer teremt ilyen helyzeteket.

"Nem a sportágak között kell különbséget tenni, hanem az egész rendszert törvények közé kellene terelni. Ahogy egy olimpiai bajnok fixen számolhat azzal, hogy 35 éves kora után kapja a járadékot, úgy az olimpiai jutalmazást is rendszerbe kell foglalni, nem szabad aktuálpolitikát csinálni belőle, így egyik rendszer licitál rá a másikra. Ha a törvény kimondaná, hogy a bajnokok, az érmesek az adott év átlagbérének x-szeresét kapják meg, kiszámítható lenne a sportolók számára is a rendszer. Most mindegyik kormány a hasára üt, és gyerekként bánik a sportolókkal, London előtt is azt mondták, utólag közlik az összeget, nehogy megzavarja a sportolók fejét a pénz. A hasra ütés szerint kialakított jutalmazási rendszer azonban ilyen irreális helyzeteket teremt" - nyilatkozta az alkotmányjogász.