NFL

Cam Newton nyerte az ifjú irányítók csatáját

A pénteki játéknapon tizenkét csapat lépett pályára az NFL 2012-es előszezonjában. A legnagyobb felhajtás mindenképp a Panthers-Dolphins párharcot lengte körül, hiszen sorba állt a tavalyi év legjobb újonca, Cam Newton, valamint az erre a címre 2012-ben jó eséllyel pályázó Ryan Tannehill is, de végül az idősebb és tapasztaltabb quarterback örülhetett.

Nem kell sokat várni ahhoz, hogy Ryan Tannehill, valamint Cam Newton összecsapásai nagy érdeklődést váltsanak ki a drukkerekből, hiszen mindkét fiatal irányító előtt fényes jövő áll. Cam Newton már tavaly bizonyított azzal, hogy nem roppant össze az NFL alapszakaszának terhelése alatt, míg Tannehill egyelőre bontogatja a szárnyait, de a múlt heti Tampa Bay elleni találkozón is már csapata legjobbja volt, annak ellenére, hogy kikapott a Dolphins.

A második héten a Carolina a Miamit fogadta, és ahogy arra a legvérmesebb szurkolók számítottak, a két quarterback egymás túlszárnyalásával igyekezett belopni magát a nézők szívébe. Míg azonban az újonc Tannehill csak a yardokkal tudta előre segíteni a Dolphins támadóegységét, addig Cam Newton vezérletével az első félidőben három előretörést is pontokkal zárt a Panthers. Newton két touchdown-passzt szórt ki, tizenegy passzából pedig nyolc eredményes volt, ami ezen az estén összesen 119 yardot jelentett a hazaiak számára. Múlt héten Newton nem volt megelégedve a csapata játékával, beleértve saját magát is, természetesen a mostani után már más volt a véleménye.

„A múlt heti játékom kapkodósra sikerült, úgy érzem. Az edző (Ron Rivera) közölte velem a meccs előtt, hogy nem fogok sokat játszani, és kicsit bepánikoltam emiatt. Nem hagytam, hogy a játék jöjjön hozzám. Ma viszont tudtam, hogy sokkal több játékidőt kapok, és amikor ennek tudatában vagy, akkor megpróbálod a játékot magadhoz engedni.”

Tannehill, bár pontokhoz nem tudta hozzásegíteni a csapatát, 100 yardot mégis felírhatott a neve mellé, igaz 23 passzából csupán tizenegy találta meg csapattársait. Az újonc irányító azonban nem volt könnyű helyzetben, hiszen a Dolphins védelméből sérülés miatt többen is hiányoztak, és a támadófal sem könnyítette meg a dolgát – a Panthers védői háromszor sackelték, és további három passzát ütötték ki, mielőtt az elérhette volna az elkapókat.

Az ifjú két előszezon vereséggel a háta mögött biztos benne, hogy már nagyon közel járnak ahhoz, hogy végre kijöjjön a lépés nekik támadófronton. Ugyanakkor lehet, hogy ennek már nem ő fogja learatni a babérjait, ugyanis a Dolphins mestere, Joe Philbin továbbra is bizonytalan a kezdő irányító dolgában. David Garrard visszatérése még mindig kérdőjeles, Matt Moore játéka eddig nem túl megbízható. A mérkőzésen Pat Devlin járt legközelebb ahhoz, hogy hősként térhessen vissza Miamiba: a negyedik számú irányító kiosztott egy touchdown-passzt, és négy másodperccel a vége előtt meg is nyerhette volna a találkozót, de a labdát végül az ellenfél védője kaparintotta meg.

A játéknap többi mérkőzésén két nagyobb meglepetés is született, ha lehet egyáltalán az előszezonban meglepő eredményekről beszélni. A Baltimore-t hazai pályán tángálta el a Detroit Lions, Matthew Staffordra (két touchdown-passz, 184 yard) egyszerűen nem volt ellenszere a Ravens védelmének. A másik szenzációt a Jacksonville szolgáltatta, akik New Orleansben verték a Szenteket. A találkozót Jordan Palmer 13 másodperccel a lefújás előtt nyerte meg a vendégeknek, miután Kevin Elliottot megtaláló passza hat ponttal gazdagította őket.

A Tennessee átgázolt a Tampa Bayen, és bár a Titánok irányítói ezúttal sem brillíroztak a karmesteri pozícióban, mégis van minek örülni náluk, hiszen Chris Johnson két touchdownt is szerzett futásból. A tavaly nyáron Tennessee-be költöző futó első idénye a Titansszel koránt sem úgy alakult, ahogy azt tervezte a játékos és a csapat az üzlet megkötésekor.

A Minnesota Vikings hazai pályán tanította móresre a Buffalót. A Billsnél az elmúlt holtszezonban a védelem megerősítését tűzték ki célul, de egyelőre még nagyon messze állnak attól, hogy a stabil jelzővel illessék a hátsó alakzat teljesítményét. Blair Walsh öt mezőnygólt lőtt a találkozón a hazaiak javára, valamint Audie Cole, a Vikings védője 13 másodperc alatt két touchdownt is szerzett: előbb Tyler Thigpen, majd Brad Smith passzát is megfogta, és a berohant a végzónába a játékszerrel.

Megszerezte első előszezonbeli győzelmét az Arizona Cardinals az Oakland Raiders ellen, köszönhetően John Skelton rövid, de annál eredményesebb fellépésének. Skelton egy előretörést vezetett végig, de azt TD-passzal zárta, míg a kezdő irányítói posztra pályázó másik jelölt, Kevin Kolb továbbra is vegyes érzelmeket vált ki a teljesítményével. Ezen az estén háromszor sackelték Kolbot, melyekkel 21 yardot vesztettek a hazaiak, de a végén ez nem ütött vissza, és harmadik meccsükön begyűjtötték első sikerüket az arizonaiak.

NFL előszezon
2. játékhét, pénteki játéknap
Tampa Bay Buccaneers - Tennessee Titans 7-30
Minnesota Vikings - Buffalo Bills 36-14
Baltimore Ravens - Detroit Lions 12-27
Carolina Panthers - Miami Dolphins 23-17
New Orleans Saints - Jacksonville Jaguars 24-27
Arizona Cardinals - Oakland Raiders 31-27