Spanyol foci

A Sevillának nem tetszik a jelenlegi leosztás

Meglehetősen egyenlőtlen a spanyol élvonal televíziós közvetítésekből származó bevételeinek az elosztása, hiszen a Barcelona és a Real Madrid több mint a felét elviszi a befolyó összegnek.

Mivel Spanyolországban nincsen kollektív szerződés az élvonalban, a csapatoknak módjuk van egyéni szerződéseket kötni a jogokat megvásároló televíziós társaságokkal.

A Barcelona és a Real Madrid ennek köszönhetően az éves szinten befolyó 640 millió euró több mint felén osztozik, a harmadik helyen végző Valencia mindössze 40 millió eurót keresett a tavalyi szezonban.

Spanyolországban már többen is támadták a jelenlegi rendszert, a Sevilla elnöke, José Maria del Nido kisebb kampányba is kezdett az ügy megoldásának érdekében. Az elnök után most Piotr Trochowski (a képen) adott nemtetszésének hangot, a Sevilla lengyel felmenőkkel rendelkező német válogatott középpályása a Kicker című magazinnak adott nyilatkozatában kritizálta a spanyol viszonyokat.

"A klubokat különösen bosszantja, ahogy a televízió-közvetítésekből befolyó pénzeket szétosztják." - mondta Trochowski, aki a Hamburg csapatát hagyta ott az andalúzok kedvéért.

"A pénz felét a Barcelona és a Real Madrid kapja, a másik felén osztozik az összes többi csapat. Hogyan kéne így lépést tartani?" - tette fel a kérdést a középpályás.

Mikor a 28 éves játékost megkérdezték, hogy a két gigász közül melyik nyerheti meg a bajnokságot, Trochowski a katalánokat hozta ki győztesnek. "Mind a két csapat az ellenfelünk, de számomra a Barca tűnik erősebbnek. Apró változások történtek a csapatban, de a Guardiolát váltó Tito Vilanova jól ismeri a klub struktúráját".