EURO 2012

Ki tartja fenn a lengyel Eb-stadionokat?

  • MTI

Egy lengyel hetilap szerint veszteséges a július 1-jén befejeződött lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság négy lengyelországi stadionjának működtetése, és kevés az esély arra, hogy ezen bárki is változtasson.

Az Uwazam Rze lengyel hetilap legfrissebb számában arról ír: a varsói, gdanski, poznani és wroclawi aréna felépítése összesen több mint 4 milliárd zlotyt (951 ezer euró) vett igénybe, amit az Eb-helyszínek várhatóan éveken át fognak törleszteni. Ezt az összeget az összesen közel 67 millió zlotyra rúgó (16 millió euró) éves fenntartási költségek is növelik, amelyeket még a szponzorok segítségével sem lesz könnyű fizetni.

A legnagyobb problémák a legdrágább, közel 2 milliárd zlotyért (476 millió euró) felépített fővárosi Nemzeti Stadionnal vannak. Fenntartása évente 30 millió zlotyt (7,1 millió euró) vehet igénybe, így nem fedezhető a 16 millió zlotyra becsült szponzori támogatásból, amelyet még meg is kell szerezni. A lap szerint a több ezer négyzetméter bérelhető üzlethelyiség és konferenciaterem kiadásával, illetve a betervezett évi tíz nagyszabású rendezvény megszervezésével is kétséges, hogy az arénát fenn lehet-e tartani.

Ezt tetézik a varsói létesítmény jogi problémái is, mivel a városközpont közvetlen szomszédságában, egy régebbi stadion helyén felépített aréna részben magántelken van. Az államosított telek ügyében a napokban döntött a bíróság, így az építkezés költségeit várhatóan egy többmillió zlotys kártérítés is megemeli.

A lap értesülései szerint csak a wroclawi és a poznani stadionokat használják a jövőben a helyi futballklubok. A lengyel labdarúgó-szövetség vezetősége a válogatott mérkőzéseit is kisebb arénákban akarja megszervezni, mert lehetetlennek tartja a teltházat például az 58 ezer férőhelyes varsói stadionban.