UEFA

Támogatják Platini rendezési tervét az összeurópai Eb-re

A nemzeti szövetségek körében széles körű támogatást élvez az az elképzelés, hogy a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságnak ne országok, hanem városok legyenek a házigazdái.

A kontinentális szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságának kétnapos brüsszeli tanácskozása előtt a német szervezet főtitkára, Helmut Sandrock arról beszélt a ZDF televíziónak, hogy eleinte meglepte a sportvezetőket az ötlet, de az azóta lezajlott egyeztetéseken kiderült: sokan támogatják, hogy 12 különböző ország városaiban legyenek nyolc év múlva az Eb-meccsek.

Az UEFA vezető testülete várhatóan december elején vitatja meg az eredendően Michel Platini elnöktől származó javaslatot, és jövő év elején születhet végleges döntés a kérdésben. A 2020-as Eb iránt Törökország érdeklődik, illetve Skócia, Wales és Írország közös pályázatot tervez. A törökök azonban csak akkor kandidálnak, ha Isztambul alulmarad a 2020-as nyári olimpia rendezéséért folyó versenyben.

Mostanáig vagy egy, vagy közösen két ország adott otthont a négyévenkénti futballtornának. A következő, 16-ról 24 csapatosra növelt Európa-bajnokságot Franciaország rendezi 2016-ban.