EURO 2012

A szövetségi kapitányok szerint nagyon sikeres volt az Eb

Egervári Sándor, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a napokban Varsóban vett részt az UEFA szimpóziumán, amelynek alaptémája az Európa-bajnokság volt.

Magyarországot a szövetségi kapitányon kívül dr. Mezey György képviselte, aki a tornán az európai szövetség technikai bizottságának tagjaként dolgozott. Hazaérkezése után a kapitány az mlsz.hu-nak számolt be tapasztalatairól.

"Nagyon elégedett volt mindenki az Európa-bajnokság szervezésével és a torna színvonalával egyaránt. Rengeteg szakmai kérdés szóba került, az elődöntőbe jutott válogatott szövetségi kapitányai, Vicente Del Bosque, Cesare Prandelli, Joachim Löw és Paulo Bento nagy sikerű beszámolókat, előadásokat tartottak. Szinte általános volt a vélemény – a különböző szekciókban, a kisebb csoportokban is, én egyébként Roy Hodgson, Mezey Gyuri pedig Lars Lagerbäck csoportjába kapott besorolást –, hogy sikeres volt a torna, különböző szempontokat állapított meg az UEFA ennek alátámasztására. Az európai szövetség kiemelte, hogy sikeres volt a torna a rendezés szempontjából, a hangulat nagyszerű volt, az infrastruktúra is rendben volt, s hogy – a jelen sportjában ezt érdemes külön is hangsúlyozni – doppingmentes volt a torna. Sok szó esett – nyilván Vicente Del Bosque is kitért rá – a csatárok számának kérdésére. Megállapítást nyert, hogy a tornán a legtöbb együttes a 4-2-3-1-es felállítást választotta, ugyanakkor a spanyolok 4-6-0-ban is felálltak, ami a nagy tornákat tekintve feltétlenül újítást jelentett. Szóba került a játékvezetés kérdése is, nagyon finoman bár, de érintették a felszólalók közül néhányan az angol–ukrán mérkőzés hibáját, de ezt is csak nagyon diszkréten, megjegyezve, hogy nem történt volna meg, ha csak néhány centivel odébb helyezkedik a gólvonali játékvezető. Ha már ennél a témánál tartunk, feltétlenül meg kell említeni, hogy a szövetségi kapitányok a torna egyik legfontosabb szakmai jelenségének a fejes gólok számának növekedését jelölték meg, kiemelve, hogy ehhez biztosan hozzájárult az is, hogy az alapvonali játékvezetők alkalmazásával sokkal őrzöttebb lett a kapuelőtér, nem mertek ott szabálytalankodni a védők. Még egyszer hangsúlyozom, hogy az alapvonali játékvezetők működésével kapcsolatban abszolút pozitív vélemények hangzottak el. Ugyanakkor felvetődött a videóbíró alkalmazásának a szükségessége is, de úgy tűnik, ezt egyelőre a FIFA határozottabban szorgalmazza, mint az UEFA. Nem biztos, hogy jó nem élni a technika adta lehetőségekkel, de semmiképpen sem kell negligálni az alapvonali játékvezetőket."