EURO 2012

Madridban milliós tömeg ünnepelte a hazatérő spanyolokat - fotó

A lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság döntőjében Spanyolország 4-0-s győzelmet aratott Olaszország ellen, ezzel az Eb-k történetében először megvédte címét. A tornán mindössze egy gólt kapó, veretlenül győztes spanyol válogatottat több százezres tömeg fogadta Madridban.

Az Európa-bajnoki trófea A spanyol válogatottat szállító repülőgép fél 12 után emelkedett fel a kijevi repülőtér kifutópályájáról, fedélzetén a vasárnap este Olaszország 4-0-s legyőzésével Európa trónjára ismét felülő Spanyolország labdarúgóival és a teljes szakmai stábbal. Az Eb-trófea az 1C ülésen utazott, nehogy valaki szem elől tévessze. A Selección tagjainak hangulatát jól mutatja, és talán a "minden kapus egy kicsit őrült" megállapítást is erősíti, hogy a Liverpool portása, Pepe Reina a legtapasztaltabb légiutas-kísérőket meghazudtolva magyarázta el társainak az oxigénmaszkok és mentőmellények helyes használatát a felszállás előtt.

Miután a csapat 16 óra előtt néhány perccel landolt a madridi Barajas légikikötőben, a helyi tűzoltóság ünnepi vízsugárral fogadta az Európa-bajnokokat. A küldöttség ezt követően egy rövid pihenőt beiktatva János Károly király és Zsófia királyné rezidenciája, a Zarzuela Palota felé vette az irányt, méghozzá egy Európa-bajnoki mintákkal díszített nyitott autóbuszon.

A spanyol válogatott hazatért, Madridban ünnepelték az Európa-bajnoki címet a Vörösök

"Nem könnyű világ- és Európa-bajnokokhoz szólni, óriási örömet szereztetek a spanyol embereknek, és nemcsak a győzelemmel, hanem azzal is, hogy ilyen nagyszerű emberek vagytok" - mondta Őfelsége I. János Károly a válogatott tagjait fogadva. "Ismertétek a győzelem receptjét, csapatként működtetek, ez a siker a tudásotoknak, az erőfeszítéseiteknek és főképp Vicente del Bosque áldozatos munkájának a gyümölcse. Szívből gratulálok, és kívánom, hogy folytatódjon ez a kivételes sorozat."

Iker Casillas, a spanyol válogatott csapatkapitánya egy mezt ajándékozott a királynak, akivel jó hangulatban társalogtak a játékosok. A Marca szerint Sergio Ramos, Gerard Piqué és Fernando Llorente Fülöp herceggel viccelődött... Nem sokkal később a nemzeti csapat tagjai felszálltak az ünnepi autóbuszra, amely Madrid utcáin végighaladva a híres Cibeles térre szállította őket. A felállított színpadon különböző együttesek szórakoztatták az ünneplő közönséget az Európa-bajnokok megérkezéséig. "Bajnokcsapat, bajnokcsapat" - skandálta a közel egymilliós tömeg. Az Európa-bajnok spanyol válogatott hazatért.