EURO 2012

Büszkék vagyunk arra, ahogy játszunk - Cesc Fabregas

Vasárnap este Kijevben a címvédő Spanyolország 4-0-s győzelmet aratott a döntőben Olaszország felett, így a történelem során első csapatként tudta megvédeni Európa-bajnoki címét. A spanyolok egyedülálló módon a legutóbbi három nagy világversenyen egyaránt megszerezték a végső győzelmet, de Cesc Fabregas szerint egyáltalán "nem laktak jól".

"Figyelembe véve azt, hogy két-három játékost leszámítva a többségünk 23, 24, 25, 26 éves, azt kell, hogy mondjam, képesek lehetünk további címek begyűjtésére" - mondta a hispánok 10-ese a Sky Sports-nak. "Ez csak is rajtunk múlik. Helyesen kell cselekednünk, többet kell akarnunk és éhesnek kell lennünk a sikerre. Ez a csapat az elmúlt négy évben megmutatta, hogy képes lehet erre."

Fabregas az Eb-serleggel

"Évről évre nehezebb a dolgunk, mert mindenki minket akar legyőzni. Élveztük a vasárnap esti meccset, de félszemmel már a jövő évi Konföderációs Kupára gondolunk".

Habár sokan megbélyegezték a spanyol gárdát unalmas játéka miatt, a hat mérkőzésen szerzett 12 gólja önmagáért beszél. Noha Vincente del Bosque gyakorlatilag az egész Eb alatt nélkülözte a klasszis csatárral való játékot, végül bejött a szakember húzása. "A sajtó nagy nyomást helyezett ránk, de a csapat bebizonyította, hogy bármit képes elérni. Nagyon büszkék vagyunk arra, ahogy játszunk. Azért nyertünk az utóbbi négy évben, mert a játékunk olyan amilyen, és mindannyian hiszünk is abban, hogy ezt kell játszanunk. Nekünk nem kell változtatunk semmin. Az emberek közül néhányan azt gondolják, hogy unalmas amit csinálunk, de nekünk nem csak az számít, hogy nyertünk, hanem az is, hogy hogyan tudtuk mindezt megvalósítani. Úgy gondolom, hogy lenyűgöztük a világot a technikai és taktikai képességeinkkel, mivel itt nem arról van szó, hogy a csatárok szereznék a gólokat. A védekezésünk erős és szervezett volt, egy gólt kaptunk miközben 12-t szereztünk. Nem hiszem, hogy ez egy unalmas csapat mutatói lennének".

A katalán középpályás elmondása szerint számára nem az a fontos, hogy melyik pozícióban milyen feladatokkal kell pályára lépnie, sokkal inkább az, hogy ott legyen a társakkal. "A legfontosabb dolog a hozzáállás és a fegyelem. Megmutattuk a világnak, hogy van itt egy stílus, amivel mindent meg lehet nyerni. Még mindig nem igazán hiszem el, hogy három nagy trófeát is bezsebeltünk, ez fantasztikus érzés."

EURO 2012
SPANYOLORSZÁG-OLASZORSZÁG 4-0 (2-0)
Kijev, 64 ezer néző, v.: Pedro Proenca (portugál)
Spanyolország: Casillas - Arbeloa, Piqué, Ramos, Jordi Alba - Xabi Alonso, Xavi, Busquets - Silva (Pedro, 59.), Fabregás (Torres, 75.), Iniesta (Mata, 87.)
Olaszország: Buffon - Abate, Barzagli, Bonucci, Chiellini (Balzaretti, 21.) - Marchisio, De Rossi, Pirlo, Montolivo (Motta, 56.) - Cassano (Di Natale, a szünetben), Balotelli
gólszerzők: Silva (14.), Jordi Alba (41.), Torres (84.), Mata (88.)
sárga lap: Piqué (25.), illetve Barzagli (45.)
Kiállítva: -