EURO 2012

Portugál evolúció a 2010-es világbajnokságtól mostanáig

A 2010-es világbajnokság óta átalakult a portugál válogatott. A luzitánok Dél-Afrikában éppen Spanyolországgal szemben maradtak alul a legjobb 16 között, szerda este pedig ismét Vicente Del Bosque együttesével mérkőznek, ezúttal az Európa-bajnokság elődöntőjében. Eduardo, Ricardo Costa, Ricardo Carvalho, Simao Sabrosa és Tiago helyett ezúttal Rui Patrício, Joao Pereira, Miguel Veloso, Moutinho és Nani léphet pályára kezdőként.

2010. június 29-én Spanyolország David Villa góljával 1-0-ra legyőzte a Carlos Queiroz vezette portugál válogatottat a dél-afrikai világbajnokság nyolcaddöntőjében. Most, szinte pontosan két évvel a Fokvárosban megrendezett mérkőzés után egy megújított luzitán együttes készül a visszavágásra Vicente Del Bosque világbajnok csapatával szemben.

Gyökeres változásokról nem írhatunk a világbajnokság óta eltelt időszakkal kapcsolatban, a 2010. szeptemberében kinevezett új szövetségi kapitány, Paulo Bento azonban minden csapatrészben végrehajtott kisebb-nagyobb átalakításokat. A 43 esztendős szakember munkájának eddigi legnagyobb eredményeként tartják számon, hogy képes volt valódi csapattá kovácsolni a portugál nemzeti csapatot. A korábbi 35-szörös válogatott védekező középpályás kiegyenlítette a válogatott alapembereire háruló nyomást az újonnan meghívottak motivációjával – írja a Marca című spanyol sportnapilap szakértője, Jaime Rincón. Cristiano Ronaldo vitathatatlanul vezére maradt a csapatnak, ahogyan Pepe is megtarthatta a “védekező mechanizmus gépészmestere” titulust. Más jelzőkkel is illetik persze a Real Madrid “ortopédusát”, de most koncentráljunk a Seleccao Nacionalra, bizonyos posztok ugyanis bővebb elemzést érdemelnek.

A kapusoknál történt az egyik legjelentősebb változás a világbajnoksághoz képest, annak ellenére, hogy Dél-Afrikában csak egyetlen csapat tudta bevenni a portugálok kapuját. Igaz, David Villa gólja a nyolcaddöntőben a végállomást jelentette a luzitánok számára. Eduardo Carvalho mindhárom csoportmérkőzésen, Brazília, Elefántcsontpart és a Koreai NDK ellen is “lehúzta a rolót”, a szerdai Eb-elődöntőn pályára lépő portugál kezdőcsapat mégsem az ő nevével kezdődik majd. A Benfica hálóőre az Eb-selejtezők során 450 percet védett, vagyis öt mérkőzésen állt a gólvonalon, az elmúlt szezonban viszont, ahogy klubcsapatában, a Benficában, úgy a válogatottban is a cserepadra kényszerült. Utódja, a Sporting Lisszabonnal az Európa Liga elődöntőjéig menetelő Rui Patrício lett, aki sikeres idénye után töretlenül élvezi Paulo Bento bizalmát.

Gólöröm portugál-módra

Az idei kontinenstornán elért sikerek, vagyis az elődöntőbe jutás kulcsaként említett védelem ugyancsak alávetette magát a Bento-féle finomhangolásnak. A szövetségi kapitánnyal történő konfliktusa következtében Ricardo Carvalho még az Európa-bajnokság előtt repült a keretből, aminek következtében Carvalho madridi csapattársa, Pepe került a védelem tengelyébe. Általános vélekedés, hogy a brazíliai születésű bekk ezen a poszton jobb teljesítményre képes, mint védekező középpályás pozícióban, ahol Carlos Queiroz ténykedése idején futballozott. Paulo Bento megtartotta Fabio Coentraót és Bruno Alvest a hátsó alakzatban, a jobbhátvéd poszton viszont Ricardo Costát a "vastüdejű" Joao Pereirára cserélte. A Valenciával 3+1 éves szerződést kötő játékost elképesztő futómennyisége, kitűnő állóképessége és fizikai ereje miatt a luzitán csapat egyik legnagyobb értékének tartják az idei kontinenstornán.

A portugál középpályássor sem úszta meg változás nélkül, Pepe védelembe vezénylésével ugyanis megnőtt Miguel Veloso és Joao Moutinho szerepeltetésének jelentősége. Azzal, hogy a Genoa játékosa átvette Pepétől a védekező középpályás szerepét, Raul Meireles, a Bento-reformok egyik túlélője, sokkal szabadabban vehet részt a támadások szervezésében. Moutinho a 2010-es világbajnokság előtti keretszűkítésnél kimaradt a csapatból, Lengyelországban és Ukrajnában azonban élt a lehetőséggel. A portugál nemzeti tizenegy támadásainak döntő többsége az FC Porto középpályásán haladt keresztül, az eddigi négy találkozón ráadásul két gólpassz is a 25 éves játékos nevéhez fűződik.

  • Portugália - Spanyolország 2012-06-27 20:45:00

 

A fentebb említettek mindegyike képes Cristiano Ronaldo kiszolgálására. Portugália legnagyobb sztárja megtartotta vezető pozícióját a csapatban, ő maradt a luzitán támadószekció legveszélyesebb fegyvere, teljesítményének köszönhetően pedig talán még tovább nőtt az elvárás a válogatott csapatkapitányával szemben. A Real Madrid szélsője mellett – némi meglepetésre – Hugo Almeida is tagja maradt a csatársornak a 2010-es világbajnoksághoz hasonlóan. A Besiktas támadója a dél-afrikai nyolcaddöntő után ismét kezdőként léphet pályára Spanyolország ellen Hélder Postiga váratlan sérülése miatt. A támadósor egyetlen változása, hogy a veterán Simao Sabrosát a Manchester United szélsője, Nani helyettesíti az Európa-bajnokságon.

Várhatóan öt helyen változik majd a spanyoloktól Fokvárosban vereséget szenvedő és ezzel a 2010-es világbajnokságtól búcsúzó portugálok kezdőcsapata. A szerda esti donecki mérkőzésen minden bizonnyal a Rui Patricio – Joao Pereira, Bruno Alves, Pepe, Fábio Coentrao – Miguel Veloso, Raul Meireles, Joao Moutinho – Nani, Hugo Almeida, Cristiano Ronaldo összeállításban kezd Paulo Bento csapata. A két évvel ezelőtti találkozón pályára lépő Eduardo kapus és Ricardo Costa ezúttal a cserepadon indíthatja a mérkőzést, Ricardo Carvalho, Simao Sabrosa és Tiago viszont már nem tagja a portugál válogatott keretének. A luzitánok játékstílusa hasonló, a csapat erősségei nagyjából változatlanok, a körülmények azonban különböznek a két évvel ezelőttiektől. Portugália alaposan bemagolt tananyaggal és lelkileg feltöltődve készül az elődöntőre. Az ellenfél a címvédő és világbajnok, a határtalan önbizalommal rendelkező Spanyolország lesz. Az a Spanyolország, melyet Paulo Bento kinevezése után két hónappal, 2010. novemberében 4-0-ra győzött le Portugália barátságos mérkőzésen...

EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!