EURO 2012

Megemlékezés lesz az ír-olasz csoportmeccs előtt

  • MTI

Egy 18 évvel ezelőtti kocsmai lövöldözés áldozataira emlékezve fekete karszalagot fognak viselni az olaszok elleni Európa-bajnoki csoportmérkőzésen az ír labdarúgó-válogatott tagjai.

Az ír labdarúgó-válogatott játékosai

Hat ember meghalt, öten pedig megsérültek, miután fegyveresek tüzet nyitottak egy zsúfolt bárban, az észak-írországi  Loughinislandben, Down megyében, 1994. június 18-án, amikor futballrajongók éppen az egyesült államokbeli világbajnokság ír-olasz mérkőzését nézték a televízióban. Abban az időszakban zavaros volt a helyzet Észak-Írországban. A protestáns unionisták - akik kitartanak Észak-Írország és Nagy-Britannia egysége mellett - rendszeresen összecsaptak a nacionalistákkal, akik a két Írország újraegyesítéséért küzdenek.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) engedélyezte a megemlékezést az idei kontinensviadal csoportmérkőzése előtt, 18 évvel a tragédia után. "Ami 1994-ben, Loughinislandben történt, az szörnyű tragédia, és mélyen megrendített minden futballszurkolót" - nyilatkozta csütörtökön az Ír Labdarúgó Szövetség elnöke, John Delaney. "Szeretnék köszönetet mondani az UEFA illetékeseinek, amiért lehetőséget adtak nekünk, hogy megemlékezzünk mindazokról, akik életüket vesztették a támadás során." A megemlékezésen az áldozatok családtagjai is részt vesznek.