EURO 2012

Terry bennmaradt, Ferdinand kimaradt - itt a végleges angol keret

Végleges, 23 fős angol keretet hirdetett Roy Hodgson, a Háromoroszlánosok újdonsült szövetségi kapitánya a nyári Európa-bajnokságra.

A lista több meglepetést is tartalmaz, a Norwich City kapusa, John Ruddy újoncként került a keretbe, emiatt a június 2-ra tervezett esküvőjét el kell halasztania - igaz, szerephez csak Joe Hart kidőlése esetén juthat - de a legnagyobb várakozás a Rio Ferdinand vs. John Terry ügyet előzte meg. Hodgson végül a Chelsea rasszizmussal vádolt védője mellett tette le voksát. Ferdinand egyébként közel egy éve volt legutóbb válogatott. A hátsó alakzatból Kyle Walker is hiányozni fog, a Tottenham játékosa térdsérüléssel küzd.

A középpályások közül a Liverpool tavaly 22 millióért igazolt szélsője, Stewart Downing is lehetőséget kapott annak ellenére, hogy mindössze két gólpassz a mérlege a szezonban. Ahogyan a mindössze 18 esztendős, címeres mezben újonc Alex Oxlade-Chamberlain, aki idén robbant be a köztudatba az Arsenalnál. A csatársorban az első két meccsről eltiltás miatt hiányzó Wayne Rooneyt Andy Carrollnak, Danny Welbecknek és Jermain Defoe-nak kell pótolnia, Daniel Sturridge (Chelsea), vagy például Peter Crouch kárára.

Ott van a keretben Scott Parker is, aki szintén nem teljesen egészséges. A Háromoroszlánosok előző barátságos megmérettetésén ő viselte a csapatkapitányi karszalagot, még Stuart Pearce ideiglenes szakvezető döntése alapján.

Hodgson öt tartalékot is megnevezett: Jack Butland (kapus, Birmingham), Adam Johnson (szélső, Manchester City), Daniel Sturridge (csatár, Chelsea), Phil Jagielka (védő, Everton), Jordan Henderson (középpályás, Liverpool).

Az ukrán-lengyel közös rendezésű kontinensviadalon az angolok a franciákkal, a svédekkel, valamint a társrendező ukránokkal szerepelnek azonos csoportban. Előtte két felkészülési mérkőzést játszik a csapat, május 26-án Norvégia (i), és június 2-án Belgium (o) ellen.

Az angol keret:
Kapusok: Joe Hart (Manchester City), Robert Green (West Ham United), John Ruddy (Norwich City).
Védők: Leighton Baines (Everton), Gary Cahill (Chelsea), Ashley Cole (Chelsea), Glen Johnson (Liverpool), Phil Jones (Manchester United), Joleon Lescott (Manchester City), John Terry (Chelsea)
Középpályások: Gareth Barry (Manchester City), Stewart Downing (Liverpool), Steven Gerrard (Liverpool), Frank Lampard (Chelsea), James Milner (Manchester City), Scott Parker (Tottenham Hotspur), Alex Oxlade-Chamberlain (Arsenal), Theo Walcott (Arsenal), Ashley Young (Manchester United).
Csatárok: Andy Carroll (Liverpool), Wayne Rooney (Manchester United), Daniel Welbeck (Manchester United, Jermain Defoe (Tottenham Hotspur).