NBA

Történelmet írt a Charlotte Bobcats

  • Barcsai Róbert

13 mérkőzést rendeztek az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) alapszakaszának csütörtöki záró játéknapján. Többek közt az is hajnalban dőlt el, hogy a Chicago nyeri az alapszakaszt, valamint a Charlotte minden idők leggyengébb százalékos mérlegével zár.

D.J. Augustin, a Charlotte Bobcats hátvédje

Tartalékosan utazott Detroitba a Philadelphia, ennek megfelelően a Sixers ki is kapott 108-86-ra. A meglehetősen sima mérkőzésen a vendégek a Meeks-Turner-Hawes-Brackins-Allen kezdőötössel álltak ki, így a Pistonsnak nem volt nehéz dolga. A mérkőzés legjobbja Ben Gordon volt,aki a hazaiak kispadjáról beállva 22 perc alatt 26 pontot szórt, tízből nyolc triplát értékesítve.

A Bostonnak sem kellett túlságosan megerőltetnie magát a Milwaukee ellen, hiszen Pierce-ék 87-74-re nyertek hazai pályán, ráadásul mindezt úgy, hogy Garnett csak 11, Pierce pedig 6 percet töltött pályán, ám mivel az összecsapás már az első negyedben eldőlt, a veterán sztárok megérdemelt pihenőt kaptak Rivers mestertől. A mérkőzés legeredményesebb játékosa a Bucks mezben pattogtató Tobias Harris volt 16 egységgel.

Talán még Eric Spoelstra sem gondolta volna, hogy a Miami kispadja 104-70-re ki fog kapni a liga egyik leggyengébb csapata, a Washington ellen, ám mégis így történt. A fővárosiak két negyed után már 25 ponttal vezettek, köszönhetően elsősorban a Kevin Seraphin, valamint Nené által fémjelzett eredményes centerjátéknak, hiszen a két játékos összesen 30 egységet termelt. A Heat szempontjából a mérkőzés legfontosabb céljairól Shane Battier számolt be: „Ha biztonságosan landolunk Miamiban, megnyertük a meccset. Érdekes meccs volt, szerencsére nem sérült meg senki, ez pedig a legtöbb, amit ezen a mérkőzésen elérhettünk.”

Jó hangulatban telt az NBA alapszakaszának utolsó játéknapja

Hiába tartalékolt a New York Knicks, a Charlotte mégis bekerült a rekordok könyvébe, hiszen a 104-84-es vereség azt jelentette, hogy 1973 után a Bobcats múlja alul a Philadelphia csúcsát. A Sixers anno 11%-os mérleggel zárta az alapszakaszt, ám ezt a rekordot a Hiúzok most 10.6%-ra „javították”. A meccs legkellemesebb meglepetését Josh Harrellson produkálta, aki újonc létére 12 mezőnykísérletéből 8-at bevágott, így 18 pontot szerzett, ám mégsem ő volt a meccs legjobbja, hanem J.R. Smith, aki 22 egységet termelt 35 percnyi játékidő alatt.

Hajnalban eldőlt az is, hogy a Chicago gárdája nyeri az alapszakaszt, hiszen a Bulls hazai pályán legyőzte a Cleveland Calvaiers együttesét, méghozzá meglehetősen simán, 107-75-re. John Lucas, a Bulls cserejátékosa 25 dobott pontjával beállította a karriercsúcsát, míg a Cavs legjobbja az újonc Tristan Thompson volt 13 egységgel. A mérkőzés után a Bulls vezetőedzője, Tom Thibodeau nyilatkozott: „Tavaly túlságosan is rá voltunk bízva Derrick Rose pontjaira, ám idén Rose nem játszott olyan eredményesen, viszont van jó pár játékosunk, aki képes pontot szerezni. Sokkal ponterősebbek vagyunk idén.”

Először a csapat története során a Memphis hazai kiemelést kap a rájátszásban, hiszen nyugati negyedikként végeztek a Macik, mivel hozták a kötelezőt az Orlando ellen, akiket 88-76 arányban győztek le Randolph-ék. A mai győzelemhez Marc Gasol 22, Rudy Gay pedig 20 ponttal járult hozzá, ám fontos megjegyezni, hogy a Magic nagyon tartalékos csapattal érkezett Memphisbe.

NBA
A 118. játéknap eredményei
Toronto-New Jersey 98-67
Atlanta-Dallas 106-89
Boston-Milwaukee 87-74
Charlotte-New York 84-104
Chicago-Cleveland 107-75
Detroit-Philadelphia 108-86
Houston-New Orleans 84-77
Memphis-Orlando 88-76
Minnesota-Denver 102-131
Utah-Portland 96-94
Washington-Miami 104-70
Golden State-San Antonio 101-107
Sacramento-LA Lakers 113-96