NBA

Így ért véget az NBA alapszakasz – 17. heti erőrangsor

  • Barcsai Róbert

Véget ért az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 2011/2012-es szezonjának alapszakasza, ebből az alkalomból pedig a két főcsoport végeredményét vizsgáljuk. Megnézzük ki teljesített alul, ki hozta a kötelezőt, és ki produkált tudásán felül.

NBA
A Keleti főcsoport végeredménye
Helyezés Csapat Győzelem-Vereség %
1 Chicago Bulls 50-16 0.758
2 Miami Heat 46-20 0.697
3 Indiana Pacers 42-24 0.636
4 Boston Celtics 39-27 0.591
5 Atlanta Hawks 40-26 0.606
6 Orlando Magic 37-29 0.561
7 New York Knicks 36-30 0.545
8 Philadelphia 76ers 35-31 0.530
9 Milwaukee Bucks 31-35 0.470
10 Detroit Pistons 25-41 0.379
11 Toronto Raptors 23-43 0.348
12 New Jersey Nets 22-44 0.333
13 Cleveland Cavaliers 21-45 0.318
14 Washington Wizards 20-46 0.303
15 Charlotte Bobcats 7-59 0.106

Keleten már a szezon elején borítékolható volt, hogy a Chicago és a Miami együttese foglalja majd el az első pozíciót, ám nagy kérdés volt, hogy milyen sorrendben. A végeredmény kissé talán meglepő lehet, főleg annak tudatában, hogy a Bulls a szezon során mindössze 15-ször tudta pályára küldeni a legjobb kezdőötösét, ehhez képest megnyerték a teljes alapszakaszt, így ha bejut a döntőbe, akkor ott is biztosan megkapja a hazai pálya előnyét a csapat.

A legnagyobb meglepetés keleten egyértelműen az Indiana együttese, akikről bár szezon elején tudni lehetett, hogy egy igazán szerethető csapat alakult ki a Pacersnél, azt azonban kevesen gondolták volna, hogy Grangerék a harmadik helyre is oda tudnak majd érni. Az igazán önzetlen, labdát megosztó kosárlabdát játszó csapat az All-Star szünet után húzott bele igazán, áprilisban például az egész liga legjobbjai voltak.

A Boston Celtics nagyot hajrázott, hogy megszerezze a keleti negyedik helyet, hiszen emlékezhetünk, mennyire gyengén kezdték Garnették a szezont. Ennek ellenére Doc Rivers megtalálta a megfelelő összeállítást, Kevin Garnett így reneszánszát éli, Avery Bradley padmelegítőből kulcsjátékossá lépett elő, Ray Allen pedig csereként segíti pontjaival a csapatát. Egy biztos, ha valaki meg akarja verni ezt a mindenre elszánt, rutinos csapatot, annak fel kell kötnie a gatyáját, hiszen Paul Pierce-éknek valóban ez az utolsó lehetőségük, így mindent el fognak követni majd a siker érdekében.

Az Atlanta és az Orlando együttese rendkívül hullámzó teljesítményt nyújtott az egész alapszakasz során, amely előbbinél a rengeteg sérültnek, utóbbinál pedig a Dwight Howard körüli drámának, később pedig a center sérülésének volt köszönhető. Ennek ellenére mindkét együttes magabiztosan jutott el a rájátszásba, ahol azonban sok jó nem vár egyik félre sem, hiszen bivalyerős ellenfelekkel kell majd szembenézniük.

A hetedik és a nyolcadik helyen álló csapatok azt gondolom, hogy a legnagyobb negatív meglepetést okozták az alapszakaszban. A New York gárdája a Bostonhoz hasonlóan gyengén kezdte a szezont, hiszen Carmelo Anthony és Amare Stoudemire sorra döntögették saját negatív rekordjaikat, majd jött a Linsanity, amikor egy csapásra megváltozott minden, és Jeremy Lin vezérletével új erőre kapott a csapat. Mike D’Anthony vezetőedző távozásával a Knicks játéka egyre magabiztosabb lett, így a Miaminak minden bizonnyal nagyon meg kell majd izzadnia a New York ellen, ha tovább szeretnének menni. A Philadelphia jól kezdte a szezont, ám az alapszakasz végére mintha elfáradt volna a csapat, hiszen a korábban folyamatosan 3-4-5. helyen álló Sixersnek nem kellett sok, hogy lemaradjon a rájátszásról. Ha a Philly valóban szeretne feltámadni, akkor a kezdőknek nagyon össze kell majd szedniük magukat, hiszen a szezon második felében általában gyászos teljesítményt nyújtottak.

A Milwaukee Bucks minden bizonnyal idegőrlő alapszakaszon van túl, mivel a csapat egész szezon során a 8. és a 10. hely között ingázott, ám végül lemaradt a rájátszásról. A Bucks véleményem szerint jól erősített az átigazolási időszak utolsó napjaiban, jövőre pedig minden esélye meg lesz a rájátszásba való bejutásra.

A Detroit Pistons hajrája számomra imponáló volt, több alkalommal is meg tudtak lepni egy-egy erősebb ellenfelet, ám őszintén szólva még rengeteg dolog hiányzik ahhoz, hogy újra régi fényében tündököljön a csapat, ám egy biztos: Greg Monroe-ra és Brandon Knightra lehet építeni.

A Toronto Raptors és a Cleveland Cavaliers hozta a tőlük elvárhatót, jövőre talán többet is ki lehet majd hozni ezekből a csapatokból, hiszen mindkét együttesnek jó draftpozíciója lesz, ráadásul a Torontóhoz érkezhet az egyik legnagyobb európai tehetség, Jonas Valanciunas, így mindkét együttes ígéretes jövő elé nézhet.

A szezon három legnagyobb keleti vesztese a New Jersey, a Washington, valamint a Charlotte volt. A Nets életében lezárult egy korszak, hiszen a csapat jövőre már Brooklynban szerepel, ráadásul Deron Williams is minden bizonnyal távozik, így megint a nulláról indulhat a Nets, ráadásul úgy, hogy a legértékesebb draftcetlijétől megvált a New Jersey. A Washington csapata egyre gyászosabb játékot produkál, évről-évre csalódást keltően játszanak azok a kosarasok, akiktől valódi áttörést várnak a szakértők, ez a szerep idén pedig Andray Blatche-nek jutott. Őszintén szólva nem igazán látom a csapat számára a kiutat, legalábbis rövidtávon biztosan nem. A Charlotte Bobcats együttese épp a minap döntötte meg a liga legrosszabb százalékos mutatójának csúcsát, azt gondolom, hogy ez mindent elárul a Hiúzok helyzetéről. Jövőre minden bizonnyal 1/1-est választhat a Charlotte, ám még nagyon hosszú út áll a csapat előtt.

Derrick Rose, a Chicago Bulls irányítója

NBA
A Nyugati főcsoport végeredménye
Helyezés Csapat Győzelem-Vereség %
1 San Antonio Spurs 50-16 0.758
2 Oklahoma City Thunder 47-19 0.712
3 Los Angeles Lakers 41-25 0.621
4 Memphis Grizzlies 41-25 0.621
5 Los Angeles Clippers 40-26 0.606
6 Denver Nuggets 38-28 0.576
7 Dallas Mavericks 36-30 0.545
8 Utah Jazz 36-30 0.545
9 Houston Rockets 34-32 0.515
10 Phoenix Suns 33-33 0.500
11 Portland Trail Blazers 28-38 0.424
12 Minnesota Timberwolves 26-40 0.394
13 Golden State Warriors 23-43 0.348
14 Sacramento Kings 22-44 0.333
15 New Orleans Hornets 21-45 0.318

A San Antonio idei teljesítménye úgy gondolom, hogy egyértelműen a meglepetés kategóriába tartozik, hiszen a korosodó csapatot rengeteg szakértő temette a szezon előtt, sőt még az alapszakasz elején is, ám a végére annyira belejött a Spurs, hogy nyugati első lett. A csapat rendkívül mély kerettel rendelkezik, így gyakorlatilag bárkivel felvehetik a harcot, ráadásul hasonlóan a Bostonhoz, a San Antoniónak is ez az utolsó lehetősége.

Az Oklahoma gárdája kissé leeresztett így a szezon végére, amennyiben ez szándékos volt, akkor nincsen probléma, viszont ha a formaidőzítés sikerült ennyire rosszul, akkor Oklahomában kezdhetnek aggódni a drukkerek, ám én mégis azt mondom, hogy a Thundernél minden adott egy bajnoki címhez, így mindenképpen esélyesként kell számolni velük.

A Lakersnek idén rengeteg problémája adódott, kezdetben a kispaddal voltak gondok, az alapszakasz vége felé pedig Kobe Bryant sérülései borzolták a kedélyeket, ám mégis Metta World Peace eltiltása az, ami a legnagyobb aggodalomra adhat okot, hiszen a Lakers védekezését alapvetően meghatározó veterán nagyon hiányozni fog a playoff első mérkőzésein.

A Memphis és a Los Angeles Clippers gárdája nagyjából egy kalap alá vehető, hiszen mindkét csapatnak voltak gyengébb időszakai. A Grizzlies számára a szezon a szokásoknak megfelelően gyengén indult, míg a Clippers az alapszakasz közepén eresztett le. Mindkét együttes nagyon jól hajrázott, és az alapszakasz végén mutatott játék alapján gyakorlatilag mindenki félhet ettől a két együttestől, legalábbis a nyugati főcsoportban.

A Denver Nuggets kiválóan kezdte a szezont, ám később komoly sérüléshullám ment át a csapaton, így a kelleténél gyengébb mérleggel zárt a Nuggets, ami talán nem is baj, hiszen World Peace eltiltása miatt még így is kedvező helyzetből várhatja a rájátszást a csapat.

A rájátszásba az utolsó két helyen becsúszó Dallas Mavericks, valamint a Utah Jazz minden bizonnyal nem sok vizet zavar majd. Előbbi, mint címvédő gyengén teljesített az idény során, amely elsősorban a csapat szétbombázásának tudható be, ennek megfelelően a playoffban sem várnak tőlük sokat a szakértők. A Jazz elsősorban gyenge idegenbeli mérlegének köszönheti az esélytelenséget, ráadásul nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a csapat csak az utolsó előtti mérkőzésén biztosította be a helyét a rájátszásban, tehát a Utah rendkívül fáradtan fog megérkezni a Spurs elleni párharcra.

A rájátszásról éppen lemaradó Houston szezon végére nagyon leeresztett, ami elsősorban a sok sérülésnek köszönhető, valamint annak, hogy a korábban villogó kispad az alapszakasz második felében csupán árnyéka volt önmagának. Az All-Star szünet óta kiválóan kosarazó Phoenix Sunsnál nagy valószínűséggel véget ért egy korszak, hiszen könnyen előfordulhat, hogy Steve Nash utoljára lépett pályára Suns mezben, így a franchise sikeres éveinek legmeghatározóbb játékosa is távozhat a klubtól.

A szezon legnagyobb negatív csalódása egyértelműen a Portland volt, akiket személy szerint titkos esélyesnek is tartottam, ám a Blazers még csak a rájátszásba sem jutott be. A csapatot nagyon megviselte Brandon Roy visszavonulása, valamint Greg Oden hosszú sérülése, így már szezon közben megkezdte az újjáépítést a vezetőség, amely minden bizonnyal nagyon gyors ütemű lesz, így az oregoni drukkereknek abszolút nincs mitől félniük.

Az alapszakasz egyik legnagyobb meglepetését okozhatta volna a Minnesota, akik Ricky Rubio érkezésével új erőre kaptak, ám a fiatal spanyol idénye hamar véget ért egy sérülés miatt, így a Farkasok visszasüllyedtek a középszerűségbe. A csapat nagyon jó helyzetben van, még néhány kisebb problémát kell orvosolni, és jövőre már valóban bejuthat a rájátszásba a csapat.

A Golden State Warriors továbbra is romokban hever, ráadásul most már Monta Ellis nélkül, akit egy sérülékeny centerre, Andrew Bogutra cserélt a vezetőség. Az évek óta a jövőt építő Warriors három meghatározó játékosából kettő (Bogut, Curry) rendkívül sérülékeny, Klay Thompson pedig még rendkívül tapasztalatlan, tehát a szurkolóknak még bőven várniuk kell egy igazán erős oaklandi csapatra.

A Sacramento Kingstől kicsit többet vártam volna, ám mindenképpen bíztató, hogy DeMarcus Cousins végre többet foglalkozik a kosárlabdával, mint aktuális botrányaival, így a Kings mindenképpen szép jövő előtt áll, főleg úgy, hogy jövőre minden bizonnyal még egy bivalyerős újonccal egészül ki a csapat.

A New Orleans mutatója sokak számára csalóka lehet, hiszen a csapatot hihetetlen súlyos sérüléshullám söpört végig, így valójában nem tudható, hogy mire lehet képes az együttes. Egy biztos, amikor Eric Gordon játszott, akkor meggyőzően teljesített a Hornets, így ha jövőre sikerül megtartani a sztárt, akkor mindenféleképpen optimisták lehetnek a zümi-drukkerek.

A hét legszebb jelenetei:

A hét játékosa: Carmelo Anthony (New York Knicks)

Carmelo Anthony a szezon végére nagyon összekapta magát, hiszen Melo a csapat élére tudott állni akkor, amikor komoly sérüléshullám sújtotta a Knickst. Az elmúlt héten 27 pontot átlagoló sztár nemrég elkönyvelhette karrierje második tripla-dupláját is a Boston ellen, így mindenképpen megérdemli a hét játékosa címet.

A hét mérkőzése:2012.04.22. Los Angeles Lakers-Oklahoma City Thunder 114-106 h.u.

A hét mérkőzését vasárnap Los Angelesben játszották, ahol a Lakers hatalmas hátrányt ledolgozva kétszeri hosszabbításban 114-106 arányban múlta felül az Oklahoma City csapatát. Íme, a mérkőzés összefoglalója:

NBA
17. heti erőrangsor
Aktuális helyezés Múlt heti helyezés Csapat Heti mutató Mutató
1 1 San Antonio Spurs 7-0 50-16
2 3 Chicago Bulls 4-1 50-16
3 2 Miami Heat 3-3 46-20
4 4 Oklahoma City Thunder 3-2 47-19
5 6 Indiana Pacers 3-2 42-24
6 8 Memphis Grizzlies 6-0 41-25
7 9 Los Angeles Clippers 2-3 40-26
8 5 Boston Celtics 3-2 39-27
9 10 Atlanta Hawks 4-1 40-26
10 7 Los Angeles Lakers 2-3 41-25
11 12 New York Knicks 5-1 36-30
12 14 Denver Nuggets 4-1 38-28
13 11 Orlando Magic 1-4 37-29
13 15 Dallas Mavericks 2-2 36-30
14 17 Utah Jazz 4-0 36-30
15 18 Philadelphia 76ers 4-2 35-31
16 16 Houston Rockets 2-3 34-32
17 13 Phoenix Suns 1-4 33-33
18 20 Detroit Pistons 3-3 25-41
19 19 Milwaukee Bucks 2-4 31-35
21 21 Portland Trail Blazers 0-4 28-38
22 27 New Orleans Hornets 2-3 21-45
23 22 Toronto Raptors 1-3 23-43
24 23 Minnesota Timberwolves 1-3 26-40
25 29 Washington Wizards 5-0 20-46
26 24 New Jersey Nets 0-4 22-44
27 25 Cleveland Cavaliers 1-6 21-45
28 26 Golden State Warriors 1-5 23-43
29 28 Sacramento Kings 2-3 22-44
30 30 Charlotte Bobcats 0-6 7-59