NBA

Egyre bonyolultabb a helyzet nyugaton

  • Barcsai Róbert

Két napon belül kétszer kapott ki a Houston a Denvertől, így a helyzet egyre kiélezettebbé válik nyugaton. Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 108. játéknapján ugyanis nyert a Jazz és a Suns is, így a három említett csapatot csak fél mérkőzés választja el egymástól.

Afflalóék nehéz helyzetbe sodorták a Houstont

A Sérültekkel tizedelt Orlando Magic hazai pályán verte a Philadelphia csapatát 113-100-ra. Dwight Howard, Glen Davis, valamint Hedo Türkoglu hiányában nem sok esélyt adtak ma a szurkolók a Magicnek, de a hazaiak kiváló csapatjátékkal, a mérkőzést a két középső negyedben eldöntve nyertek. A csapat húzóembere Ryan Anderson volt, aki 26 pontot szerzett, rajta kívül még öt Magic játékos is legalább 10 pontig jutott. A kiváló csapatjátékról Quentin Richardson beszélt a meccs után: „Ez minden, amiről a csapatjátékok szólnak. Mindig balszerencsés, ha valaki lesérül, de ez a többi srácnak lehetőséget ad, olyat, amilyet korábban még nem kaptak. Ebből ma mindenki a lehető legtöbbet ki tudta hozni.”

A játéknap legnagyobb meglepetését a Washington okozta, akik a Derrick Rose, valamint Luol Deng nélkül játszó Chicago otthonában tudtak nyerni 87-84-re. Az utolsó negyedet kilenc ponttal nyerő vendégek legjobbja Kevin Seraphin volt, aki 21 pontot, valamint 13 lepattanót gyűjtött, ezzel pedig dupla-duplát ért el.

Két napon belül kétszer kapott ki a Houston a Denvertől, ezúttal hazai pályán 105-102-re, így jelen pillanatban nincs rájátszást érő helyen a Rockets. A végletekig kiélezett meccset több alkalommal is megmenthette volna a hazai együttes, ám öt másodperccel a vége előtt Scola dobást rontott, később pedig Chandler Parsons sem tudta értékesíteni az utolsó másodpercbeli tripláját. A vasárnapihoz hasonlóan a Denver legjobbja ezúttal is a kezdő hátvéd-páros volt, Afflalo 26, Lawson pedig 25 egységet könyvelhetett el. A hazaiaknál Goran Dragic megint villogott, 21 pontja mellett 7 gólpasszt is kiosztott.

Természetesen nem csak Houstonban, hanem például Salt Lake Cityben is ment az öldöklés a rájátszásért, ahol a Utah jazz háromszori hosszabbításban, 123-121 arányban győzte le a címvédő Dallas Mavericks együttesét. A hihetetlenül izgalmas meccset Devin Harris büntetői döntötték el, az irányító ugyanis 4.8 másodperccel a vége előtt, három pontos vezetésnél mindkét dobást értékesítette. Egy ilyen összecsapás természetesen rengeteg kiváló egyéni teljesítményt hoz, ebből csak néhányat emelnénk ki: Dirk Nowitzki 40, Jason Terry 27, Vince Carter pedig 18 egységet szerzett, utóbbi ráadásul 13 lepattanót is begyűjtött. A hazaiaknál Al Jefferson 28 pontot és 26 lepattanót könyvelhetett el, a center pedig a mérkőzés után is lelkesen nyilatkozott: „ Most, vagy soha! Ma indult el minden, most pedig kiderül, hogy valóban a helyén van-e a szívünk, de tudom, hogy az öltözőben mindenki be akar jutni a rájátszásba. Harcolni fogunk, harcolni a végsőkig. Ez minden, amit tehetünk.” Mai győzelmével a Jazz fél mérkőzésre dolgozta le a hátrányát a nyolcadik helyezettel szemben, a Dallas viszont visszacsúszott egészen a heteik pozícióig.

A Phoenix Suns 125-107 arányban lépte le az ezer sebből vérző Portland csapatát, akiknél ma LaMarcus Aldridge mellett Raymond Felton, valamint Nicolas Batum sem volt bevethető. Mindezek tudatában persze abszolút nem meglepő a végeredmény, az viszont igen, hogy a Batum helyét átvevő, korábban nagyon keveset játszó Luke Babbitt 18 pontot szerzett.

A Los Angeles Clippers hazai pályán fektette két vállra az Oklahoma City együttesét, ráadásul nem is akárhogy, hiszen a Thunder csak 77 pontot tudott összehozni a hazaiak 92-jével szemben. A vereség elsősorban annak köszönhető, hogy Kevin Durant 24, Serge Ibaka és James Harden 12-12 pontja mellett senki sem volt képes elérni a kétszámjegyű határt, így esélye sem volt a vendégeknek. A Clippersnél a szokásoknak megfelelően Blake Griffin és Chris Paul dupla-duplát ért el, előbbi 17 pontot és 12 lepattanót, utóbbi pedig 12 pontot és 10 gólpasszt ért el.

NBA
A 108. játéknap eredményei
Charlotte-New Orleans 67-75
Indiana-Minnesota 111-88
Orlando-Philadelphia 113-100
Toronto-Atlanta 87-109
New Jersey-Miami 98-101
Chicago-Washington 84-87
Houston-Denver 102-105
Utah-Dallas 123-121 h.u.
Phoenix-Portland 125-107
Golden State-San Antonio 99-120
LA Clippers-Oklahoma City 92-77