Vízilabda Eb

A törökökre és az elődöntős riválisra várva

  • MTI

A férfi csoportmérkőzések hétfői záróköre az első helyeket már nem befolyásolja a hollandiai vízilabda Európa-bajnokságon, annál vehemensebb küzdelmek várhatók a még kiadó két elődöntős helyért.

Szombaton eldőlt, hogy - az utolsó fordulótól függetlenül - az A csoportban négyből négy mérkőzését nyerő magyar nemzeti együtteshez hasonlatosan a B jelű hatosból Szerbia is egyenes ágon jutott be a legjobb négy közé. Míg azonban Kemény Dénes legénysége a befejező csoportmeccsen a gyengécske - a görögöktől 18, az olaszoktól 17 gólos vereséget szenvedő - törökökkel száll medencébe, addig a szerbekre a korábban még testvérnek számító montenegróiak önállósult válogatottja vár az eindhoveni uszodában.
    
Vagyis amíg az Eb alapszakaszának százszázalékos magyar mérlege borítékolható, addig a volt szövetségesek hétfői ütközete akár a "feketehegyiek" sikerét is hozhatja, amire amúgy a felsőházba jutás végett is roppant nagy szükségük lenne. Tudniillik a hétfői csata előtt a 12 pontos Szerbia mögött 7 ponttal következik Montenegró, de ott van a nyakán az egyformán hatpontos Horvátország és Németország is. Az Eb-címvédő horvátoknak létkérdés a nyerés a spanyolok ellen, mert a németek - akik hatalmas bravúrral a spanyolok után a horvátokat is legyőzték - a nullapontos románokkal játszanak az 5. fordulóban.
    
Ami a 12 ponttal csoportelső magyaroknak a török meccs utáni programját illeti, a Kemény-csapat az A csoport másodikjának - a hétfőn egymással játszó két együttes közül vagy az olasz, vagy a szintén 9 pontos görög együttesnek - és a másik hatos harmadikjának a győztesével találkozik majd a péntek 20 órától esedékes elődöntőben.