Amerikai foci

Az NFL szépségei és csúnyaságai - videó

Az amerikai futball az egyik legnépszerűbb sportág a tengerentúlon. Sokan Európában nehezen értik meg, mi lehet olyan vonzó ebben a durva, agresszív sportban. Azért, hogy egy kicsit jobban meglássuk ennek a sportágnak a szépségeit, a múlt néhány csodálatos pillanatával próbálunk kedvet csinálni az NFL-hez a közelgő rájátszás előtt.

A szabályok egyszerűnek tűnnek, de a valóságban közel sem azok. Az amerikai futball lényege, hogy a labdát az ellenfél célterületére vigyük, és ezzel pontokat szerezzünk. Ezt többféleképpen tehetjük meg: a labda gólvonal mögé vitelével, a gólvonalon áthaladt csapattársnak való passzal vagy kapura rúgással. A játékot az nyeri, aki a meghatározott időn belül a legtöbb pontot szerzi.

Nézzük példákat arra, hogyan lehet az ellenfél kezdőrúgásából egy hosszú vágtát bemutatni a másik csapat célterülete felé!

Brandon Tate, a New England Patriots játékosa a Miami Dolphins kezdőrúgása után egy 103 yardos visszafutással ér el Touchdownt.

Majd ismét egy Brandon Tate-visszafutás, ezúttal egy 97 yardos, az ellenfél a Cincinnati Bengals volt.

James Harrison, a Pittsburgh Steelers játékosa is képes volt egy 100 yardos futásra, méghozzá az Arizona Cardinals elleni 2009-es Super Bowl-on.

Ritka eset, hogy egy futó egy fél csapatot is le tud rázni a nyakáról, de a nebraskai Tommie Fraizernek sikerült 1996-ban a Florida ellen az NCAA-ben.

A másik lehetőség, mikor az irányító egy hosszú, lőtt passzal próbálja meg indítani a csapattársát. Ebből gyönyörű Touchdownok születhetnek.

Az NFL egyik legnagyobb sztárjának, Peyton Manningnek a passzát Pierre Garcon épphogy meg tudja fogni, de ez is Touchdownt jelent az Indianapolis Colts-New York Jets összecsapáson.

Az amerikai futballbajnokság másik legendája, az irányító Brett Favre még a Green Bay Packers mezében győztes Touchdown passzt ad a Denver Broncos ellen.

A legfontosabb meccseken előhúzott trükkös játékok egyik variációja, amikor nem az irányító, hanem valamelyik csapattársa vállalkozik hosszú indításra.

Antwaan Randle El passzát Mike Wallace kapja el az ellenfél célterületén belül.

Ugyanakkor az amerikai futballban nem csak a csodálatos támadások, hanem a kőkemény szerelések is élményszámba mennek, az erre specializálódott védőemberek kapják el a labdával megiramodó támadókat.

Jason Allen, a Miami Dolphins játékosa volt pokoli kemény a Miamiban játszó Ben Watsonnal.

Nem lettünk volna Reggie Bush helyében sem a Philadelphia-New Orleans összecsapáson, láthatóan az ütközés után biztonságosabbnak látta négykézláb folytatni az útját.

Szintén a Philadelphia egyik összecsapásán sérült meg Donovan McNabb a Carolina Panthers ellen (a videó az ütközés után folytatódik).

A Minnesota Vikings irányítójaként Brett Favre sem úszta meg a New England Patriots ellen sérülés nélkül.

Az oklahomai Manny Johnson még a pályáról is kirepült a floridai Major Wright szerelése után.

De hogy ez már az ősidőkben sem a kisasszonyok sportja volt, azt egy kemény blokk jelzi nekünk 1940-ből.

Most jöjjön egy kis válogatás a szebbnél szebb, vagy ha úgy jobban tetszik brutálisabbnál brutálisabb szerelésekből! A kérdés, milyen szemszögből nézzük...

Amit meg lehet csinálni a főiskolán, azt az NFL-ben bizonyosan nem. Ilyen passzjátékot sose fogunk látni a profi ligában, mert a második átadás után a védők beledöngölik a labdás embert a földbe.

Jöjjön egy trükkös játék a suliból!

Az NFL döntőjének, a Super Bowlnak is vannak sorsdöntő jelenetei. Ilyen volt 2010-ben a Saints-ben játszó Tracy Porter labdaszerzése sorsdöntő helyzetben, aki a Colts irányítójának, Peyton Manningnek a passzát fülelte le, megnyerve ezzel csapatának a döntőt.

A játékvezetők sincsenek mindig biztonságban a mérkőzéseken, van olyan, hogy épp rossz helyen állnak, amit az orruk bán.

Van, amikor teljesen elszabadulnak az indulatok a pályán. AWashington Redskins és a New York Giants összecsapásán Santana Moss és Corey Webster között jéghokira emlékeztető bunyó alakult ki.

A Falcons játékosát, Matt Ryant a Redskins-es LaRon Landry ütötte ki a pályán kívülre, ami már elég okot adott egy kis tömegverekedésre, amibe még az edző is beszállt.

Egy kis különlegesség: egy mozdulat, amit 64 éve nem csináltak az NFL-ben. Doug Flutie drop kick-kel szerzett pontot csapatnának, ami azt jelenti, hogy a labdát leejtette és a földről visszapattanva rúgta a kapuba.

Azért ezeknek a kőkemény játékosoknak is van humoruk, legalábbis Kelly Wahingtonnak és Chad Johnsonnak biztos.

És még mondja valaki, hogy nem szép játék az NFL!

Amint azt a videókból is láthatjuk rengeteg szép és kemény, csodálatos és brutális pillanata van az amerikai futballnak. Ezért lesz napról-napra népszerűbb, és Amerikán kívül is aranykorát éli, nem véletlen, hogy pár év alatt Magyarországon is komoly rajongótáborra tett már szert.