Exkluzív Interjú

Csak a feljutás lehet a célunk a Péccsel - Dibusz Dénes

  • Horváth Kristóf

Dibusz Dénes az NB II Nyugati csoportjának élén álló Pécsi MFC tehetséges hálóőre szerint edzőjét, Kiss Lászlót is meglepte, hogy meghívta őt Róth Antal az U-21-es válogatottba. A fiatal kapus a hatharom.hu-nak adott interjújában beszél Kiss Lászlóról, a feljutásért folytatott küzdelemről és egyetemi tanulmányairól is.

Dibusz Dénes, a PMFC fiatal kapusa - Fotó: pmfc.hu
- Beszéljünk egy kicsit karriered kezdetéről, hogyan ismerkedtél meg a labdarúgással, milyen csapatokban játszottál?
- 1998-ban kezdtem futballozni a Góliát FC-ben, majd onnan a PMFC-hez kerültem, ahol a korosztályos csapatokban védtem. Tavaly Barcson voltam kölcsönben, ami szintén nagyon hasznos volt, nyártól pedig már a Pécs első csapatánál vagyok.

- A PMFC-nél első számú kapus lettél az ősszel, a rutinosabb Sólyom Csabát szorítottad a kispadra. Okoz ez feszültséget köztetek?
- Nem, erről szó sincs, nagyon jóban vagyunk, mivel ő kapusedzőként is dolgozik, folyamatosan segítjük egymást. A pályán kívül is remekül megértjük egymást, nem tudunk haragudni a másikra, az a cél, hogy mindketten jó formába legyünk, ha bevetésre kerül a sor.

- Jó teljesítményeddel felhívtad Róth Antal figyelmét is, aki számításba vesz az U-21-es válogatottnál. Gulácsi Péterrel és Megyeri Balázzsal is meg kell küzdened a posztért. Mik a céljaid a válogatottban az előttünk álló Eb-selejtezőkön?
- Edzőnket, Kiss Lászlót is meglepte, amikor meghívtak a válogatottba. A célunk nem lehet más, mint hogy kikerüljünk az Eb-re. Pontosan tudom, hogy előttem van a rangsorban Gulácsi és Megyeri is, de nincs ezzel semmi baj.

- Magyarországon rengeteg tehetséges, fiatal kapus van, közülük sokan külföldi bajnokságokban edződnek (Bogdán Ádám, Kurucz Péter, Megyeri Balázs, Köteles László). Mi a véleményed, mi tesz jót egy fiatal kapusnak, ha a hazai NB I-ben vagy NB II-ben rendszeres lehetőséget kapva erősödik, vagy ha külföldre igazolva napról napra nagy konkurenciával megküzdve próbál meg fejlődni?
- Mindenképpen szükséges rutint szerezni, nekem az első lépcsőfok, hogy rendszeresen védeni tudjak a PMFC-ben. Úgy gondolom, ha valaki stabilan játszik néhány évet az NB I-ben, akkor nagyobb az esélye, hogy bekerüljön a külföldi csapatba, mert felkészültebben tud kiszerződni.

- A futball mellett másodéves közgazdászhallgatóként egyetemre is jársz. Fontosnak tartod, hogy a civil életben is megálld a helyed?
- Nem lehet tudni, mit hoz a jövő, mindig kell lennie B-tervnek is. Pécsen párhuzamosan tudok futballozni és egyetemre járni. Egyéni tanrendem van, nagyrészt felmentést kapok az óralátogatások alól, de természetesen, amikor tudok, bejárok. Kiss László is nagyon lojálisan áll ehhez a kérdéshez, támogatja a tanulmányaimat.

- Hogyan képzeled el a jövődet, felkeltetted nagyobb csapatok érdeklődését is a teljesítményeddel?
- Rövid távon a célom nem lehet más, mint kiharcolni a feljutást a Péccsel. Ha ez sikerül, és az első osztályban is jó teljesítményt nyújtok, természetesen felfigyelhetnek rám. Ugyanakkor három éves szerződésem van a PMFC-vel, így a klubon is múlik a további sorsom, de egyelőre nem foglalkozom ezzel a kérdéssel.

- Az NB II Nyugati csoportjának élén álló PMFC mindössze 11 gólt kapott 17 mérkőzésen. A sikereitek kulcsa a jó védekezésben keresendő?
- Csapatszinten nagyon jól védekezünk, rutinos, NB I-et is megjárt futballistáink vannak a védelemben, akik sokat segítenek, és megteremtik a szükséges stabilitást.

- Milyen együtt dolgozni Kiss Lászlóval, akit az egyik legfanatikusabb edzőnek tartanak itthon?
- Ő egy munkamániás edző, aki csakis az elvégzett munkában hisz. Eddig ez be is jött, hiszen sokszor nem a sziporkázó játékunkkal szereztük meg a pontokat, hanem a küzdéssel. Más szemléletű edző, mint akikkel idáig dolgoztam, de nagyon élvezem a közös munkát.

- Szerinted ez a keret megállná a helyét az élvonalban, vagy ráfér még az erősítés a csapatra?
- Mindenképpen szükség lesz majd erősítésre, most is próbáltak a vezetők szerződtetni játékosokat, de az NB II nem olyan vonzó sokak számára. Ha sikerül feljutnunk, könnyebb dolgunk lesz majd.

- A Kozármisleny elleni hétvégi 1-1-es döntetlen a megyei rangadón némileg meglepő. Hogy érzed, elvesztettek két pontot vagy szereztetek egyet a szervezetten játszó Kozármisleny ellen?
- Ha a mérkőzés előtt azt mondják, csak egy pontot szerzünk, természetesen nem lettem volna elégedett vele. De a találkozón nem úgy jöttek össze a dolgok, ahogyan szerettük volna, azt is mondhatjuk, szerencsénk volt, hogy pontot tudtunk szerezni. Nem így terveztük ezt a mérkőzést, de lesz lehetőségünk a javításra.

- A PMFC az NB I-be jutás egyik fő favoritja a Nyugati csoportban. A Gyirmót az egyik legnagyobb ellenfél, de a hétvégi győzelmével az Ajka is beszállt a küzdelembe, és a Videoton második csapata is bele fog szólni a végső sorrendbe. Szerinted mi fog dönteni a feljutásért folytatott harcban?
- Úgy gondolom a Gyirmóttal fogunk versenyt futni a feljutásért, amely nagyon jó csapat, és nemsokára épp idegenben játszunk ellenük, ami számukra előnyt jelenthet. Sok mérkőzés van még hátra, lesz néhány olyan csapat, amely a mérleg nyelve lehet, ilyen az Ajka, a Baja és a Videoton II is. Nagyon bízom benne, hogy mi kerülünk ki győztesen ebből a küzdelemből.