NB I

Megtizedelve készülnek a lilák a tavaszi szezonra

  • Göbölyös János

Az Újpest nem a régi. Sok csapatról elmondhatnánk ugyanezt, a fővárosiakról mindenképpen, de a lilák mintha időzavarban futballozták volna végig az őszt. A szurkolókat már a bajnoki rajt előtt a szeptember 11-i rangadó foglalkoztatta, és sokan közülük már most februárban április 1-jét emlegetik, holott még el sem kezdődött a tavaszi idény. Pedig a derbi után sem állt meg az élet. Ellentétben a csapattal, amely a kiesést jelentő helytől három pontnyira várja a folytatást.

Hely.    Gy    D    V      GK     Pont
11.        5      4    7     26-22    19
A Fradi 6-0-ás megsemmisítése máig beszédtéma a Megyeri úton, a csapat ősze viszont kis túlzással ráment a történelmi diadalra. Szakmailag semmi nem indokolja az összefüggést, ugyanakkor tény, hogy miután az év mérkőzéseként számon tartott rangadóra a lilák kellően felszívták magukat, szép lassan le is eresztettek.

Az Újpest Dunaszerdahely elleni februári edzőmérkőzésésén tart eligazítást Mészöly Géza játékosainak.
Pedig ideális esetben éppen egy derbi-győzelem hivatott arra, hogy megsokszorozza a játékosok hitét, erejét, és a csapat lendületből lehozza a hátralévő meccseket. Csakhogy a Megyeri úti helyzet nem ideális.

Nem elsősorban a szakmai munka hibádzik, hanem a pénz hiányzik. Az előbbit Mészöly Géza az újpesti hagyományokhoz igazítva végzi, azaz zömében sokat futó, technikás, a támadásokban improvizatív fiatalokat hozott fel az első csapathoz, a taktikát is inkább az ötletes futballistákhoz igazította, és ez a fajta őszinte játék többször látványfutballban csúcsosodott ki.

Távozott:
Tisza Tibor
Simon Krisztián
Jucemar
Korcsmár Zsolt

Érkezett:
Balajti Ádám
Jarmo Ahjupera
Jhonnes Marques de Souza
A visszaesést nem lenne elegáns kizárólag az egyre markánsabban jelentkező, már-már nyomasztó anyagi gondokra fogni, nem is teszik ezt Újpesten, de hogy néhány pontvesztést tiszta fejjel, azaz csakis az edzésmunkára és a játékra koncentrálva el lehetett volna kerülni, az biztos. A mindig kritikus viola-tábor tőle szokatlan módon csendben tűrte a botlásokat, és bár ebben kétségkívül szerepet játszott a derbi nyugtató hatása, a megbocsájtás oka másban, egészen pontosan másvalakiben keresendő. Aki, ha türelmet kér a szurkolóktól, akkor kap. Kölcsönös dolog lehet ez, hisz nem is oly rég még tőle kérték a gólokat, és ő rendszerint teljesítette is a kívánságot. Kovács Zoltánról, a csatárból lett sportigazgatóról van szó, aki már a kinevezésekor jelezte, lesznek problémák Újpesten. Igaza lett. Ugyanakkor előrevetítette annak lehetőségét, hogy ha a nehéz időszakot átvészeli a klub, és közben szisztematikusan a legtehetségesebb fiataljaira épít, akkor jönnek az eredmények.

Veszteségek persze lesznek továbbra is, de ezek elsősorban Mészöly Géza munkáját nehezítik. A pénzhez jutás legegyszerűbb, egyben legfájdalmasabb módja, ha egy klubnak az értékeit kell piacra dobni. Ennek lett ,,áldozata” a Feyenoordhozkölcsönbe került Simon Krisztián, a norvég Brann-nak végleg eladott Korcsmár Zsolt, és a kissé feszült hangulatban a belga Sint-Truidenbe szerződött Tisza Tibor. Utóbbi játékossal egyébként idén először vesztette el csapatkapitányát az Újpest, majd a keddi edzésen súlyosan megsérülő válogatott védő, Vermes Krisztián kidőlésével másodszor is.

A távozók helyére érkezett játékosok a Kassa elleni szombati főpróbán mindenesetre ízelítőt kaptak abból, milyen érzés egy felspannolt Újpestben, kemény ellenféllel szemben futballozni - és nyerni.
A derbiről meg ráérnek nekik mesélni a többiek az április elseje előtti héten.

Felkészülési mérkőzések:

Haladás–Újpest            3-1
Újpest–BKV Előre         2-1
Újpest–FC Bihor           1-2
FK DAC 1904–Újpest   2-2
Újpest–Soproni VSE     1-1
Haladás–Újpest             1-1
Újpest–MSK Zilina         0-1
Videoton–Újpest            2-1

Főpróba:

Újpest-Kosice 3-0 (2-0)

Újpest FC: Balajcza – Szokol, Vermes, Jhonnes (Takács, 46.), Kiss Z. – Magos (Simek, 46.), Matos, Mitrovics, Balogh B. (Balajti, 46.) – Rajczi (Lázár B., 46.), Ahjupera (Tajthy, 61.)
G: Ahjupera, Balogh, Lázár

Fotó: ujpestfc.hu