NOB

A görög és a máltai elnök is belebukhat a londoni jegybotrányba

  • VNA

A londoni olimpia előtt több nemzet magasrangú sportvezetője is hasznot akart húzni az országa számára allokált belépőjegyekről. Lebuktak, igaz a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közvetlenül így sem szankcionálhatja őket.

Bár a londoni olimpia előtt is volt már lebukás (az ukrán olimpiai bizottság főtitkára üzérkedett jegyekkel), ez sem vette kedvét több magas rangú sportvezetőnek attól, hogy a nyári olimpia előtt befolyását és pozícióját kihasználva anyagi haszonra próbáljon szert tenni a londoni játékokra szóló belépőkből. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerdai fegyelmi ülésén nyilvánosságra került ugyanis, hogy görög, máltai, litván és szerb sportvezetők ellen indult fegyelmi eljárás ezügyben. Az ügyet - mint oly sokszor - most is egy brit újság (Sunday Times) robbantotta ki, amely álriporteket használva, még hat héttel a londoni olimpia kezdete előtt "húzta csőbe" a hat érintett sportvezetőt.

A NOB szóvivője, Mark Adams elmondta, hogy a négy érintett nemzeti olimpiai bizottságot arra kérik, hogy hozzák meg a "megfelelő döntéseket" ebben az ügyben. Amennyiben ezt nem teszik meg, akkor adott esetben előfordulhat, hogy az ország sportvezetőinek akkreditációit is megvonhatják majd a különböző olimpiai rendezvényeken. Erre azért van szükség, mert a NOB jelenlegi belső szabályzata értelmében egyéneket nem büntethet, csupán nemzeti olimpiai bizottságok ellen folytathat eljárást. "Ezen okból kifolyólag azt is tanulmányozzuk, hogy szükség van-e a fegyelmi szabályzatunk módosítására" - nyilatkozta a témában a NOB belga elnöke, Jacques Rogge.

A most lebukottak közül a legrangsoabb személy a görög olimpiai bizottságot 2004 óta vezető Szpirosz Kapralosz (korábbi vízilabdázó olimpikon), akit a magát egy közel-keleti tulajdonban lévő, lichtensteini cég képviselőjének kiadó álriporter környékezett meg. Kapralosz hajlandónak is bizonyult volna arra, hogy a görög olimpiai bizottság rendelkezésére bocsátott belépőket "jutányos áron" áruba bocsássa - ez lett a veszte. A NOB szerdai jelentésében az a tény is szerepel, hogy a Sunday Times újságírói végül nem vásároltak ténylegesen jegyeket, csupán a szándéknyilatkozatig jutottak el "nyomozásuk" során. A most nyilvánosságra hozott szégyenlistán a máltai olimpiai bizottság elnöke (Lino Farrugia) és főtitkára (Joe Cassar), a litván (Vytuatas Zubernis), és a szerb (Djordje Visacki) főtitkár, valamint a görög olimpiai bizottság marketing vezetője (Nicole Avramidou) szerepel.