Sportpolitika

Barcelona egyelőre nem írhat történelmet

  • VNA

A katalán főváros visszalépése után München lehet az első város, amely téli és nyári olimpiának is otthont adhat.

Három éve porondon volt az a téma, amely szerint a katalán főváros, Barcelona újabb olimpiai pályázatban gondolkozik. A spanyol sportvezetők azonban most 1992-vel ellentétben nem a nyári ötkarikás versenyeket, hanem a téli olimpiát nézték ki maguknak. A nemzetközi sportsajtó már-már München-Barcelona versenyfutást vizionált a 2022-es téli játékokért, ám úgy tűnik, hogy a történelmi tettet mégsem a katalánok viszik végbe.

Soha nem fordult elő ugyanis az, hogy egyazon város téli és nyári olimpiának is otthont adott volna, így ha a németek (a 2018-as pályázatukkal ellentétben) jól kampányolnak, akkor ők lehetnek azok, akik 1972 után ismét Münchenbe viszik a versenyeket. Barcelona polgármestere, Xavier Trias a héten jelenti majd be hivatalosan is, hogy mégsem kandidálnak a 2022-es rendezésre. A hirtelen visszalépés egyik oka a közelmúlt sportpolitikai döntése volt, amelyben Madrid sorozatban harmadszor is veszített, a 2020-as nyári olimpia rendezését sem sikerült elnyernie, így a spanyolok úgy vélik, hogy ez a kudarcélmény jelentősen csökkentette az olimpiarendezési ötletek társadalmi támogatottságát.

Júliusban Trias még azzal kampányolt, hogy ha Madrid nem nyeri el a nyári játékokat a szeptemberi NOB-kongresszuson, akkor Barcelona mindenképpen nekifut a téli rendezésnek. Az eredeti tervek szerint a jeges sportágak (fedett csarnokban sorra kerülő) eseményeit rendezték volna a katalán fővárosban, míg a havas sportágak képviselőit a Pireneusok lejtőire vitték volna fel. Egyelőre München vezetői amúgy optimistán nézik a jövőt - hiszen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság frissen megválasztott elnöke (Thomas Bach) német -, igaz náluk is a "nép hangja" dönt majd véglegesen a pályázatról, november 10-én ugyanis München, valamint a társrendezésben érintett Garmisch-Partenkirchen, Berchtesgaden és Traunstein lakói népszavazással döntenek a kérdésben.

Egyelőre egyetlen biztos pályázó van a 2022-es téli játékokra, méghozzá a kazah Almaty városa, de emellett két téli "nagyhatalom" fővárosa, Oslo és Stockholm is erősen érdeklődik a rendezés iránt. A NOB felé idén november 14-ig kell leadni az előzetes jelentkezési papírokat, a szervezet pedig 2015. július 31-én Kuala Lumpurban dönt majd a 2022-es téli olimpia helyszínéről.