Darts

Smith és Price továbbjutása borítékolható, Clayton újra betlizik?

Górcső alá vettük a szombaton kezdődő Grand Slam of Darts A-D csoportjainak esélyeit.

Hagyományosan ez az ősz egyik legizgalmasabb dartsversenye, hiszen egyedül a Grand Slamen indul csoportküzdelmekkel a torna. A mezőny ráadásul nagyon színes, ugyanis a legnagyobb sztárok mellett színpadra lépnek majd a legjobb hölgyek, fiatal tehetségek, de még Amerikából és Kínából is érkeztek játékosok. Két részletben vesézzük ki az esélyeket, lássuk először az A-D. csoportokat!

 

A-csoport


Az 'A' jelű négyes topfavoritjának a címvédő és világelső Michael Smith számít, akinek biztosan érzelmes lesz visszatérnie arra a színpadra, ahol végre major trófeát tudott nyerni. Az angolok klasszisa 2013 óta minden versenyén továbbjutott a csoportból a Grand Slamen, de most óriási nyomás és figyelem szegeződik majd rá. Mivel regnáló világbajnokként nincs olyan nagy éve - legutóbb Dortmundban az Európa-bajnokságon sem varázsolt el bennünket -, így kerülhet kellemetlen helyzetbe a James Wade, Krzysztof Ratajski duó ellen. Mind az angol, mind a lengyel veszélyes ellenfelek, előbbi ráadásul az Eb-n döntőzni tudott, szóval elég jó hangulatban várhatja az újabb major viadalt. A negyedik kalapból Nathan Girvan került ebbe a csoportba, aki ugyan egy nagyon tehetséges dartsos, de kevés tapasztalattal rendelkezik, így komoly meglepetés lenne, ha Smith-ék ellen labdába tudna rúgni.


Papírforma-tipp: Smith nyeri a csoport @ 1.667

Meglepetés-tipp: Wade nyeri a csoportot @ 3.75


 

B-csoport


A 'B' jelű négyesben hasonló a helyzet, mint az A-csoportban, avagy reálisan hárman pályáznak a két továbbjutó helyre. A legnagyobb meglepetés az lenne, ha Jonny Clayton nem lenne ott az első kettőben, márpedig ez nem is annyira elképzelhetetlen. A walesi klasszis ugyanis a júliusi World Matchplay-döntő óta három major-tornán is nagyon korán búcsúzni kényszerült. Legutóbb Dortmundban már az első körben kiesett, de előtte ugyanez volt a helyzet a World Grand Prix-n is. Noha José de Sousától vagy Ross Smith-től ki lehet kapni, a nagyobb probléma Clayton mutatott formájával volt. Ha nem akar egy újabb rövid versenyt, akkor össze kell kapnia magát, mert Chis Dobey és Josh Rock két borzasztóan kemény ellenfél. És akkor ne írjuk még le a holland Berry van Peert sem, aki egy-egy meccsen megviccelheti a többieket. Ebben a csoportban az angolnak lehet érdemes bizalmat szavazni, aki idén a major tornákra nagyon jól időzítette a formáját.


Papírforma-tipp: Clayton nyeri a csoportot @ 2.75

Meglepetés-tipp: Dobey nyeri a csoportot @ 2.87



C-csoport


Talán az egyik legegyértelműbb a helyzet a 'C'-jelű kvartettben, ahol az idei formák alapján nem lehet nem Luke Humphries-nak megszavazni a csoportgyőzelmet. Az angol az elmúlt másfél-két évben a mezőny egyik legjobbja, akinek borzasztóan kijárt már a World Grand Prix-n az első major trófea. Papíron a legnagyobb kihívója Dirk van Duijvenbode lehet, ám a holland csúnya lejtmenetbe került és az elmúlt három major versenyén egyaránt az első körben búcsúzott. A Európa-bajnokságon már kifejezetten rossz volt nézni, bár a pocsék teljesítmény hátterében egy vállsérülés állt. Meglátjuk a Grand Slamre össze áll-e Duijvenbode játéka, de inkább lehet érdemes bizalmat szavazni annak a Gary Andersonnak, akinél nagyon érik már, hogy újra kijöjjön a lépés egy nagy tornán. Érdekes kérdés, hogy Steve Lennon mennyire rúghat labdába ebben a csoportban, a tapasztala ugyanis megvan, de idén sokat nem mutatott még.


Papírforma-tipp: Humphries nyeri a csoportot @ 2.00

Meglepetés-tipp: Anderson nyeri a csoportot @ 2.87


 

D-csoport

Az egyik legkomolyabb izgalmakra a 'D' jelű négyesben kerülhet sor, amelyben ugyan Gerwyn Price papíron toronymagas favorit, ám valószínűleg nem lesz egyszerű dolga a Ryan Searle, Gian Van Veen, Nathan Rafferty trióval. A legizgalmasabb tagja ennek a csoportnak egyértelműen a fiatal holland, aki idén komoly fejlődést mutatott és az Eb-n karrierje első major elődöntőjét játszhatta. Komoly erőt képvisel Van Veen és ha megnézzük az oddsokat, gyakorlatilag esélyesebb a továbbjutásra, mint az a Searle, aki jelenleg 16. a világranglistán. És akkor ne írjuk még le a másik fiatal tehetséget, Rafferty-t sem, aki sorozatban harmadszor kvalifikált a Grand Slamre és két éve egyszer már sikerült kiharcolnia a továbbjutást, akkor egyébként éppen Price mögött lett második a csoportban. Ebben a négyesben minden legnek jelentősége lehet a végelszámolásnál.


Papírforma-tipp: Price nyeri a csoportot @ 1.61

Meglepetés-tipp: Van Veen nyeri a csoportot @ 4.00