Bulvár

Bundázás gyanúja miatt elmeszelték a híres sznúkerjátékost

Eltiltották a World Snooker Tourról a kínai Yan Bingtaót, miután nyomozás indult ellene fogadási csalás miatt.

Yan Bingtao a második legmagasabban rangsorolt kínai játékos // depositphotos.com

Határozatlan ideig felfüggesztette a világszövetség a világranglista 16. helyen álló korábbi Masters-bajnok Yan Bingtao játékjogát, miután nyomozás indult ellene és öt másik társa ellen mérkőzések manipulálása miatt. 

A múlt héten öt másik kínai játékost - Lu Ning, Li Hang, Zhao Jianbo, Bai Langning, Chang Bingyu - már felfüggesztettek ugyanebből ügyből kifolyólag. 

A WPBSA közleményében Jason Ferguson elnök azt írta, a felfüggesztésről szóló döntés addig marad érvényben, ameddig az ügyben elrendelt nyomozás a végére nem ér. Hozzátette, hogy Bingtaónak lehetősége van fellebbezni a döntés ellen. 

Bingtao tavaly megnyerte a Masterst, ezen a héten pedig az English Openen játszott volna, de mivel eltiltották, az elsőkörös keddi meccset játék nélkül elveszítette. 

A snooker élő legendája, Jimmy White az Eurosportnak letaglózónak nevezte az eseményeket. "Ez egy nagyon rossz nap a snookernek. Nyilván meg kell várni a vizsgálat végét. Ezt ki kell hagyni a játékból, az ilyesminek el kell tűnnie. Egyetlen sportágban sincs helye a piszkos üzleteknek, ezt a dolgot ki kell simítani és biztos vagyok benne, hogy ez meg is történik."

A stúdióbeszélgetésben Neal Foulds, a skótok egykori bajnoka hozzátette, ő nem vett észre semmi gyanúsat Bingtao játékában. "Nem tudunk túl sokat, de ez borzasztó hír. A sport arról szól, hogy nézed a tv-ben, de nem tudod ki fog nyerni. Mióta követem Yan Bingtao karrierjét, soha nem láttam, hogy bármi csinálni, viszont mindig mindent beleadott. Nagyon meg vagyok döbbenve". 

Sajnos a fogadási csalások világszerte szinte az összes sportágat megfertőzték, dacára annak, hogy a sportszövetségek vasszigorral próbálják irtani az efféle próbálkozásokat. Arról, hogy sportfogadóként hogyan tudjuk megvédeni magunkat a manipulált mérkőzésektől, ebben a cikkünkben foglalkoztunk résztelesebben.