NFL

Amerika megőrült, negyven éves csodát vitt véghez a Buffalo

A Bills sikere a Vikings ellen közel tízszeres oddson volt fogadható. Negyven éve volt utoljára ekkora csoda.

Hihetetlen hétvégét zárt az NFL, három meccsen is bombameglepetés született, amelyre a fogadók aligha számíthattak. Az upsetek közül messze kimagaslik a Buffalo győzelme a Minnesota vendégeként, amelyre közel tízszeres oddson lehetett fogadni. Utoljára 1978-ban volt hasonló bravúr.

Fotó: The Buffalo News

Noha oddsban eltörpül a Detroit Lions és a Tennessee Titans sikere, azért nem árt megemlékezni arról, hogy a New England Patriotsot legyőző Lions és a Jacksonville-ben nyerő Tennessee Titans mekkora bravúrt hajtott végre. Az underdogok sikere nem volt éppen könnyen eltalálható, hiszen a Detroit az első fordulóban a Jetstől kapott 48 pontot, míg a Jacksonville a második héten a Patriotsot szedte ízekre. Mindezek fényében aligha volt sok játékos, aki az Oroszlánok vagy a Titánok győzelmére esküdött.

Minket szerencsére nem tudtak meglepni a csapatok, zsinórban harmadik hétvégi NFL-kombink is zöldült, ezúttal 3.37-szeres szorzóért.

Azonban a Buffalo idegenbeli sikere mindent elsöpört. Kezdés előtt a bukmékerek 16-17 pontos favoritnak tekintették a Vikingeket, ami egyáltalán nem csoda, hiszen a Bills az első két héten 11 és 21 ponttal szenvedett vereséget, a Vikingsnál lényegesen szerényebb képességű csapatok ellen.

A Bills győzelme a történelem harmadik legnagyobb upsetje, a III. Super Bowlon a New York Jets a +18-as hendi ellenére verte a Baltimore Coltsot, míg a vesztes fél 1978-ban szintén 18 pontos underdogként győzte le a New Englandet.

Ám amíg a fenti két példa esetében kilenc, illetve hat pont volt a különbség, addig a mostani példában 21, vagyis a Buffalo 37.5 ponttal coverelte a hendikepet úgy, hogy a Vikings az első félidőben pontot sem szerzett.

Hasonló mértékű bombameglepetés utoljára hét éve volt, akkor a St. Louis Rams verte a New Orleans Saintset 7.48-ért, a Minnesota Vikings pedig 2010-ben 7.95-ért verte meg a Philadelphia Eagles gárdáját.

A Bills egyébként hétvégén egy másik NFC North csapathoz látogat, a hétvégén csúnya vereséget szenvedő Green Bay Packers 10.5 pontos favorit otthon a Bills ellen, míg a Minnesota a péntek hajnali rangadón a bombaerős LA Rams vendége lesz.