Vizes vb 2017

Elképesztő úszással nyert ezüstérmet Hosszú és Milák

Úszóink kitettek magukért szombaton, két éremmel gyarapították Magyarország éremkollekcióját a budapesti vizes vb-n.

A szombati úszó program első magyar érdekeltségű döntője a 200 hát volt, ahol Hosszú Katinkáért szoríthattunk. Háromszoros riói bajnokunk az 1-es pályán vágott neki a négy hossznak, tökéletesen kapta el rajtot, az első fordulónál harmadik volt, azonban olyan jól rúgta el magát a faltól, hogy pillanatok alatt az élre állt. Főként ennek a fegyverének köszönhetően az utolsó hosszt is elsőként kezdte meg. Az utolsó 50-en a címvédő ausztrál Emily Seebohm nagy hátrányt ledolgozva előbb az amerikai Kathleen Bakert, majd Hosszút is megelőzte.

Katinka fantasztikus országos csúccsal, 2:05.85 perces idővel csapott a célba, a tavalyi, riói olimpián felállított 2:06.03-as idejét javította meg.

Nagyon szerettem volna érmet szerezni, majdnem arany lett belőle. Egyéni csúcsot úsztam, ennek is nagyon örülök.

- mondta Hosszú, majd hozzátette, kicsit elkalkulálta magát az elődöntőben, így utólag az ezüstérmet tekintve még inkább bosszantotta volna, ha nem jut fináléba. Kitért rá, még így is rengeteg van az úszásában.

Hosszú éremszerzésére 2.80-szoros pénzt fizettek a   -nál, a budapesti világbajnokságon harmadik alkalommal állhatott fel a pódiumra.  

A 200 hát után a férfi 100 pillangó döntője volt a következő, ahol magyar versenyzőkért szoríthattunk, méghozzá Cseh Lászlóért és Milák Kristófért. Titkon abban reménykedhettünk, hogy akár mindketten felállhatnak a dobogóra.

Óriási hangorkán fogadta mindkét magyart, a 200-on ezüstérmes, ezen a távon olimpiai második Cseh a 7-es pályán, míg az előfutamban, majd az elődöntőben is junior világcsúcsot úszó - utóbbival Cseh országos rekordját megjavító - Milák a 3-ason állt rajtkőre. Cseh ezúttal is lassan startolt, Milák azonban nem esett ebbe a hibába, de így is csak hatodiknak fordult, míg a 31 éves Cseh nyolcadiknak. 

A második ötven méteren látszódott, hogy csak a fiatalabbik magyar lehet versenyben az éremért, elképesztő hajrájával az olimpiai bajnok szingapúri Joseph Schoolingot is megelőzve végül 50.62-es - új junior világcsúcs - idővel második lett. Cseh 50.92-vel végzett ötödikként.

Nem tudok mit mondani. Láttam magam mellett Dresselt, őrület, hogy különösebb gond nélkül tudtam vele tartani az iramot az első ötvenen, aztán a táv második felében olyan sebességgel jöttem, amit magam sem hittem el. Éreztem, hogy jó idő lesz, de hogy ennyire, azt nem gondoltam volna - mondta Milák.

A győztes amerikai Caeleb Remel Dressel 49.86-os idejével a legendás Michael Phelps és a szerb Milorad Cavic után a harmadik úszó, aki áttörte az 50 másodperces álomhatárt, ráadásul két elődjének ez még a római világbajnokságon cáparuhában sikerült. Mindemellett a Budapesten immár öt aranynál járó Dressel az első olyan úszó, aki 100 gyorson és pillangón is nyert ugyanazon a világbajnokságon.

Milák a magyar csapat hatodik érmét szerezte a hazai rendezésű világbajnokságon. Előzőleg Hosszú Katinka 200 méter vegyesen megvédte címét, 200 méter háton második, 200 méter pillangón pedig harmadik lett, mellette Cseh László szerzett egy ezüstöt 200 méter pillangón, míg a 4x100 méteres férfi gyorsváltó végzett harmadikként.

Maradt a nap végére is izgulni való, ugyanis Kapás Boglárka a 800 gyors döntőjében készült megvédeni a riói bronzérmét.  A 7-es pályán úszó Kapás 200 méter után jelentős hátrányba került a második és harmadik helyezettel szemben, míg az amerikai Katie Ledecky már ekkor nagy fölénnyel vezetett. Több mint a táv felét megtették, amikor nagyjából három testhosszra nőtt a különbség Kapás és a dobogósok között, így kezdett egyértelművé válni, hogy a negyedik helyért csatázhat a hazai közönségkedvenc. Ezt a harcot végül a spanyol Mireia Belmonte nyerte Kapással szemben, aki így ötödik lett. Ledecky az ötödik aranyát nyerte a Duna Arénában.