Vizes vb 2017

Régi riválisa mögött nyert ezüstöt Cseh László

Szerdán Cseh Lászlónak köszönhetően egy ezüsttel bővült a magyar éremkollekció, Kenderesi Tamás viszont lecsúszott a dobogóról, Hosszú Katinka pedig hetedik lett.

A nap első döntőjében, női 200 gyorson, Hosszú Katinka révén rögtön magyar úszónak szurkolhattunk. Háromszoros olimpiai bajnokunk a 2-es pályáról indult, nagyon bekezdett, hiszen az első hossz után második volt, de még a táv felénél is harmadikként fordult. Ekkor azonban a szám esélyesebb versenyzői elléptek tőle, és egyértelművé vált, hogy nem lehet harcban az éremért, Hosszú 1:56.35 perces eredménnyel ért célba. Mindeközben az élen óriási harcot vívott egymással az olimpia bajnoki címvédő, 12-szeres világbajnok, Katie Ledecky és a 2008-ban, Pekingben győztes Federica Pellegrini. A 28 éves olasz végül óriási hajrával diadalmaskodott, s ezzel történelmet írt, mivel az amerikai csodaúszót pályafutása során első alkalommal győzte le valaki világbajnoki döntőben.

Nem sokkal később férfi 200 pillangón már Cseh Lászlóért és Kenderesi Tamásért szoríthattunk, előbbi a második, utóbbi a harmadik idővel várta a finálét. A két magyar a 3-as és az 5-ös pályán fogta közre a 400 méter vegyes kétszeres világbajnokát, a legjobb idővel döntős japán Szeto Daiját. Ám figyelniük kellett a szám londoni olimpiai bajnokára, a dél-afrikai Chad Le Clos-ra, a "surranó pályán", az 1-esen úszó riói ezüstérmesre, a szintén japán Szakaj Maszatóra, vagy akár a korábbi Európa-bajnok dán Viktor Bromerre is.

Ahogyan arra a keddi elődöntő után számítani lehetett, elképesztő hangorkánban léptek be a Duna Arénába a versenyzők, majd a rajt után csak fokozódott a hangulat, Kenderesi még biztatta is kicsit a nézőket.

A rajt után, ahogy a keddi elődöntőben, ezúttal is Le Clos indult meg hatalmas tempómban, de Cseh és Kenderesi, valamint Szeto is tartotta vele a lépést. A táv felénél mindkét magyar közel volt a dél-afrikaihoz, majd az utolsó forduló után úgy tűnt, Kenderesi lehet az, aki megfogja őt. Végül a fiatalabbik magyar láthatóan elfáradt, Cseh pedig hatalmas hajrát nyitott, Le Clos-t azonban nem lehetett megfogni és a 1:53.33-as idővel nyert, Cseh 1:53.72-vel csapott célba, a harmadik Szeto lett 1:54.21-gyel, míg a negyedik Kenderesinek 1:54:74 volt az ideje.

Boldog vagyok az ezüstéremmel, egyrészt itthon sikerült második helyre bejönnöm, hazai közönség előtt, másrészt az idővel is elégedett lehetek. Mindig azt mondom, ha valakinek meg kell vernie, akkor Chad legyen az. Ő az egyik legjobb úszó a világon és mindig várom, hogy ellene versenyezhessek.

- mondta a nyolcadik világbajnoki érmét nyerő Cseh, aki hozzátette, hogy az volt a taktikája, hogy nem ússza ki az első százat, majd fokozatosan gyorsít és arra számított, hogy Chad nem bírja végig az őrült tempót. A budapesti klasszis éremszerzésére 1.25-ös oddson fogadhattunk a    -n.

"Kicsit értetlenül állok a dolgok előtt, nem így álmodtam meg ezt a döntőt. Közel sem úsztam olyat, mint amilyet terveztem. Negyedik lettem, annyira nem rossz ez az eredmény, de többre számítottam" - nyilatkozott Kenderesi.

Le Clos az ötszörös aranyérmes amerikai Michael Phelps és a kétszer győztes német Michael Gross mellett a harmadik, aki egynél többször nyert ebben a számban. A dél-afrikai első vb-címét egyébként 2003-ban szerezte.

A 31 éves Cseh pályafutása 13. világbajnoki érmét szerezte, ezzel vezeti a magyar örökranglistát Hosszú Katinka (11) előtt.

Hosszú Katinka a 200 gyors után a 200 pillangó elődöntőjében is érdekelt volt, de nem csak neki tombolt a közönség, hanem Szilágyi Liliánának is. A két magyar egymás mellől, a 3-as és a 4-es pályáról indulhatott. Nagy kérdés volt, hogy a háromszoros olimpiai bajnok Hosszúból, aki ebben a számban 2009-ben és 2013-ben is vb-bronzérmet szerzett, mennyit vett ki kevesebb mint egy órával korábban a 200 méter gyors döntője, ahol a hetedik lett.

Az ebben a számban Eb-ezüstérmes Szilágyi, akárcsak a délelőtti előfutamban, erősen kezdett, féltávnál második volt, míg Hosszú egy rossz fordulót követően visszaesett. Emiatt csak negyedikként fordulhatott rá az utolsó 50 méterre, s nagy hajrával, éppen Szilágyit megelőzve a harmadik helyen ért célba.

Szilágyi tovább javította délelőtti idejét, 2:07.67 perccel csapott be, míg Hosszú 12 századot rontott a 2:07.25-höz képest, ami elenyészőnek számít, tekintve a 200 méter gyors döntőjét. A 200 méter pillangó fináléját csütörtökön rendezik.