Vizes vb 2017

Óriási magyar szenzáció kapujában!

Szombaton Hosszú Katinka, Kapás Bogi, Cseh Laci és Milák Kristóf is éremért száll harcba a budapesti vizes világbajnokságon.

Ahogyan az a felvezetőben olvasható, lesz kikért szurkolnunk a mai úszó döntőkben. Haladjunk is időrendi sorrendben, elsőként a magyarok közül Hosszú Katinka csobban majd a Duna Aréna medencéjébe. Háromszoros riói bajnokunk 200 háton próbálja majd felvenni a harcot a világ legjobbjaival.

Nagyon nem lesz könnyű dolga, mert egyrészről kegyetlenül erős a mezőny, másrészről pedig nem mutatott igazán meggyőző formát, 2:07.51-gyel csak a hetedik helyen csusszant be a fináléba.

Nem így terveztem, de így azért nagy kő esett le a szívemről, hogy becsúsztam a döntőbe. Két tizeddel lassabb voltam, mint délelőtt, ami úszásban nem sok, de azt hittem jobb időre leszek képes. Érdekes lesz majd a surranópályán úszni. Maradt még bennem, holnap ennél csak jobb lehetek.

Hosszú Rióban ebben a számban ezüstérmes volt, akkor 2:06.05-tel csapott a célba. Látva a jelenlegi formáját, kisebb csoda lenne, ha ezt most sikerülne megközelítenie. Ráadásul ennél az időnél az elődöntőben ketten is jobbat úsztak, Emily Seebohm és Kylie Masse várhatóan külön csatát vív majd az aranyért. Egy hely maradt tehát kiadó a pódiumon, arra viszont Hosszú mellett még jó páran reális eséllyel pályáznak. Közülük az amerikai Kathleen Baker lehet a befutó, aki 2:06 közepénél jobbat tud, ez pedig elegendő lehet a bronzra. De bízzunk benne, hogy Katinkában sok maradt még és akkor harcolhat a dobogóért. 

Hol végez Hosszú Katinka 200 háton?   
1-3. 4-6. más
2.80 1.85 4.30

A női 200 hát után a férfi 100 pillére kell majd fókuszálnunk, ahol Cseh László és Milák Kristóf révén két magyar is éremesélyesként áll a rajtkőre. Utóbbi hasonlóan pozitív meglepetés, mint Kenderesi Tamás volt a nyári játékokon. Ez a tündérmese ugyancsak "happy enddel" végződhet, hiszen Milák az elődöntőben elképesztő úszással sokkolta a világot. 50.77-tel a harmadik helyen jutott döntőbe, ez az idő pedig egyrészről új junior világcsúcs, másrészről új országos csúcs, éppen Cseh rekordját adta át a múltnak. 

Fogalmam sincs, hogy jött ki ez belőlem. Remélem, hogy ezek az óriási ugrások, amiket eddig véghez vittem, még kitartanak holnapig is... Tavaly ilyenkor két másodperccel rosszabb volt az egyéni csúcsom, úgyhogy én is nehezen tudok napirendre térni.

- mondta Milák, aki hozzátette, hogy bevallja, most egy kicsit elfáradt, de bízik abban, hogy tényleg van még benne. Úgy véli, az elejétől a végéig lehet ezen még javítani, és szerinte 50 alatti idő kell a győzelemhez.

Hol végez Milák Kristóf 100 pillangón?   
1-3. 4-6. más
2.20 2.00 5.50

Mi bízunk a csodában, ha még ezen az 50.77-es időn farag, akkor az éremre lehet elegendő, ami nem kis szenzáció lenne, hiszen Milák messze nem tartozott az esélyesek közé a világbajnokság előtt. 

És akkor ne felejtsük el, hogy még Cseh is ott lesz a mezőnyben, aki Rióban ebben a számban ezüstérmet nyert. Most nem indul ilyen jó esélyekkel, de ha valakinél, akkor nála soha nem lehet tudni éppen mikor villantja meg a klasszisát. Az előfutam után úgy tűnt a döntő sem reális, majd az elődöntőben egy csak rá jellemző rossz rajt után egy döbbenetes második 50 méterrel fejelte meg az úszását.

"Örülök, hogy jobban ment, mint délelőtt, viszont megdöntötték az országos csúcsomat, úgyhogy fel van adva a lecke. Azt gondolom, hogy Kristóf fantasztikusan úszott. Az látszik, hogy kezdésben sokkal jobb, mint én. Most már nem lehet ilyen 24-ekkel fordulni. Ezt egy kicsit meg kell tanulnom, gondolok itt a rajt elejére, akkor már gyorsabb lesz."

Most nem a fiatalok próbálnak felzárkózni hozzánk, hanem én hozzájuk. Azt beszéltük meg az edzővel, hogy ne az első 50-en hajtsam szét magam, hanem a végén, mert nekem ez a fegyverem.

- nyilatkozta Laci, aki hozzátette, hogy régen volt már két ilyen jó magyar pillés döntőben.

Hol végez Cseh László 100 pillangón?   
1-3. 4-6. más
3.20 1.90 3.40

A verseny favoritja az amerikai Caeleb Dressel, aki 50.07-tel elég rendesen elverte a mezőnyt. 100 gyorson már nyert egy aranyat és sorra dönti meg az egyéni legjobbjait, így nehéz lesz őt bárkinek is legyőznie. Mögötte viszont sűrű a mezőny, a szám riói bajnoka, Joseph Schooling várható még jó eséllyel a dobogóra.

A nap utolsó egyéni döntőjében, női 800 gyorson sem kell majd unatkoznunk, ugyanis Kapás Boglárka éremesélyesként várja a futamot, noha ehhez hatalmas időt kell repesztenie. Ezen a távon ugyanis összegyűltek a 400 és az 1500 érmesei, kiegészülve azzal a Katie Ledeckyvel, aki ezeken a távokon egyszerűen legyőzhetetlen. 

Kapás 400-on és 1500-on is elmaradt a legjobbjától, így igazából éremre nem volt reális esélye. 800-on is nagyon oda kell tennie magát, mert öten is vannak a mezőnyben, akik rettentő erős időre képesek és bizonyították már a világbajnokság alatt, hogy ezt képesek is megúszni. Jó lenne Bogit a dobogón látni, de reálisan az ötödik-hatodik helyre van esélye.

Hol végez Kapás Boglárka 800 gyorson?   
1-3. 4-6. más
7.00 1.40 3.65