Vizes vb 2017

Kapás egy éremmel megadhatja az alaphangot

Az úszók is megkezdik a harcot az érmekért, vasárnap nyolc egyéni számban szoríthatunk magyar versenyzőért.

Elsőként férfi 400 gyorson osztanak érmeket, ám ott Kalmár Ákostól az is komoly bravúr lenne, ha döntőbe jutna. A hölgyek ugyanezen számában azonban Kapás Boglárka éremesélyesként várja a rajtot. A debreceni gyorsúszó kiválóságunk két éve Kazanyban messze volt a dobogótól, a riói olimpián viszont országos csúccsal lett negyedik. Idén a hatodik legjobb idő fűződik a nevéhez, amit június végén Rómában úszott. Azon a 4.06.05-ön vélhetően jócskán faragnia kell Kapásnak, ha dobogóban reménykedik.

Többek közt ez az a szám, ahol az aranyra semmi sansza, azt ugyanis előre oda is adhatnák Katie Ledeckynek, aki most már jó pár világverseny óta más dimenzióban úszik. Az ezüst a másik amerikainak, Leah Smith-nek áll, aki Rióban ebben a számban bronzot nyert, év végén a rövid pályás világbajnokságon pedig aranyat. Ami tehát a leginkább elérhető, az a harmadik hely, erre azonban Bogi mellett a kínai Bingjie Li, az ausztrál Ariarne Titmus és a spanyol Belmonte Garcia is pályázik. Különösen Li veszélyes, akivel az év elején még nem számoltunk volna, az áprilisban úszott 4.02.52-es ideje viszont figyelemre méltó.

Nem lesz tehát egyszerű dolga Kapásnak, de a hazai közönség sokat segíthet számára. Tény, hogy az idei legjobbja nem olyan erős, de nem Rómában kellett csúcsformában lennie. Az mindenféleképpen érdekes, hogy az állami irodában inkább négyen kívülre várják, ám sok kiindulási alap nincs, talán a délelőtti selejtezők után okosabbak leszünk, így látatlanban a harmadik-negyedik helyre tennénk. Nem csak Kapásra, hanem Késely Ajnára is érdemes lesz odafigyelni, aki a junior Eb-n kirobbanó formában volt, radar alatt pedig akár kellemes meglepetést is okozhat. 

Hol végez Kapás Boglárka 400 méter gyorson?    
1-2. 3-4. más
6.00 2.15 2.00

A többi számban is lesz magyar érdekeltség, hiszen a lányoknál Szilágyi Liliána 100 pillangón, Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna 200 vegyesen ugrik vízbe, míg a fiúknál Cseh László 50 pillangón, Gyurta Dániel pedig 100 mellen próbál maradandót alkotni. 

Közülük Katinka pályázik a legjobb eséllyel éremre, sőt, toronymagas favoritnak számít. Bajai klasszisunk Barcelonában és Kazanyban sem talált legyőzőre ebben a számban, tehát kétszeres címvédőként állhat majd a rajtkőre. Teljesen nyugodt azonban nem lehet, hiszen az a Siobhan-Marie O'Connor is ott lesz a mezőnyben, aki tavaly Rióban kis híján megviccelte. 

Nem tudjuk a brit milyen formát mutat majd, ha nem lesz a topon, akkor akár komoly fölénnyel is nyerhet Hosszú, a többiek ugyanis nem tényezők. Ugyan ott van a mezőnyben Ye Shiwen, aki öt éve Londonban értelmezhetetlen dolgokat művelt, ám vele már két éve Kazanyban sem igazán kellett számolni.

Hol végez Hosszú Katinka 200 vegyesen?    
1. 2. más
1.12 5.50 17.00

Amit még nagy érdeklődéssel figyelhetünk vasárnap, az Cseh Laci teljesítménye 50 pillangón. Néhány éve teljesen furcsán álltunk volna azelőtt, hogy ilyen rövid számban indul, az elmúlt két esztendőben viszont elkezdett a sprint számok felé kacsingatni. Kazanyban ebben a számban bronzérmes volt, így nem csoda, ha a bukmékerek vele is számolnak vasárnap.

Vasárnapi program
Versenyszám Magyar érdekeltség
Délelőtt
Női 100m pillangó, selejtező Szilágyi Liliána
Férfi 400m gyors, selejtező Kalmár Ákos
Férfi 50m pillangó, selejtező Cseh László
Női 400m gyors, selejtező Kapás Boglárka, Késely Ajna
Férfi 100m mell, selejtező Gyurta Dániel
Női 4x100m gyors váltó, selejtező Jakabos, Hosszú, Verrasztó E., Molnár
Férfi 4x100m gyors váltó, selejtező Németh, Kozma, Bohus, Holoda
Női 200m vegyes, selejtező Hosszú Katinka
Este
Női 100m pillangó, selejtező, elődöntő  
Férfi 400m gyors, DÖNTŐ  
Női 200m vegyes, elődöntő  
Férfi 50m pillangó, elődöntő  
Női 400m gyors, DÖNTŐ  
Férfi 100m mell, elődöntő  
Női 4x100m gyors váltó, DÖNTŐ  
Férfi 4x100m gyors váltó, DÖNTŐ