NFL

Történelmi Super Bowl vár ránk!

Soha ennyire magasan nem volt még a pontszámok határa egyetlen Super Bowlon sem!

Bár még közel két hét választ el minket az 51. Super Bowltól, aligha meglepetés, hogy már fogadhatunk is a New England Patriots-Atlanta Falcons nagydöntőre. Az oddsmesterek szerint történelmi döntő várható, hiszen a Super Bowlok történetében még soha nem volt ekkora határ két csapat mérkőzésére.

A mostani, 58.5-ös megállapított középérték 1.5 egységgel nagyobb, mint a 44. finálé, amikor is a New Orleans Saints 31-17-re verte az Indianapolis Coltsot, 57-es határ mellett. Ebből persze nem lehet kiindulni a mostani pontszám becsléséhez, mint ahogy abból sem, hogy az utolsó kilenc Super Bowlból, amikor legalább 50 volt a határ, hat is underrel végződött.

   
Atlanta Falcons New England Patriots
2.10 1.60

Ha kizárólag az átlagokból indulunk ki, a Falcons a rájátszásban 36, az alapszakaszban 33,75 pontot szerzett mérkőzésenként, míg a Patriotsnál ez a két szám 34, illetve 27,57 (Bradyvel 30).

A legtöbb pont a 29. Super Bowlon volt, akkor a San Francisco 49-26-ra verte a San Diegót.

A két csapat egyébként eddig 13-szor találkozott egymással és mindössze egyetlen egyszer, 2005-ben érték el az 59 pontot. Az összmérleg Pats-fölényt mutat 7-6 arányban, míg ebben az évezredben 4-0 az állás a New England javára.

Ami a hendikepet illeti, -2.5 és -3 közé teszik a reális hc-t a New England Patriots javára. Ezzel kapcsolatban sok érdekességet nem tudunk elmondani, a Falcons idei öt veresége átlagosan 4,4 ponttal történt, míg a Patriots a mérkőzéseit átlagban 16,5 ponttal nyerte meg Tom Bradyvel.

A döntőre magyar idő szerint február 4-én, 00:30 perctől kerül sor. A Half Time-Showról Lady Gaga gondoskodik majd, aki állítólag az NRG Stadion tetejéről énekel majd, míg a Pro Bowlra január 29-én kerül sor Orlandóban.