NFL

New England-Atlanta Super Bowl lesz vagy borul a papírforma?

Vasárnap a konferencia-döntőkkel folytatódik az NFL-rájátszása. Az NFC-ben az Atlanta és a Green Bay feszül egymásnak, míg az AFC-ben a New England és a Pittsburgh. Nagyon szoros, nagyon színvonalas mérkőzésekre van kilátás, tippmestereink és szerkesztőink pedig ismét megtették jóslataikat.

Fogadás a mérkőzés győztesére    
Atlanta Falcons Green Bay Packers
1.35 2.65

Varin: Engem mindig meglep, hogy ilyen secondary teljesítménnyel a Green Bay bejuthatott a főcsoportdöntőbe. Bárki tud 3-400 yardot passzolni ez ellen a defense ellen, márpedig most Matt Ryannel a Georgia Dómban kinéz egy 500 yardos és 30-40 yardos meccs a hazaiaknak. Én sajnálatos módon azt érzem, hogy a Green Bay foghíjas támadósora, gyatra futójátékkal, nem fog tudni felnőni az Atlanta mellé, amely tartok tőle, hogy punt nélkül zavarja le ezt a meccset.

LuckyLuck: Két bombaformában lévő offense találkozik. Szándékosan nem azt írtam, hogy Matt Ryan vagy Aaron Rodgers, ugyanis nem tudnának ilyen számokat hozni, ha az elkapóik nem lennének topformában. Legjobb példa erre a Green Bay Dallas elleni meccse, ahol a sajtfejűek nem klasszis elkapói is extrát tudtak hozni. Számomra hihetetlen a wisconsiniak támadósora, ugyanis nem elég, hogy nincs futójuk, Rodgers gyakorlatilag csak az elkapóinak passzol, a futókat és összekötőket sem igazán veszi be a buliba. Az Atlanta ezzel szemben földön és levegőben egyaránt félelmetes. Két más karakterisztikájú offense, mégis brutál hatékony mindkettő. Nem véletlen, hogy egekben a pont line. A hazai pálya a Falconsnak kedvez, viszont nem tartom ezt annyira tényezőnek a Green Bay ellen. Egyik védelemben sem érzem, hogy döntően befolyásolni fogják tudni a meccset. A két jó offense közül pedig a színesebbre szavazok, vagyis az Atlantáéra.

Tippmestereink és szerkesztőink az elmúlt három rájátszás napon nem hibáztak, összesen pedig a playoff alatt eddig +1.60 egység profitot tudnak felmutatni. 

Nagelb: Két brutális formában lévő csapat találkozik egymással Atlantában. A passzjátékot egyik védelem sem lesz képes hatástalanítani, így látványos, nagyon sok pontot hozó és kiélezett összecsapást várok. Ami dönthet az egyrészt a futójáték, másrészt a játékosok egészségi állapota. Elliott a múlt héten közel 6 yardos átlaggal rohant át a Packers védelmén és hozott úgy 125 yardot, hogy a Dallas a meccs nagy részében hátrányban volt. Devonta Freeman és Tevin Coleman előtt nem blokkol olyan jó O-Line, mint Elliott előtt, de ketten együtt elég hatékonyak lehetnek ahhoz, hogy a Falcons támadásait tényleg szinte lehetetlen legyen megállítani. Emellett a Green Bay játékosokat sérülések is tizedelik, ezért a csapat egészségi állapota egyáltalán nem ideális. Morgan Burnett játéka kulcskérdés, nélküle a védelem még a mostaninál is sokkal gyengébb. A támadósorban pedig többek között Davante Adams és Jordy Nelson pályára lépése is kérdéses. Ha a fentiek ismeretében egymás mellé teszem a két csapatot, akkor a Green Bay-t jelen pillanatban egy fokkal sebezhetőbbnek látom, ezért a Falcons győzelmére teszem a voksom.

Tippek az Atlanta-Green Bay meccsre
Varin LuckyLuck Nagelb
ATLANTA ATLANTA ATLANTA

Fogadás a mérkőzés győztesére    
New England Patriots Pittsburgh Steelers
1.35 2.75

Varin: Hiába szól minden tényező a hazaiak mellett, én egyszerűen nem merek sima meccsre tippelni egy Big Ben és Le'Veon Bell ellen. De azért lássuk azokat a tényezőket: a Patriots-játékosok már megint feltüzelve léphetnek pályára Mike Tomlin nem túl szerencsés nyilatkozata miatt - ilyenkor általában addig ütik az ellenfelet, amíg mozog. Brady brutális formában van, a Steelers viszont nem tudott TD-t szerezni a Chiefs ellen, ami egy beszédes adat. Mindent egybevéve brutálisan nagy extra szükségeltetik majd Big Bentől a továbbjutáshoz, szeerintem inkább ő lesz a kulcs, mintsem Bell. Ha Roethlisberger képes lesz 3-4 TD-t passzolni, akkor van esélyük a bravúrra.

LuckyLuck: Nehéz lesz felülmúlni az előtte lévő meccset, de lehet, hogy e két csapatnak sikerülni fog. Kevésbé nehéz szerintem itt megjósolni a győztest, méghozzá egy kulcs párharc miatt: Bell eddig lubickolhatott a playoffban, most viszont először kell egy borzasztó erős front 7-nel farkasszemet néznie. Ha őt kiveszi a játékból a Pats, akkor vége a Pittsburghnek, hiába van ott Big Ben és Brown. Őket most nem érzem elégnek Bell nélkül a győzelemre. A másik oldalon Brady viszont hozni fogja, amit tud, a Pittsburgh secondaryje szerintem nem elég elit, hogy megfékezze. Egyoldalú meccset ettől függetlenül nem várok, de a vendég siker itt sokkal jobban meglepne, mint Atlantában. 

Nagelb: Mindkét csapat játéka hagyott kívánni valót maga után a múlt héten, ezért annyi biztos, hogy amelyikük nem tud fejlődni, az kiesik. Ez a Steelers messze a legnehezebb ellenfele lesz idén a Patriotsnak, ugyanis a New England sorsolása ebben a szezonban iszonyatosan gyenge volt. Ilyen hatékonyan dolgozó támadósorral nem találkoztak még (a 7. héten lejátszott egymás elleni meccsükön Big Ben nem léphetett pályára), ezért most derül majd ki igazán, hogy a védelem mire képes. Ha legalább Le’Veon Bellt limitálni tudják, és így Big Ben vállára nagyobb nyomást tesznek, akkor félig már nyert ügyük lehet, Big Ben ugyanis ebben a szezonban idegenben pocsékul játszik (9 TD, 9 INT és 80 alatti passer rating). A labda másik oldalán az lesz a kulcs, hogy Bradyt meg tudja-e védeni az O-Line, mert ha sikerül feltartóztatniuk a James Harrison, Bud Dupree, Stephen Tuitt fémjelezte pass rush-t, akkor Brady könnyedén szét fogja passzolni a gyenge secondaryt. Aggasztó tény még a Steelers szempontjából, hogy a védelmük a 3rd downoknál rendre csődöt mond, ezért az ellenfelek hosszú drive-okat tudnak vezetni ellenük, a Patriots offense pedig liga szinten a 4. legjobb 3rd down-ok esetében, az utolsó három meccsükön ráadásul 52,3%-ban oldották meg a 3. kísérleteket, ami egészen brutális teljesítmény. Ha a Steelers nem tudja majd megakadályozni a hosszú drive-okat, akkor a védelmük hamar el fog fáradni, és a Pats könyörtelenül szétzilálja őket.

Tippek a New England-Pittsburgh meccsre
Varin LuckyLuck Nagelb
NEW ENGLAND NEW ENGLAND NEW ENGLAND
hatharom.com
Atlanta Falcons-Green Bay Packers Packers +11.5
New Engaland Patriots-Pittsburgh Steelers Patriots
@ 1.89