NFL

Megtippeltük, ki lesz a bajnok!

Szerkesztőink és tippmestereink megtették tippjüket a New England Patriots-Atlanta Falcons Super Bowlra, illetve természetesen egy erősnek vélt fogadást is ajánlunk a nagy összecsapásra.

Nagelb: Mindkét csapat nagyon magabiztosan, talán a vártnál könnyebben jutott el a sportág legnagyobb színpadára. Ennek legfőbb oka, hogy a támadósorok brutális hatékonysággal működnek, ami két hét felkészülés után jó eséllyel nem is fog változni.

A győzelem kulcsa tehát az, hogy melyik védelem lesz képes lelassítani és többször megállítani a másik offense-t. Erre egyértelműen a Patriots lehet többször képes. Az ő védelmükben ugyanis nincsenek komoly lyukak. A futás ellen nagyon jók és bár passzokkal lehet ellenük haladni, a red zone védekezésük szintén nagyon hatékony, ezért kevés ponton tudják tartani az ellenfeleiket. Tény, hogy ezúttal a liga legerősebb offense-e áll majd a másik oldalon, de azt gondolom, hogy ha a futójátékot meg tudják ölni, akkor komoly gondjuk nem lesz. A Falcons ugyanis bármennyire meglepő, csak 3-4-es mérleget tud felmutatni azokon a meccseken, amikor Julio Jones 100 elkapott yard fölé jutott.

A Tom Brady vezette támadósor egy fokkal könnyebb helyzetben van, mivel az Atlanta védelme viszont minden szinten sebezhető. Ez jól látható volt már a Packers ellen is, ahol az első félidőben Rodgers-ék folyamatosan jól haladtak előre, azonban a kulcsszituációkban magukat verték meg, ezért esélyük sem volt tartani a lépést. Ha Brady-re nem tudnak középen nyomást helyezni és nem lesznek folyton az arcában – márpedig Vic Beasley-n kívül senkiben sincs potenciál passzsiettetésben – akkor azt gondolom, hogy szépen fokozatosan szét fogja szedni a secondaryt, Blount és Lewis pedig a futás elleni védelmet is szétzilálhatják.

Az erősebb támadósora miatt az Atlanta véleményem szerint szorosan tudja tartani a meccset, a végén azonban, ahogy már oly sokszor, a jobb védelemmel rendelkező csapat fog diadalmaskodni.

Varin: Lucky Luck kollégához hasonlóan engem sem ihlet meg különösebben a meccs. Már azon gondolkozom, hogy milyen desszertet rendelek a pizza mellé, a Pats-Falcons meccs kevésbé izgat.. Persze ez még midig egy fokkal jobb, mint a Ravens-49ers, ott aztán tényleg eret tudtam vágni magamon a párosítás miatt.

Valami hasonló érzésem van, mint a Pats kapcsán szinte mindig: valahogy úgyis, biztosan nyernek. Mindkét támadósor brutális és igaz, hogy a Falconséban kicsit több a variancia, az ő védelmüket érzem sebezhetőbbnek. Klasszikus Pats Super Bowl lesz, egy olyan ember lesz a hős, akiről kevéssé gondolnánk, mondjuk Chris Hogan.

Összességében hiába szurkolok inkább az Atlantának, hiába sokszínűbb a játékuk, hiába volt az övék a nehezebb sorsolás, nem tudom azt mondani, hogy a végén nem Tom Brady örülhet majd. De ehhez azért szükség lesz egy game winning drive-ra.

LuckyLuck: Nem különösebben örülök neki, hogy ismét Tom Bradyt és a New Englandet kell nézni a döntőben, de legfeljebb majd több alkohol csusszan le, kihagyni természetesen nem fogom a meccset, már csak azért sem, mert az Atlanta simán képes lehet felvenni a harcot a Hazafikkal. Ehhez igazából Matt Ryannek hoznia kell a legjobbját, ha nem roppan össze a teher alatt, akkor nem tudom elképzelni, hogy ez ne legyen egy ki-ki meccs. Ha a két támadósort kell összehasonlítani, akkor inkább a Falcons felé billen a mérlegnyelve, a védelmek esetében viszont inkább a Pats felé. De hogy ez a döntő nem a két defense-ről fog szólni, az is biztos. Ugyanakkor ettől függetlenül egy adok-kapokban is lehetnek döntő megmozdulások a defense részéről. Brady már bizonyított, Belichick is hatalmas mágus, és van egy olyan érzésem, hogy az Atlantánál most fog porszem csúszni a gépezetbe, túlságosan klappolt eddig minden náluk...31-24-es Pats-sikert várok.

NitroHUN: Rég találkozott két ennyire jó támadóegység a SuperBowlban, azonban míg az Atlanta védelme a szezon során sokszor nem tudott felnőni a feladathoz, a Patriotsé meccsről meccsre egyre jobb lett. A legérdekesebb sztorivonal, hogy az MVP Matt Ryan ki tudja-e törölni a "playoff során összeomló irányító" imidzsét, és csatlakozik-e Joe Flaccóhoz az "elitirányító vagyok, hiszen SB-t nyertem" csoportba. A másik oldalon Tom Bradyről nehéz újat mondani, az NFL történetében senkinek nem volt még ennyire hazai pálya a SuperBowl, mint neki. Érdekes fogadás, hogy vajon visszavonul-e egy potenciális győzelem után. Személy szerint nagyon meglepődnék egy ilyen szezon után, illetve azt is sejthetjük, hogy együtt fog búcsúzni mesterével. De hogy magáról a mérkőzésről is beszéljek: nagy adok-kapokot várok, a SuperBowlok képest extrémen pontgazdag első félidővel (20-17 Pats), majd erős félidei elemzés után magukra találnak a védelmek, hogy aztán egyik vagy másik módon az utolsó drive döntsön.

Tippek a Super Bowl győztesére
Nagelb Varin LuckyLuck NitroHUN
NEW ENGLAND NEW ENGLAND NEW ENGLAND NEW ENGLAND
31-27 27-23 31-24 30-27
hatharom.com
New England lesz a bajnok
@ 1.60