Riói olimpia

Nincs meg a negyedik Hosszú-arany, de nem bánkódunk

Négy éremmel zártuk a hetedik napot, két ezüst és két bronz került az éremkollekciónkba pénteken.

Fantasztikus éremeső pénteken, a sort Hosszú Katinka nyitotta, aki 200 háton éppen lecsúszva a győzelemről ezüstérmet szerzett. Toronymagas favoritként vágott neki a döntőnek Hosszú, meg is úszta azt a 2:06 elejét, amit az elődöntőben, ám azzal senki nem számolt, hogy az amerikai Maya Dirado képes lesz több, mint egy másodpercet javítani. 2:05.99-cel győzött, vagyis a Rióban három arannyal büszkélkedő Katinkától egyéni csúcs kellett volna az újabb aranyéremhez. 

"Amikor az ember ilyen szoros küzdelemben veszít, mindig benne van, hogy csak egy pici kellett volna a győzelemhez. Persze, négy érem után nem panaszkodhatok, ezt tényleg nem gondoltam volna, hihetetlen!" - nyilatkozta a finálét követően az M4 Sportnak.

Rögtön a 200 hát döntője után a 100 pillangó fináléjának résztvevőit szólították a rajtkőre, köztük Cseh Lászlóval. Éremben reménykedve vágott neki a küzdelemnek a magyar pillés, és ez egy komoly úszással össze is jött neki. A második helyen csapott a célba, és még rajta kívül ketten, Michael Phelps és Chad Le Clos, tehát hármas holtverseny született. Az arany a három klasszist leiskolázó Joseph Schooling nyakába került, aki olimpiai rekorddal nyert.

"Az ma is kiderült, hogy fizikálisan nem volt baj, az edzéseket elvégeztük, az pedig, hogy egy ilyen kétszáz pillangó után ezüstérmet tudtam nyerni százon, nagyon jót tesz a lelkemnek. Tény, úgy jöttem ki, hogy meglehet az aranyérem, de azért vagyunk emberek, mert hibázunk, és nem ismerünk fel dolgokat. Ha jövőre lenne megint egy olimpia, nem követném el ugyanezeket - aztán meglátjuk, négy év múlva hol leszek, a tévén nézem, vagy a medence partján. Sajnálom, hogy a legjobbamat nem tudtam megúszni, de még attól is fél másodpercre volt az első hely, azaz ahhoz nagyon jó első ötvenet kellett volna úsznom, hogy esélyem legyen. Így mindenképp maradt motiváció a jövő évi budapesti vb előtt, az első ötvenen még dolgozni kell, a technikámról is kiderült, nem eléggé acélos, és fejben is jobban össze kell szednem magam, hogy az se viseljen meg, ha egy zongora esik a fejemre. Szeretnék jövőre úgy versenyezni, hogy a hazai közönség nem agyonnyom, hanem szétfeszít az erőtől az a szurkolás, ami majd otthon fogad. Kicsit kár, hogy még 30-31 évesen is jönnek újabb dolgok, hogy miken kell javítani, de legalább mindig találok motivációt a folytatásra." - nyilatkozta Laci a Magyar Úszó Szövetségnek.

Az úszódöntők közepette javában zajlott a női súlylökők döntője, ahol dráma drámát követett. Márton Anita a harmadik sorozatban 19.39-cel megközelítette az egyéni legjobbját és feljött a negyedik helyre. Pechünkre, ugyanennyi volt az előtte álló kínainak is, ám Lijao Gong jobb második kísérlettel állt, így ő élvezhette a virtuális dobogó harmadik fokát. A következő sorozatban Anita egy 19.38-at vett elő, amivel helyet cseréltek és rátette a nyomást az ázsiaira. Az utolsó sorozatban jött a csattanó, a szegedi klasszis 19.87-re repítette a súlygolyót, amivel jócskán megjavított a korábbi 19.49-es egyéni csúcsát, ami egyben országos csúcs is. Ezzel megtartozza a bronzérmes pozícióját. Fantasztikus szereplés, az idegek harcában megint csillagos ötösre vizsgázott.

Itt még nem ért véget a magyar érmek sorozata, Kapás Boglárka szintén megörvendeztetett minket egy dobogós hellyel. Az egyéni csúcsát tovább faragva bronzérmet szerzett 800 gyorson. Bravúros úszás volt, hiszen három másodpercet javított a legjobbján, és erre szükség is volt élete első olimpiai érmének megszerzéséhez. 

"Bár csak két tizedre volt az ezüst, de ez most egyáltalán nem érdekel és nem zavar, mert amiért jöttem, azt hazaviszem, és ez fantasztikus érzés. Szeretném megköszönni azoknak, akik ide juttattak, mert ezt nem én nyertem, hanem mi. Leginkább hálát érzek" - nyilatkozta az M4 Sporton Kapás Boglárka. Mint elmondta: az utóbbi időben mindenki maximálisan mellette állt, nagy profizmussal végezték a dolgukat, ő pedig teljes mértékben megbízik a stábban.

Férfi vízilabdázóink is jó napot zártak, három döntetlen után végre sikerült mérkőzést nyerniük, nem is akárhogyan, 17-7-re ütötték ki a japánokat. A találkozó egyetlen percig sem volt szoros, az ázsiaiaknak nem volt esélyük a pontszerzésre. A magyar csapat legeredményesebb játékosa Kis Gábor volt öt góllal.

"Komolyan vettük ezt a mérkőzést, így belőttük a helyzeteinket. Persze ezeket ugyanúgy ki lehet hagyni, mint ahogyan kihagyták a görögök, vagy az ausztrálok, és ezért sokkal szorosabb meccset játszottak. Ezen kívül taktikailag annyival könnyebb helyzetben voltunk, hogy Japán nem változtatott a stratégiáján, így mi eléggé fel tudtunk ebből készülni" - nyilatkozta a vegyes zónában Benedek Tibor. A szakember hangsúlyozta, a csoportkör zárómérkőzésén a brazilok elleni egy gyilkos meccs lesz. "Hiába vagyunk jobbak papíron, de az az agresszió, amit ők beletesznek, az kompenzálja a tehetségbeli tudást, ami a javunkra szól."

Kattints a képre a játékhoz!