Premier League

Öveket becsatolni, jön az év rangadója!

Kit érdekel az Everton-Arsenal, legyintsünk csak a Chelsea-West Hamre, levezetésnek pedig jó lesz a manchesteri városi derbi... De a forduló igazi csatájára Észak-Angliában kerül sor.

Remek kis futballhétvége vár ránk Angliában, hiszen az Everton-Arsenal nyitása után szombat délután a Chelsea a West Hammal csap össze, vasárnap este pedig manchesteri városi rangadóval zárul a hétvége. Ám az igazi nyalánkságot két kiesés ellen küzdő csapat hozza el nekünk, a Newcastle United-Sunderland rangadó ugyanis idén még nagyobb téttel bír, mint korábban.

Volt játékosok mesélnek a rivalizálásról

A két csapat először 1883-ban csapott össze egymással, majd az első hivatalos meccsük 1887-ben következett, amikor is a Sunderland nyert 2-0-ra az FA Kupában. A 20. században több, mint száz meccset játszottak közülük, amelyek közül számos ütközet nem múlt el balhék nélkül. Súlyos sérülteket követelt egy-egy szurkolói összecsapás, és mivel a két város mindössze néhány mérföldre van egymástól, a huligánoknak meg is volt a lehetősége, hogy revánsot vegyenek az előző mérkőzéseken esett sérelmekért.

1990-ben volt egy emlékezetes botrány, ekkor a két csapat a másodosztályban játszott egymással a feljutásért ki-ki meccset, 2-0-s piros-fehér vezetésnél azonban a Newcastle fanatikusai berohantak a pályára és félbe kellett szakítani a meccset.

A balhék odáig fajultak, hogy az 1996/97-es idényben biztonsági okokra hivatkozva nem engedtek vendégszurkolókat a sunderlandi mérkőzésre, válaszképpen pedig a Newcastle sem fogadta a piros-fehérek fanatikusait a visszavágón. 2001-ben 160 embert tartóztattak le a meccs előtti és utáni incidensek miatt, 2008-ban pedig a pályára szaladva ünnepelték meg a Sunderland szurkolói, hogy 28 év után legyőzték hazai pályán a riválist.

[1989014] 2016-03-20 14:30:00 Newcastle United - Sunderlandx;10

Az utóbbi évek mérlege több, mint szégyenteljes a Szarkákra nézve, hiszen nem csak zsinórban öt vereségnél és hét nyeretlen találkozónál tartanak, de lassan hat évet kell visszamennünk az időben ahhoz, hogy az utolsó hazai győzelemmel végződő Newcastle-Sunderland találkozót felelevenítsük. A rivalizálás egyik legemlékezetesebb összecsapására 2013 áprilisában került sor, ekkor a kiesés elől menekülő Sunderland 13 év után tudott nyerni idegenben, méghozzá Paolo Di Canióval a kispadon.

A vasárnapi összecsapás lesz mindent egybevéve a 156. találkozójuk, az örökmérleg pedig tökéletes ikszet mutat, mindkét csapat 53 alkalommal örülhetett a győzelemnek. A hétvégi derbin azonban óriási lesz a tét, nagyobb, mint az utóbbi években szinte bármikor, hiszen alighanem biztosan ki lehet jelenteni, hogy a két gárda közül legalább az egyik a jövő évet már a Championshipben kezdi meg. Jelenleg a Sunderland áll jobban egy ponttal és a formájuk is jobb, hiszen a Szarkák négymeccses vereségszériában vannak, míg a Fekete Macskák az utolsó öt találkozójukon hat pontot is szereztek.

Rafa Beníteznek most sem lesz könnyű a csapat összeállításával, Cissé, Coloccini, Tioté, Krul, Obertan, Dummet, Haidara és Mbemba is sérültek, habár az első két játékos pályára lépésére van esély. Ami a Sunderlandet illeti, Cattermole-ra vizsgálatok várnak még és Lens sem egészséges, de valószínűleg mindketten ott lehetnek a St. James's Parkban.

Tippelni egy ekkora meccsre, igazi kihívás, hiszen motivációval aligha lesz probléma a csapatoknál. Véleményünk szerint a bukik kicsit túlbecsülik a Newcastle United erejét és vélhetően az edzőváltásnak is nagyobb jelentőséget tulajdonítanak, mint kellene. A jobb formában lévő Sunderlandnek nem most fog megszakadni a rivális elleni veretlenségi szériája, erre pedig kifejezetten barátságos oddsot kapunk.

hatharom.com-tipp: Döntetlen vagy Sunderland
TippmixPro @1.64
2016-03-19;47
2016-03-20;47
184314