NFL

Visszavonul Ronde Barber

  • Szabó András

Nagy hírt érkezett az Egyesült Államok keleti partjáról, Floridából. A Tampa Bay Buccaneers cornerbackje, Ronde Barber ugyanis bejelentette, hogy 16 szezon és 241 mérkőzés után otthagyja a csapatot és az NFL-t, és visszavonul.

A csapat egyik valaha volt legnagyobb legendája Jay Glazer Fox-újságírónak szólta el magát egy telefonbeszélgetésben. A hírt egész Amerikát hamar bejárta, nem véletlenül: a csapat egyetlen bajnoki címében, a 2002-es Super Bowl megnyerésében tevékeny szerepet vállaló Barbert ugyanis ötször választották a Pro Bowlba, háromszor pedig a liga két legjobb cornerbackjei közé, az All-Pro csapatba.

Az elmúlt idényben free safetyvé ,,lelassuló" védőjátékos az utolsó volt, aki még tíz évvel a megnyert Super Bowl után is a Tampát szolgálta, s strapabíróságával, állóképességével és legfőképp a rengeteg labdaszerzésével a franchise történetének egyik legnépszerűbb spílere is volt, aki még visszavonulásokor is végtelenül szerényen csak ennyit mondott: ,,Jobb karrierem volt, mint amilyennek valaha is megálmodhattam volna."

Barber több rekordot is tart: egyrészt az NFL történetének legtöbb sackjét (28) mutatta be a cornerback posztról, másrészt pedig sorozatban 215 fellépésénél senki sem tud többet felmutatni a secondaryből. 47 interceptionjéből és 12 fumble-visszahordásból szerzett 14 touchdownt is, aminél csak a három évvel ezelőtt visszavonuló Darren Sharper és Rod Woodson volt képes többre a liga kilencven éves történetében.