NFL

Túlélte a horrort a végén a Falcons és főcsoportdöntőbe jutott

  • Molnár Dávid

Nem akármilyen izgalmakat hozott a profi amerikai futball-liga (NFL) rájátszásának harmadik főcsoport-elődöntője az Atlanta Falcons és a Seattle Seahawks között. A vendégek 20 pontos hátrányból álltak fel és fordítottak a rendes játékidő utolsó percére, azonban az Atlanta a következő drive-ot mezőnygóllal zárta, míg a Seattle a hátralévő 8 másodpercben már nem tudta megváltani a világot, így az Atlanta jutott be a főcsoportdöntőbe, ahol majd a San Francisco lesz az ellenfele.

Matt Ryan és Mike Smith vezetőedző első közös playoff-sikerükre készültek az Atlanta Falconsszal. Ryan, akire lassan ráaggatták az örök vesztes jelzőt, első három nekifutásra rendre elbukott a Falconsszal, és talán el is kezdett volna rezegni a léc a talpa alatt, ha negyedik alkalommal sem tudott volna felmutatni valamilyen eredményt.

Azok után meg főleg érte volna őket a kritikai zápor, ha a Falcons az első negyedben összegyűjtött 20-0-s előny ellenére is kikap. De nem sok hiányzott ehhez. A Falcons az első felvonásban ugyanúgy rárontott a megilletődött Seahawksra, mint egy héttel korábban a Washington tette azt, csak Matt Ryanék nem álltak meg két touchdownnál, két mezőnygóllal is gyarapították a pontjaik számát. A Seahawks teljesen tehetetlen volt a játék támadó szekciójánál, a második harmadban először egy negyedik lehetőséget is elpuskáztak az Atlanta végzónája előtt, majd a következő drive-ban lejárt az idejük, így még egy mezőnygólt sem tudtak szerezni.

A második félidőre azonban megtáltosodott a Seahawks védelemben és támadásban egyaránt. Russell Wilson előhúzta a varázspálcáját, vagy lehet csak Pete Carroll súgott a fülébe egy olyan jelszót, amitől átváltott szupermódba, de az újonc irányító sorozatban három drive-ot vitt végig egészen touchdownig. Az utolsónál mindössze négy passzra volt szüksége, hogy máris ünnepelhessenek a vendég drukkerek.

Az Atlanta csak kapkodni tudta a fejét, és miután alig három perccel a vége előtt ismét puntra kényszerültek, a Seahawks megérezte a vérszagot a levegőben. Wilsonék rendületlenül törtek előre ismét, és alig fél perc volt már hátra, amikor Marshawn Lynch előbb egy szép elkapással a 4 yardos vonalig repítette a támadóegységet, majd utána befutott a játékszerrel a célterületre. Ryan Longwell ezután értékesítette az extra pontot, ami annyit jelentett, hogy a Seahawks 20 pontos hátrányból tudott fordítani.

Az igazi dráma és csattanó csak ezután jött azonban! A kezdőrúgás után az Atlanta az első félidő óta nem látott vehemenciával indult el a Seattle célzónája felé, majd Ryan egy kritikus pillanatban megtalálta Tony Gonzalezt, a Falcons pedig mezőnygól távolságon belülre került. Érkezett is Matt Bryant, illetve a speciális egység, a Falcons rúgója azonban elvétette a célt 49 yardról! Szerencséjére azonban Pete Carroll időt kért, így a próbálkozás nem számított.

Ahogy az pedig ilyenkor lenni szokott, Bryant másodszor már nem hibázta el a villáskaput, és visszaszerezte csapatának a vezetést. Nyolc másodperc maradt hátra a rendes játékidőből, és egy pocsékul ellőtt kezdőrúgás után félpályáról kezdhette meg a támadást a Seahawks. Russell Wilson kockáztatott, messzi átadása azonban Julio Jones kezében landolt, így több drámára már nem futotta a csapatoktól ezen a délutánon.

Az Atlanta és Matt Ryan így véget vetett rájátszásbeli vesszőfutásának, és bejutott az NFC két legjobb csapata közé. Jövő héten a San Franciscót fogják fogadni, mely az NFC második legjobb mérlegével büszkélkedhetett az alapszakaszban.

NFL rájátszás
Főcsoport-elődöntők
Atlanta Falcons - Seattle Seahawks 30-28
   
Később:  
New England Patriots - Houston Texans  
   
Korábban:  
Denver Broncos - Baltimore Ravens 35-38 h.u.
San Francisco 49ers - Green Bay Packers 45-31