NBA

Majdnem megégett a címvédő

Szombaton nyolc mérkőzéssel folytatódott az NBA (észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság), és ezúttal is jó néhány izgalmas találkozónak lehettünk szemtanúja. A nap mérkőzése talán a Miami Heat-Cleveland Cavaliers találkozó volt, ahol a vendégek majdnem borsot törtek a címvédő orra alá.

LeBron James

Miami-Cleveland
110-108

Előzetesen nagyon sokan lesajnálták a Cleveland gárdáját a találkozó előtt, hiszen Kyrie Irving kiválásával mindenképpen nagyot gyengültek a vendégek. A mérkőzés aztán nem ezt igazolta, mivel félidőben már 12 ponttal vezettek a vendégek. A nagyszünet után aztán helyre állt a világ rendje, de a Heat egyedül Ray Allen kési triplájának, illetve büntetőjének köszönheti, hogy nem égette meg magát.

A mezőny legjobbja ezúttal is LeBron James volt, méghozzá 30 ponttal, míg a másik oldalon kiválóan osztották el a labdát, a teljes keretből csak Tyler Zeller nem tudott elérni legalább kétszámjegyű eredményt.

Atlanta-Los Angeles Clippers
104-93

A nap legnagyobb meglepetését egyértelműen ez a találkozó szállította. Az előzetesen favoritnak kikiáltott Clipers három ponttal nyerte az első negyedet, ám félidőben már a hazaiak vezettek tíz egységgel. A találkozó sorsa rögtön a nagyszünet után dőlt el, amikor a Hawks rögtön egy 18-0-s rohanással kezdett, a 28 pontos előny pedig elég volt a mérkőzés megnyeréséhez.

Blake Griffin kiválóan kezdte a mérkőzést, ám a végére komoly faultgondjai támadtak, de a fiatal erőcsatár még így is 22 pontot, 11 lepattanót és 7 gólpasszt szállított. A hazaiak legkiválóbb játékosa az irányító, Jeff Teague volt, aki 19 pontot és 11 asszisztot könyvelhetett el. A fiatal játékos így értékelte csapata sikerét: „Nagyon jól játszottunk, a csapategység kiváló volt.”

Philadelphia-Oklahoma City
109-116 h.u.

A nap egyik legizgalmasabb találkozója egyértelműen a Sixers-Thunder volt, ahol végül a hosszabbítás döntött. A vendégek a mérkőzés során több alkalommal is szert tudtak tenni tíz pont körüli előnyre, viszont a Philadelphia mindig vissza tudott kapaszkodni a meccsbe, a hazaiak pedig végül egy 19-13-as záró játékrésszel remire mentették a találkozót. A hosszabbításban aztán beindult a Thunder triplagyára, Duranték ugyanis négy hárompontost is bevarrtak, így nem lehetett kétséges a győztes kiléte.

A mérkőzésen nem lehetett panasz a fiatalok teljesítményére, Thaddeus Young 29 pontot és 15 lepattanót, míg csapattársa, Evan Turner 26 pontot termelt. A vendégeknél a Kevin Durant-Russel Westbrook duó összesen 67 egységet szorgoskodott össze.

Washington-Charlotte
106-108 h.u.

11 mérkőzést követően is nyeretlennek mondhatja magát a Washington Wizards, hiszen Okaforék ezúttal sem tudtak nyerni. A hazaiak végig az eredmény után loholtak, de még így is mind a rendes játékidő, mind az első hosszabbításnál volt esélyük nyerni, de előbbi esetén Martell Webster, míg utóbbinál Chris Singleton rontott sorsdöntő büntetőket.

Furcsa módon a hazaiaknál elsősorban a kispad villogott, ahonnan négyen is kétszámjegyű eredményt értek el, míg a mezőny legjobbját a vendégek adták Byron Mullens személyében, méghozzá 27 ponttal és 8 lepattanóval.

Dallas-Los Angeles Lakers
89-115

Két idegenbeli vereség után a Dallas otthonában fölényesen tudott nyerni a Los Angeles Lakers. Sokat ráadásul nem is kellett izgulni a kimenetelen, mivel a vendégek már 27 pontos előnyben voltak a nagyszünetben.

A játékosok eléggé kiegyensúlyozottan teljesítettek, kiemelni egyedül a Lakers veterán erőcsatárát, Antawn Jamisont lehet, aki 19 pontot és 15 lepattanót gyűjtött össze. A Lakers cseréjéről Mike D’Antoni nyilatkozott: „Ha erőcsatárként játszhat, akkor teljesít nagyon jól. Még mindig kiválóan dobja a triplákat, igazi játékos. Szerintem úgy érezheti magát, mint aki újjászületett, mi pedig tovább segítünk neki.”

Milwaukee-Chicago
93-86

Szintén fontos idegenbeli sikert aratott a Chicago Bulls, amely a Milwaukee Bucks otthonában volt képes nyerni. A vendégek egyértelműen a második félidőben döntötték el a mérkőzés sorsát, a harmadik negyedet három, míg a negyediket négy ponttal nyerték meg a Bikák.

A mérkőzés legkiemelkedőbb teljesítménye Carlos Boozer nevéhez fűződik, aki 22 pontot és 19 lepattanót ért el.

A játéknap további mérkőzésein elsőként a Sacramento Kings vágott vissza egy nappal korábban elszenvedett vereségéért a Utah Jazznek, majd a Golden State Warriors verte a Minnesota Timberwolvest.

NBA
Alapszakasz, 24. játéknap
Atlanta-Los Angeles Clippers 104-93
Philadelphia-Oklahoma City 109-116 (h.u.)
Washington-Charlotte 106-108 (h.u.)
Miami-Cleveland 110-108
Dallas-Los Angeles Lakers 89-115
Milwaukee-Chicago 86-93
Sacramento-Utah 108-97
Golden State-Minnesota 96-85