NBA

Van élet Dwight Howard után

Meglehetősen eseménydús napon van túl az NBA (észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság) mezőnye, hiszen győzelemmel debütált a nyáron Dwight Howard távozásával darabjaira hulló Orlando Magic, mindeközben a center jelenlegi együttese, a Los Angeles Lakers továbbra is képtelen nyerni.

Dwight Howard

Charlotte-Indiana
90-89

Sorozatban 23 elveszített alapszakasz-mérkőzéssel vághatott neki az új szezonnak a Bobcats, ám Mike Dunlap mester bemutatkozása fényesre sikerült, hiszen összejött a bravúr, a Charlotte 90-89-relegyőzte az Indianát, ezzel elkerülve a csúfos sorozat folytatását. Természetesen nem volt ez olyan egyszerű mutatvány, mint ahogyan ez hangzik, hiszen a hajrában a Pacers támadott a vezetés megszerzéséért, ám D.J. Augustin, a Bobcats korábbi játékosa képtelen volt értékesíteni a hárompontos kísérletét. Mindemellett a tavaly sokat kritizált Kemba Walker nagyszerű estéje is kellett a bravúrhoz, a dobóhátvéd ugyanis karriercsúcsot jelentő 30 ponttal zárt.

Orlando-Denver
102-89

Pénteken bemutatkozott a nyáron Dwight Howard távozásával gyakorlatilag széteső Orlando Magic is, ráadásul nem is akárhogy, hiszen hazai pályán sikerült meglehetősen simán legyőzni a Denver Nuggets gárdáját. A találkozó meglepően simán alakult, a nagyszünetben már 21 pont volt Nelsonék előnye, amely a harmadikban tízre csökkent, ám a továbbiakban nem okozott problémát a fór megtartása. A mérkőzés legjobbja egyértelműen Glen Davis volt, aki szűk 34 percnyi játékkal 29 egységet termelt, de érdemes még megemlíteni JJ Redicket is, aki a kispadról beállva 21 egységet szállított. A Denver játékának nézése időnként fizikai fájdalmat is okozhatott a drukkereknek, mivel Iguodaláéknak a szokásosnál többször is problémát okozott a gyűrű eltalálása, a Nuggets legjobbja, Danilo Gallinari például úgy jutott 23 pontig, hogy 14 mezőnykísérletéből csak ötöt értékesített.

Habár ezt az akadályt sikerrel vette az Orlando, Hedo Türkoglu kéztörése miatt mégis érzékeny veszteség érte a csapatot.

Atlanta-Houston
102-109

James Harden továbbra is szárnyal, hiszen az OKC korábbi sztárja új szerződése, valamint kezdő pozíciója elfoglalása után továbbra sem eresztett le, a Houston atlantai sikeréhez például karriercsúcsot jelentő 45 ponttal járult hozzá. A mérkőzés egyébként meglehetősen hullámzóan alakult, hét alkalommal is gazdát cserélt a vezető szerepe, ám a végjátékot jobban bírta a Rockets, amelynek utolsó öt percben szerzett 19 pontjából 15-öt Harden könyvelhetett el. A dobóhátvédet Kevin McHale vezetőedző is éltette: „Nem hinném, hogy Jamesnek több tűzre lenne szüksége, ő csak játszani szeretne. Sőt, szerintem arra sem gondol, hogy bizonyítania kell, mindössze az járhat a fejében, hogy mivel tudja győzelemhez segíteni a csapatot.”

Természetesen nem csak Hardennek volt nagy napja, Jeremy Lin például 21 pontot, 10 gólpasszt és 7 lepattanót szerzett, míg a kispadról beálló Marcus Morris szintén karriercsúcsot döntött, ő 17 egységgel. A másik oldalon szintén egy új szerzemény, Lou Williams volt a legjobb, ő 22 pontot termelt a nyitányon.

New York Knicks-Miami
104-84

Hiába a temérdek sérült New Yorkban, a Knicks mégis nagyon simán, 104-84-re tudta legyőzni a Miami együttesét, a találkozó végkimenetele pedig – bármilyen furcsa is - egy percig nem volt kérdéses, hiszen a hazaiak már az első negyedet 33-17-re hozták.

A találkozó legjobbja Carmelo Anthony volt, aki 30 pontot és 10 lepattanót gyűjtött, de Raymond Felton visszatérése is jól sikerült, ő 15 egységet és 8 gólpasszt könyvelhetett el. A másik oldalon mindenkinek gyengén ment, LeBron James például csak 23, míg Dwyane Wade csak 15 egységet hozott össze.

Oklahoma City-Portland
106-92

A San Antonio elleni vereséget követően egy nappal a Thunder is megszerezte idei első sikerét, méghozzá hazai pályán, a Portland ellen. A vendégek sokáig látótávolságban voltak, ám a záró játékrészben mindenfajta megerőltetés nélkül elhúztak a hazaiak, így a hajrában már nem volt miért izgulni, amelyet még a Blazers újdonsült edzője, Terry Stotts is beismert: „Az egész mérkőzés során hajtottunk, de nehezen szereztünk kosarakat, ugyanakkor a Thunder leindításból szerzett pontjai komoly problémákat okoztak. Jól harcoltunk, többször is visszajöttünk, de képtelenek voltunk átvenni a vezetést.”

A hazaiaknál Kevin Durant és Russel Westbrook 55 pontot hoztak össze, előbbi ráadásul 17 lepattanót is begyűjtött. A vendégek újonca, Damian Lillard 21 pontjával csapata második legjobbjának bizonyult, csak LaMarcus Aldridge előzte őt meg, 22 egységgel.

Los Angeles Lakers-Los Angeles Clippers
95-105

A játéknap egyik zárómérkőzésén igazi rangadót rendeztek az angyalok városában, ahol a Lakers a Clipperst fogadta. Chris Pauléknak végül nem volt túl bonyolult dolguk, és meglehetősen simán, 105-95-re verték a Steve Nash nélkül felálló házigazdákat.

A Lakersnél Kobe Bryant 40 pontot termelt, viszont ez is kevés volt a sikerhez, ugyanakkor a második oldalon igazán kiemelkedő teljesítményt Jamal Crawfordén (21 pont) kívül nem találhatunk, viszont a Clippers bebizonyította a Lakersnek, hogy pont emiatt van szükség arra a bizonyos csapategységre.

A játéknap további mérkőzésein elsőként a Boston szenvedett meglehetősen sima vereséget a Milwaukee-tól, majd hasonlóan zökkenőmentes módon nyert a Bulls Clevelandben. A New Orleansnak is összejött a bravúr, 88-86 arányban felülmúlták a Jazzt, viszont az idei 1/1-es, Anthony Davis megsérült. A kulcsjátékosait nélkülöző Minnesota 92-80-as sikerrel debütált a Kings ellen, de a Phoenix is megszerezte idei első győzelmét, amelynek a Pistons látta kárát, ugyanakkor a Suns-verő Warriors képtelen volt hazai pályán nyerni a Memphis ellen.

NBA
Alapszakasz, 4. játéknap
Charlotte-Indiana 90-89
Orlando-Denver 102-89
Atlanta-Houston 102-109
Boston-Milwaukee 88-99
Cleveland-Chicago 86-115
Minnesota-Sacramento 92-80
New Orleans-Utah 88-86
New York-Miami 104-84
Oklahoma City-Portland 106-92
Phoenix-Detroit 92-89
Golden State-Memphis 94-104
Los Angeles Lakers-Los Angeles Clippers 95-105