NFL

A Baltimore folytatta dominanciáját hazai pályán

  • Molnár Dávid

A profi amerikai futball-liga (NFL) negyedik fordulójának nyitányán a Baltimore Ravens a Cleveland Browns ellen sem botlott meg hazai pályán, ezzel már tizenhárom mérkőzése nem találtak legyőzőre hazai közönség előtt. A találkozót már profi bírók vezényelték le, akik hatalmas ovációt kaptak a szurkolóktól visszatérésük alkalmából.

A Cleveland Browns tagjai elmondhatták magukról, hogy helyt álltak Baltimore-ban – igaz ez ismét csak egy vereségre volt elegendő az eddig nyeretlen együttesnek. Pedig minden lehetőség adott volt, hogy a Monday Night Seattle-Green Bay találkozójához hasonlóan az utolsó pillanatokban pontot szerezzenek, amivel kiegyenlíthettek volna.

Majdnem minden. Az eddig bérvita miatt kényszerpihenőt élvező profi bírók ugyanis visszatértek a száműzetésükből, miután késő szerda este végre megállapodtak a ligával az új szerződésükről. A gyors megegyezéshez azonban kellett a tartalék bírák szerencsétlenkedése és sok téves ítélete, ami már népharagot váltott ki az NFL szurkolóiból.

„Nagyon sajnáltam a Green Bay esetét. A tartalék bírókat és a családjaikat, én nem vagyok képes szidni. Az a reflektorfény, ami rájuk vetült, az nagyon rossz. Elfelejti mindenki, hogy nehéz a váltás a kisebb ligákból a profikba” – kelt védelmére a helyetteseknek Ray Rice, a Ravens futója, aki viszonylag csendesen zárta az estét, mindössze 49 yarddal és touchdown nélkül.

A tartalékbírók szerencséjére valószínűleg pár héten belül mindenki megfeledkezik róluk, talán a Green Bay drukkereken és játékosain, illetve edzőin kívül, úgyhogy nem kell attól félniük, hogy minden sarkon paradicsommal vagy tojással dobálnák meg őket. A találkozó kezdete előtti pénzfeldobásnál Gene Steratore üdvözölte a játékosokat, és kifejezte, hogy mennyire jó újra a pályán lenni – a teltházas közönség nem is állta meg tapsvihar és hangorkán nélkül a kedves szavakat.

A meccsen Joe Flacco ismét jól teljesített, bár ezúttal is eladta egyszer a labdát, ami némileg beárnyékolta a teljesítményét. Mindenesetre a futó játékosok gyengébb estéje miatt inkább rá hárult a feladat, hogy előre vigye a támadóegységet, és ezt a feladatot el is végezte 356 yarddal. Torrey Smithnek dobott touchdown-passza mellé még egyet futott is, ugyanakkor a Ravens csak Cary Williams interception visszahordása után tudott igazán ellépni a vendégektől.

Pedig az első negyed közepén Josh Cribbs kiütése megfoghatta volna a Brownst, de inkább erőt merítettek társuk kieséséből a Cleveland tagjai a negyedik játékrészre, amikor is két mezőnygóllal feljöttek hét pontra a hazaiakra.

Brandon Weeden aztán a záró pillanatokban majdnem visszanyerte a vendég drukkerek kegyét, hiszen az utolsó bő egy percben a Browns végzónájától egészen a túloldalig sikerült eljutnia a támadókkal, azonban az utolsó két passz mindegyike eredménytelennek bizonyult, így az egyenlítés elmaradt. Weeden ismét magán érezheti a kritikák össztüzét, hiszen 320 yardja mellé csupán egy interceptiont tudott felmutatni, és passzolási hatékonysága is 50% alatt volt.

Hathárom-tipp
Pontzáport jósoltunk, de a Browns védőinek harciassága keresztül húzta számításunkat, úgyhogy tippünk, miszerint 43.5 pont felett termelnek a csapatok, nem jött be.

A Ravens zsinórban tizenharmadszor nyert hazai pályán, és a Browns ellen is folytatta dominanciáját, akik utoljára 2007-ben tudták két vállra fektetni a csoportriválisukat. A Cleveland ezzel négy forduló után is nyeretlen, annak ellenére, hogy ezen a meccsen kifejezetten tartani tudták magukat egy jóval esélyesebb együttes ellen – Flaccót például négyszer sackelték a védők. Az első két forduló krónikájához hasonlóan azonban a szoros mérkőzés ismét Browns kudarcba fulladt, tovább növelve ezzel a játékosok frusztrációját.

Talán nem bánták volna, ha ezen a mérkőzésen még a tartalékok fújták volna a sípot, és valamilyen számukra kedvező tévesztés után most ismét egy botránytól lenne hangos a sajtó.

NFL alapszakasz
4. forduló
Baltimore Ravens - Cleveland Browns 23-16