NFL

A hosszú böjt után kezdetét veszi az előszezon!

  • Molnár Dávid

Szombaton még a liga legendáit ünnepelték az NFL-ben, vasárnap pedig már el is indul a liga 2012-es előszezonja, ami azt jelenti, hogy már csak egy hónapot kell várnia az NFL-rajongóknak, hogy végre a New York Giants megkezdje címvédő szezonját.

Egy évvel ezelőtt az NFL szimpatizánsai még amiatt aggódhattak, hogy esetleg az egész 2011-es idény elmarad az elhúzódó bérvitát követően, azonban a liga és a játékosok szakszervezete (NFLPA) szeptemberig megegyezett egymással, így komolyabb veszteségek nélkül le tudták bonyolítani a szezont. Az idei holtszezon a New Orleans Saints háza táján kirobbant botrány miatt marad emlékezetes, miután a liga hosszas vizsgálat után kiderítette, hogy három évre visszamenőleg pénzzel honorálták azokat a védekező játékosokat, akik szándékosan sérülést okoztak az ellenfél embereinek.

A szombati nap azonban nem a Saints botrányáról, és nem is a közelmúlt gyászos eseményeiről szólt, hanem azokról a játékosokról, akik példamutatásukkal és illusztris pályafutásukkal még jobbá és szerethetőbbé tették ezt a sportágat. A 2012-es Hírességek Csarnoka névlistája a következő nevekből állt össze: Dermontti Dawson, Curtis Martin, Jack Butler, Willie Roaf, Cortez Kennedy, valamint Chris Doleman. Idén szokatlan módon nem került be elkapó játékos a Hírességek Csarnokába, valamint a nagy esélyesnek kikiáltott Bill Parcellsnek is várakoznia kell arra, hogy nevét örökre bevéssék a liga történelmébe és bronzszobra bekerüljön a legjobbak közé.

A majdnem háromórás ceremónia során mind a hat legendás játékos megkapta a maga bronz arcszobrát, majd rövidebb-hosszabb beszédet mondva köszönte meg a megtiszteltetést. A leghosszabb és legmeghatóbb Curtis Martiné lett, akinek szobrát utolsóként avatták fel. A New York Jets egykori futójátékosa könnyeket fakasztott a csarnokba látogató emberek szemében, mialatt felidézte kemény gyermekkorát, és ambivalens viszonyát azzal a sporttal, melynek köszönhetően híressé vált. Martin tartja a Jetsnél a legtöbb futott yard (10 302) és a legtöbb futott touchdown (58) rekordját, és nem számít nagy meglepetésnek az sem, hogy 28-as mezszámát a New York-iak idén fogják visszavonultatni a Buffalo Bills elleni szezonnyitón szeptember 9-én.

Vasárnap azonban már minden szem az ohiói Cantonban található Hírességek Csarnoka melletti Fawcett Stadiumra szegeződik, ahol magyar idő szerint hétfő éjjel kettő órakor kezdetét veszi az NFL előszezonja az Arizona Cardinals és a New Orleans Saints mérkőzésével. Nemcsak az adja a pikantériáját a meccsnek, hogy tavaly elmaradt a rövid lockout miatt, hanem a már említett Saints-botrány is. A Szentek máris megtehetik az első lépést annak érdekében, hogy lemossák magukról a bűnös jelzőt, és hogy bizonyítsák a világnak, hogy ők akkor is eredményesek tudnak lenni, amikor mindenki ellenük szegül.

Az Arizonának ez lesz az első fellépése a Hírességek Csarnoka hétvégén, míg a Saints már ötödször teszi tiszteletét az NFL előszezonnyitóján, de az eddigi négy mérkőzésükből csupán egyszer távoztak győztesként. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az előszezon, mint a többi észak-amerikai profi sportágban is, a kísérletezésekről szól, és nem igazán az eredmények a fontosak.  A találkozót követően még négy héten keresztül játszanak edzőmeccseket a csapatok, majd szeptember 5-én, pontosan egy hónap múlva elrajtol az NFL 2012-es szezonja is a Dallas Cowboys és a címvédő New York Giants összecsapásával.