NBA

Idén ennyire még senki sem verte el a Lakerst, mint most a Thunder

  • Barcsai Róbert

Hétfőn két mérkőzéssel folytatódott az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) rájátszása. Az Oklahoma City a szezon legnagyobb vereségét mérte a Los Angeles Lakersre, míg a Philadelphia 76ers 82-81-es sikerével elvette a Boston pályaelőnyét.

Boston-Philadelphia

Egyes vélemények szerint a Philly már az első meccsen megtalálta a Celtics ellenszerét, és már csak apróságokon kellett változtatnia a Boston legyőzéséhez. Ha ez a pletyka igaz volt, akkor bizony kijelenthető, hogy a Philly megtette a szükséges módosításokat, ugyanis ezúttal 82-81-re verték a pályaelőnyben lévő bostoniakat. A mérkőzés első negyedét még a hazaiak tudták megnyerni 25-21-re, ám a két középső játékrészben 12 ponttal volt jobb a Sixers, mint ellenfele. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy egyik csapat sem most mutatta élete legjobb támadóformáját, mivel három negyednyi játék után egyik fél sem tudta elérni az 58 pontos határt. A zsák aztán a záró játékrészben szakadt ki, amelyet a Boston nyert 32-25-re, ám végül ez sem volt elég a sikerhez. Ugyan két perccel a vége előtt a hazaiak átvették a vezetést, de 40 másodperc volt hátra a meccsből, amikor Evan Turner visszaszerezte azt a Sixersnek, a Celtics sorsa pedig akkor pecsételődött meg, amikor 12 másodperccel a lefújás előtt Kevin Garnett támadó szabálytalanságot vétett.

A hazaiaknál szinte mindenki csalódást keltő produkciót nyújtott, Paul Pierce például 36 perc alatt csak 7 pontot szerzett, Brandon Bass 12, míg Kevin Garnett 15 egységet ért el. A Boston legjobbja ezúttal a kispadról beálló Ray Allen volt, aki 17 pontot könyvelhetett el. A Sixers oldalán Jrue Holiday kiváló játékkal 18 pontot ért el, aki a mérkőzés után így nyilatkozott csapattársairól: „Nem tudom eleget dicsérni a veteránjainkat, akik valóban a szárnyaik alá vettek minket, segítenek végig koncentrált maradni, és odafigyelni a legapróbb részletekre. Ezen kis dolgok segítségével tudunk meccseket nyerni.” Holidayen kívül Iguodala 13 egységet tett a közösbe, ráadásul nagyon hasznosan játszott, mivel hat lepattanót és hét gólpasszt is elért. Óriási meglepetésre a kispad legjobbja ezúttal is a mostanában ponterősen játszó újonc, Lavoy Allen volt 10 egységgel.

A párharc állása két mérkőzés után: 1-1

Oklahoma City-Los Angeles Lakers

Mivel az Oklahoma City gárdája több, mint egy hetet töltött játék nélkül, ezért szinte mindenki tudta, hogy elég kipihentek lesznek. A kérdés már csak az volt, hogy milyen hatással lesz ez a játékosokra? A kérdésre a válasz egyértelműen „jó”, ugyanis a Lakers 119-90-es vereséget szenvedett a Thundertől, idén pedig még senki sem tudta ennyire elverni Bryantéket. A hazaiak már az első félidőben eldöntötték a meccs sorsát, ekkor ugyanis már 59-44-re vezettek Duranték, ez az előny pedig a harmadik negyedben 30-ra, majd a záró játékrész elején 35-re nőtt, ezt követően pedig kissé leengedett az Okalhoma, az említett Kevin Durant például pályára sem lépett az utolsó negyedben. A Thunder mestere, Scott Brooks azonban még ilyenkor is csapata gyenge pontjait keresi: „Nem lehet eleget beszélni az eladott labdákról, mivel ennek nagyon nagy jelentősége van. Az első hat percben négyszer adtuk oda a játékszert az ellenfélnek…”
James Harden és Metta World Peace a főcsoport-eldődöntő első meccsén

A mérkőzés legjobbja a 27 pontot, 9 gólpasszt és 7 lepattanót elérő Russel Westbrook volt, nem sokkal lemaradva pedig Kevin Durant (25 pont) követte őt. Az idei szezon legjobb hatodik emberének választott James Harden ugyan pocsékul dobott, mégis 17 egységet könyvelhetett el. A vendégeknél Kobe Bryant és Andrew Bynum is egyaránt 20-20 pontot tett a közösbe, ráadásul utóbbi még 14 lepattanót is letépett, ám a többiektől nem érkezett értékelhető segítség, így a Lakers simán alulmaradt a párharc első mérkőzésén

A párharc állása egy mérkőzés után: 1-0 az Oklahoma City Thunder javára.

NBA
Rájátszás, 17. játéknap
Boston-Philadelphia 81-82
Oklahoma City-Los Angeles Lakers 119-90