NBA

A New York nyerte a nap meccsét

  • Barcsai Róbert

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) alapszakaszának utolsó előtti, 117. játéknapjának legnagyobb érdeklődéssel kísért összecsapása a New York Knicks-Los Angeles Clippers volt, amelyet végül a hazaiak nyertek 99-93ra.

Tyson Chandler és Blake Griffin

Az Orlando 102-95-re verte a Charlotte-ot, így a Magic lesz a 6. kiemelt a keleten, a Bobcats pedig sorozatbeli 22. vereségével immár az 5. helyre kúszott fel az NBA ide vonatkozó ranglistáján. J.J. Redick karriercsúcsot jelentő 31 pontjával a mezőny legjobbjának bizonyult, míg a vendégeknél D.J. Augustin nyújtott kimagaslót, az irányító ugyanis 23 egységet hozott össze.

A liga legjobb mérlegét megcélzó Chicago ezúttal Indianában vendégeskedett, és a szezon során 15. alkalommal a teljes kezdő pályára léphetett, amelynek meg is lett az eredménye, hiszen a Bulls szoros csatában 92-87-re verte a Pacerst. A vendégeket mégsem elsősorban kezdőik röpítették, hanem inkább a kispad, hiszen Kyle Korver például 22 perc alatt 20 pontot dobott. A sérülése után második meccsét játszó, egyébként 10 pontot termelő Derrick Rose-ról Tom Thibodeau nyilatkozott: „Azt gondolom, hogy egyre jobban mozog a pályán. Sokáig volt sérült, ám korábban, ha visszatért, általában gyorsan felvette a játék sebességét. Azt mondta reggel, hogy sokkal jobban érzi magát, mindezt két nap edzés után. Ez mindenképpen jó jel.”

A nap mérkőzésén a New York a Los Angeles Clipperst fogadta, végül kiélezett küzdelemben 99-93-ra nyert a Knicks, ám mivel a Magic is megnyerte mai meccsét, ezért a csapat már biztosan a hetedik, vagy a nyolcadik helyen végez majd keleten. A hazaiaknál a kezdőötösből négyen is eljutottak legalább 10 pontig, viszont a legeredményesebb Knicks-játékos a kispadról érkező J.R. Smith volt 21 egységgel. A vendégeknél Chris Paul hiányában Blake Griffin tartotta a frontot, az erőcsatár 29 egységgel terhelte a New York gyűrűjét.

Pihenőt kaptak a legjobb játékosok a Milwaukee-Philadelphia mérkőzésen, amelyet végül a vendégek húztak be 90-85 arányban. A sors fura fintora, hogy amennyiben a Bucks jobban teljesít a végjátékban, akkor ez az összecsapás akár a nyolcadik helyről is dönthetett volna, ám így gyakorlatilag már nem volt tétje a mai összecsapásnak. A Sixers sikeréhez nagyban hozzájárult Evan Turner és Jodie Meeks, előbbi 29, utóbbi pedig 27 egységet könyvelhetett el.

Nagy lépést tett a nyugati hatodik hely megszerzése érdekében a Denver, akik idegenben múlták felül 106-101-re az Oklahoma City csapatát. Jobban kezdte a mérkőzést a Nuggets, ám három játékrész után csupán két pont volt a különbség a két csapat között, ám a záró negyedet hét ponttal a vendégek nyerték, így alakult ki a 101-106-os végeredmény. A Nuggets kiváló csapatjátékot mutatott be, hiszen heten is legalább 10 pontot szereztek, míg hazai oldalon csak Durant, valamint Westbrook hozta a tőle elvárhatót, előbbi 32, utóbbi pedig 30 pontot tett a közösbe.

Szezon végére nagyon elfáradt a Phoenix, hiszen a tegnapi Utah elleni sorsdöntő mérkőzésen elszenvedett vereség után ma hazai pályán kapott ki a tartalékos San Antoniótól. Hasonlóan az Oklahoma meccséhez, itt is végig szorosan alakult az eredmény, végül az utolsó negyed döntött, amelyben négy ponttal jobbnak bizonyult a Spurs, akik így 110-106-ra nyertek. A vendégeknél Patty Mills 27, Thiago Splitter pedig 26 pontot termelt, míg a Suns legjobbja Shannon Brown volt 21 egységgel. Steve Nash mindössze 17 percet töltött pályán, ezalatt 8 pontot és 7 gólpasszt könyvelhetett el, ám könnyen előfordulhat, hogy ez volt a kanadai sztár utolsó mérkőzése Suns színekben.

NBA
A 117. játéknap eredményei
Cleveland-Washington 85-96
Indiana-Chicago 87-92
Orlando-Charlotte 102-95
Milwaukee-Philadelphia 85-90
New York-LA Clippers 99-93
Oklahoma City-Denver 101-106
Phoenix-San Antonio 106-110