NFL

Mi a Giantsre tennénk a Super Bowlon

  • Barcsai Róbert

Magyar idő szerint hétfőn 00:30-kor megkezdődik a XLVI. Super Bowl a New York Giants és a New England Patriots között. A világ egyik legnagyobb sporteseményét élőben nézhetjük majd, s ha már így teszünk, miért ne lehetne egy kicsit izgalmasabb, fogadjunk hát!

Előzmények

A New York Giants kísértetiesen hasonló módon jutott be a döntőbe, mint legutoljára (2008-ban). Az alapszakaszban az utolsó csapat volt, amelyik bebiztosította a rájátszásban való részvételt, a szezon végére azonban formába lendült a csapat. A Wild Card körben tükörsimán nyertek Manningék az Atlanta ellen 24-2-re, majd következett a címvédő Green Bay, a Giants itt sem tudott hibázni, 37-20 lett a vége. A főcsoportdöntőben a San Francisco következett, akiket egy izgalmas mérkőzésen 20-17-re vertek meg a New York-iak.

A New England jól szerepelt az alapszakaszban, ezért a Wild Card kört kihagyhatták Bradyék. A Pats első ellenfele a gyengécske Denver volt, akikre megsemmisítő vereséget mért a csapat, a végeredmény 45-10 lett. A főcsoportdöntőben szintén egy nagyon izgalmas meccset láthattunk, a Baltimore a végén mezőnygólkísérletet hibázott, így 23-20-szal a Patriots jutott a nagydöntőbe.

Eli Manning, a New York Giants irányítója

Az oddsok

A hét elején -4-es Patriots hendikeppel nyitott a piac, azonban elég sok akciót kapott a Giants, most már csak -2.5 a hendikep. Az összes pont határa 55-tel nyitott, a hét során 54-re módosult a line.

Sérültek

Az óriási tét miatt szinte minden játékos pályára léphet majd, a legkomolyabb sérülteket is összefoltozzák a Super Bowlra, egyedül azok nem játszhatnak, akik I-R listán vannak.

A Giantsnél Ahmad Bradshaw (RB-Running Back-Futó), Chase Blackburn (LB-Linebacker) és Mark Herzlich (LB) tartozik a komolyabb sérültek közé, azonban szinte biztos, hogy mindannyian pályára lépnek majd.

A Patriotsnál a legfőbb kérdés Rob Gronkowski (TE-Tight End) szereplése, akinek a bal lába sérült meg a Ravens elleni meccsen. Minden bizonnyal játszani fog a fiatal játékos, azt azonban nem lehet tudni, hogy mennyit. Természetesen további sérültjei is vannak a Patsnek, például a két elkapó, Chad Ochocinco, valamint Deion Branch, azonban egy ilyen meccstől érthető módon ők sem szeretnének távol maradni.

Super Bowl
Trendek
A NYG utolsó 9 playoff mérkőzésén 8-1-es ATS mutatót ért el.
A NYG utolsó 10 playoff mérkőzésén az underek aránya 8-2.
A NE utolsó 8 playoff meccsén 1-7-es ATS mutatót ért el.
A NE utolsó 29 mérkőzésén az overek aránya 22-7.
A NE utolsó 32 mérkőzésén favoritként az overek aránya 24-8.
ATS: Főleg amerikai sportoknál jellemző rövidítés. Jelentése At The Spread, azaz hendikeppel
szemben. Az New York 8-1-es ATS mutatója azt jelenti, hogy a 9 alkalomból nyolcszor tudtak
hendikeppel nyerni, vagy ellenük adott hendikep határán belül maradni, míg egy alkalommal
nem tudtak hendikeppel nyerni, vagy határon belül maradni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A két csapatnak meglehetősen pikáns múltja van az elmúlt időszakban, elég csak a 2007-es Super Bowlra visszagondolni, akkor ezzel az emlékezetes támadássorozattal nyert a Giants.

Super Bowl
A Giants és a Patriots egymás ellen az elmúlt öt szezonban
Dátum Párosítás Eredmény
2007.12.29. (alapszakasz) New York Giants - New England Patriots 35-38
2008.02.03. (Super Bowl) New England Patriots - New York Giants 14-17
2011.11.06. (alapszakasz) New England Patriots - New York Giants 20-24

 

 

 

 

 

 

Hathárom-tipp: New York Giants +3

A tipp szerint nyerünk, ha a Giants nyer, vagy kevesebb mint három ponttal kikap, visszakapjuk a feltett pénzünket, ha a Patriots pontosan három ponttal győz, és veszítünk, ha a Patriots legalább négy ponttal nyeri a Super Bowl-t.


A Giants védelme parádésan játszott a playoffban, három meccsen csupán 39 pontot engedélyeztek az ellenfeleknek. Az alapszakaszban Eli Manning karriercsúcsot jelentő 4933 yardot passzolt, 29 touchdown passza mellett csak 16 alkalommal adta el a labdát. Manning egyébként kiválóan koncentrált az utolsó negyedekben, az alapszakaszban ugyanis 15 TD-passzt adott ebben a periódusban.

A Patriots felemás playoffon van túl, Tom Brady hullámzóan teljesített, a Baltimore ellen például karrierje egyik legrosszabb rájátszásbeli produkciójával rukkolt elő. Brady egyébként mai pályáralépésével már ötödször játszhat Super Bowlban, ezzel beéri John Elwayt, győzelem esetén pedig megdönti Joe Montana playoff győzelmeinek rekordját (16).

Összességében úgy gondolom, hogy támadójátékban nincs nagy különbség a két csapat között. Az irányítók nagyjából ugyanazt tudják mindkét oldalon, nincsen közöttük nagyon különbség, legalábbis olyan, ami döntően befolyásolhatná a mérkőzés kimenetelét. A futójáték szintén ilyen, ezen a téren sincs különbség a két együttes között. A győzelem kulcsa a védelem lesz. A Giants várhatóan sokkal nagyobb nyomást tud majd helyezni Bradyre, akinek ha nem lesz ideje passzolni, komoly bajba kerülhet. Ekkora nyomást a Pats képtelen gyakorolni, az ő védőfaluk sokkal gyengébb, mint a Giantsé. A secondary mindkét együttesnél hasonló színvonalú, bár a New York könnyen bajba kerülhet, ha Bradynek lesz ideje passzolni.

A Giants számomra sokkal meggyőzőbb volt a rájátszásban, idegenben verték a címvédő Packerst (sőt… mit verték… tömték gyakorlatilag), majd a kiváló védekezéséről híres San Franciscón is átgázoltak. Ezzel szemben a Patsnek egyetlen olyan ellenfele sem volt a playoffban, akik legalább meg tudták volna közelíteni az ő játékerejüket. A Denverre nem is érdemes szavakat vesztegetni ilyen szempontból, a Baltimore pedig továbbra is csak a védelmében bízhat, a támadójátékuk még nem elég ahhoz, hogy legalább a Super Bowlba eljussanak (ne feledjük, ez a Baltimore is majdnem megverte a New Englandet).

Véleményem szerint a biztonság kedvéért érdemes a +-os hendikepet venni, mert abban az esetben, ha a Pats nyerne, akkor is szoros meccsre számítok, a +3 pont pedig ebben az esetben életet (pénzt) menthet.

A mérkőzés közvetítése a Sport1-en 22 órakor kezdődik egy felvezető műsorral, a kezdőrúgást pedig 0:30-kor végzik majd el.

Super Bowl
Érdekességek a mérkőzéssel kapcsolatban
A mai lesz az első Super Bowl, amelyben két korábbi MVP irányító csaphat össze.
A New York csupán a második együttes, amelyik úgy tudott eljutni a nagydöntőbe, hogy három olyan playoff ellenfelet vert, akik jobb alapszakaszbeli mérleggel rendelkeztek, mint ők. Ez korábban csak az Arizonának sikerült 2008-ban.
A New England elmúlt négy Super Bowlja egyaránt három ponton dőlt el.
A két vezetőedző, Bill Belichick és Tom Coughlin korábban egy edzői stábban dolgozott, amikor Bill Parcells volt a Giants vezetőedzője.
A két csapat idén a 9. héten találkozott, az volt az első mérkőzés a szezon során, ahol 0-0 állt az eredményjelzőn a félidőben.
Super Bowl
A két csapat eddigi Super Bowl-részvételei
New York Giants (3-1)
Év Ellenfél Eredmény
1986 Denver 39-20
1990 Buffalo 20-19
2000 Baltimore 7-34
2007 New England 17-14
New England Patriots (3-3)
Év Ellenfél Eredmény
1985 Chicago 10-46
1996 Green Bay 21-35
2001 St. Louis 20-17
2003 Carolina 32-29
2004 Philadelphia 24-21
2007 New York Giants 14-17