NFL előzetes

Broncos-Patriots derbi dönt a biztos továbbjutásról

  • Molnár Dávid
Címkék:

Rohamosan közeledik az NFL alapszakaszának vége, de még mindig van nyolc csapatnak esélye – öt az AFC-ben, három az NFC-ben –, hogy csatlakozhasson a Superbowlért folytatott csatához. A héten a legnagyobb esélye a biztos rájátszás kiharcolásához a Patriotsnak és a Broncosnak van, pechükre pont egymás ellen ütköznek meg vasárnap késő este. A Pittsburgh is kivívhatja a plusz meccseket magának, ha képes két vállra fektetni az otthon rendkívül magabiztossággal játszó San Fransiscót.

Houston-Carolina A Texans a múlt héten az utolsó pillanatban nyert, és ezzel bejutott története első rájátszásába. Tette mindezt úgy, hogy T.J. Yates volt a karmester, aki a csapat sérült irányítói helyét vette át, és annak ellenére, hogy sokan aggódtak a csapat teljesítményével kapcsolatban, eddig remekül megállja a helyét. Most igazi kihívás előtt áll, hiszen az újoncszenzáció, Cam Newton ellen mérettetheti meg magát. Tipp: Az eufória és a hazai közönség előtti játék gondolata elkényelmesíti a Texanst, de időben észbe kapnak, hogy behúzzák ezt a mérkőzést is, és ne rontsák majdnem kitűnő hazai mérlegüket.

Buffalo-Miami A Billsnek már nincs semmi esélye a rájátszásra, köszönhető ez annak, hogy Ryan Fitzpatrick teljesítménye a szezonkezdet óta úgy esett le, mint egy nagyon meredek hullámvasút kocsija. Sajnos a lendület még nem segítette át őket ezen a holtponton, és továbbra is keresik a szezon eleji énüket. A Miami mostanában szerzett egy-két skalpot, de idegenben koránt sem olyan jók, csupán egyszer győztek hat alkalomból. Tipp: Bár a tabellán óriási különbség van a két gárda között, az elmúlt hetek mutatott játéka alapján ez valójában teljesen minimális. Szoros mérkőzésre van kilátás, és mi Fitzpatrick újabb gyenge teljesítményére voksolunk, ami Bills vereségbe fog torkollni.

Indianapolis-Tennessee Szegény Colts csak vergődik az árral, és ki tudja, hogy lesz-e egyáltalán megállj számukra. Az biztos, hogy már csak két hazai mérkőzésük van ezzel együtt a szezonban, szóval az utolsó lehetőségeik egyike lesz ez a vasárnapi, hogy valami örömben részesítsék a szurkolóikat. A Titans még nem tette le rájátszásról szőtt álmairól, és a sorsolásuk is kedvező. Tipp: Chris Johnsonék minden tőlük telhetőt megtesznek, de ennek töredéke is elég lenne a Colts verésre. Mindenesetre ők a biztosra mennek.

St. Louis-Cincinnati A Bengals az év egyik meglepetéscsapata lehetett volna, ha az utolsó 5 mérkőzésből nem vesztett volna el négyet. Ezzel nemcsak a csoport harmadik helyére csúszott vissza, hanem rájátszásba jutásuk esélyei is megcsappantak. Szerencséjükre egy gyenge Ramshez látogatnak, és egy győzelem nem akármilyen hatással lehet egy ilyen vergődő csapat számára. Bár a remény kétélű fegyver, mint tudjuk. Tipp: A Rams a két győzelem megszerzése óta visszasüllyedt a liga aljára, ez pedig nagyon jól jön a Bengalsnak, akik egy magabiztos sikerrel távozhatnak St. Louisból.

Chicago-Seattle Csupán egy győzelem a különbség a mutatóikban, de a wild card mérkőzéseket tekintve a Bearsnek még van, a Seahawksnak már nincs esélye rájuk. Éppen ezért a Bears rohamozni fog, kihasználja a hazai közönség buzdítását, és utolsó hazai meccsükön megpróbálnak győzelemmel búcsúzni tőlük – talán az egész szezonra. Tipp: Caleb Hanie-re elképesztő nyomás nehezedik, de most már muszáj lesz valamit felmutatnia, ha a Chicagóval az idén rájátszásba akar kerülni. A Seattle ellen meg is csillogtatja tudását.

Minnesota-New Orleans A Saints a Dallas múlt heti bukásával bejutott a rájátszásba, bár csak idő kérdése volt, hogy ez mikor fog bekövetkezni. A Vikings otthonába látogatnak, és Drew Brees előtt kiváló alkalom nyílik, hogy egy utolsó gálát tartson a vége előtt az NFL egyik legrosszabb védelme ellen. Tipp: Nem kérdés, a Saints nagyarányban győz.

Kansas City-Green Bay Ismét csak egy elég egyértelmű meccs, ami a végkimenetelt illeti, hiszen a veretlen címvédő a Chiefs otthonában próbálja meg megtartani hibátlanságát. Kár is részletezni, a Packerst sokszor megszorongatták már az idényben, de senki sem tudta őket legyőzni, míg a Chiefs pár hét alatt teljesen szétrombolta az addig kellemesnek ígérkező szezonjukat. Tipp: A Packers robog tovább, már csak 2 győzelem fogja elválasztani őket a 16-0-tól.

New York Giants-Washington Eli Manningék nagyon fontos rangadót abszolváltak sikerrel a múlt héten, és ismét teljesen nyílttá tették a versenyt az NFC keleti csoportjában. Annak tudatában, hogy a Dallas szombaton nyert a Tampa Bay ellen, Manningék most már nem hibázhatnak többet. A Redskinsnél a helyzet annyiban változott mostanában, hogy szoros mérkőzéseken kapnak ki, és Rex Grossman már nem hibázik annyit, mint addig. Tipp: Manning hátán viszi a csapatot, és a Giants továbbra is tapad a Cowboysra.

Oakland-Detroit A Lionsnak sikerült megszakítania vereségi szériáját az előző fordulóban, most pedig építkezhet arra a győzelemre, ha rájátszásba akar kerülni a csapat. És miért ne akarna, főleg a csodás szezonrajt után?! Calvin Johnsonék a Raidershöz látogatnak, akiket nem vehetnek fél vállról, még ha McFaddenék az utolsó két mérkőzésüket el is vesztették. Tipp: A Raiders hazai pályán koránt sem annyira domináns, hogy egy harapós Lions gárdát megállítson. Még ha ez könnyen a Raiders szezonjába is kerülhet.

Arizona-Cleveland A Cardinals a szezon végére összekapta magát, és sorban szedi a skalpokat – múlt héten a 49ers esett bele a csapdájukba. Most egy papíron egyenrangú ellenfél látogat hozzájuk, ami szoros és izgalmas meccset ígér. Tipp: A Browns idegenbeli mérlege kifejezetten pocsék, ami nem túl jó előjel egy feltámadóban lévő Arizona ellen. Az előjelek pedig beigazolódnak vasárnap.

Philadelphia-New York Jets Az Eagles a Titanic módjára elsüllyedt szezon közben, és már a jövő évre koncentrál. Illetve arra, hogy mely csapatokkal tud még kiszúrni, és a Jets tökéletes alany lehet erre. Mark Sanchezék jelenleg wild cardot érő helyen tartózkodnak, de három csapat is pályázik a helyükre – egyetlen bukás, és túl forró lesz a talaj számukra az utolsó fordulókra, mintsem azt szeretnék. Tipp: A Jets idegenbeli mutatójánál már csak az Eagles hazaija rosszabb (1-5), de nem ez fogja eldönteni a mérkőzést, hanem az elmúlt hetekben fenomenálisan játszó Mark Sanchez. Természetesen a Jets javára.

A denveriek sorsa nem csak saját kezükben van

Denver-New England Ki hitte volna két hónnappal ezelőtt, hogy ez lesz a 15. forduló slágermérkőzése?! Valószínűleg igen kevesen. Ha a Patriots nyer, akkor mindenképp rájátszásba kerül, míg a Broncosnak szüksége lenne egy Raiders vereségre a saját győzelme mellett. Mint látható, sok forog kockán, az ilyen meccseken pedig a parádézás mellett sokszor megremeg a játékosok keze. Tipp: Tim Tebow ezúttal nem játszhatja el, hogy csak az utolsó 10 percben fog elkezdeni játszani, mert a Patriots túl jó csapat. Ezzel tisztában van a varázsló is, és egy domináns játékkal fogja eloszlatni az őt ért kritikákat.

San Diego-Baltimore A Chargers a szezon végére kezd észhez térni, de túl későn. Ellenben a Baltimore még mindig a csoportelsőségre törekszik, és a wild card mérkőzések elkerülésére, úgyhogy ebből a szempontból a Chargers számukra nem más, mint újabb átlépendő akadály. Tipp: Sem a Jaguars, sem a Bills nem képviselt olyan játékerőt, mint a Ravens, és a különbség a meccs kimenetelében is meg fog látszódni. Baltimore nyer.

San Fransisco-Pittsburgh Az eheti Monday Night már igazi csemegének ígérkezik. A 49ers számára már nem sok forog kockán, hacsak az nem, hogy akarnak-e wild card meccset vagy sem. A Pittsburgh is ugyanezzel a problémával küszködik, de az ő helyük a rájátszásban még nincs kőbe vésve, bár egy győzelemmel a fordulót követően biztossá válna helyzetük. Tipp: Smith és Roethlisberger szórakoztatja majd a közönséget, ám a végén igazán az előbbi szimpatizánsai örülhetnek majd.

NFL
15. forduló
Houston Texans-Carolina Panthers vasárnap 19:00
Buffalo Bills-Miami Dolphins vasárnap 19:00
Indianapolis Colts-Tennessee Titans vasárnap 19:00
St. Louis Rams-Cincinnati Bengals vasárnap 19:00
Chicago Bears-Seattle Seahawks vasárnap 19:00
Minnesota Vikings-New Orleans Saints vasárnap 19:00
Kansas City Chiefs-Green Bay Packers vasárnap 19:00
New York Giants-Washington Redskins vasárnap 19:00
Oakland Raiders-Detroit Lions vasárnap 22:05
Arizona Cardinals-Cleveland Browns vasárnap 22:15
Philadelphia Eagles-New York Jets vasárnap 22:15
Denver Broncos-New England Patriots vasárnap 22:15
San Diego Chargers-Baltimore Ravens hétfő 02:20
San Fransisco 49ers-Pittsburgh Steelers kedd 02:30
Korábban:
Atlanta Falcons-Jacksonville Jaguars 41-14
Tampa Bay Buccaneers-Dallas Cowboys 15-31