NFL előzetes

Rodgersék a veretlenségre hajtanak – NFL beharangozó

Az utolsó öt fordulójához érkezett az észak-amerikai profi futball-liga, úgyhogy hivatalosan is kijelenthető, hogy a véghajrá küszöbénél tartanak a csapatok. Amelyik csapatnak még van lehetősége a rájátszásra az minden eszközzel azon lesz, hogy azt ki is harcolják, de a végén főcsoportonként csak 6-6 csapat juthat be a Superbowlért folytatott csatába. A 13. fordulóban számos olyan mérkőzés kerül megrendezésre, mely nagyban befolyásolhatja ezen csapatok rájátszásbeli esélyeit.

A Detroit (kékben) játékosai idén még nem ízlelték meg a vereség ízét

New England-Indianapolis A Colts továbbra is győzelem nélkül kullog a liga alján, míg a Patriots a múlt héten az Eaglesre mért súlyos vereséget idegenben. Tom Bradyék egyre jobb formának örvendenek, a kétmeccses vereségszériájuk a múlté, azóta mind a három mérkőzésükön 30 pont fölé jutottak, az Indianapolis aktuális formáját meg nem kell bemutatni. Tipp: Bradyék könnyedén, nagyarányban győznek.

Buffalo-Tennessee Nyugodtan kijelenthető, hogy a Bills csodás szezonkezdetét nem volt képes átmenteni az idény hátralévő részére. Ryan Fitzpatrickék zsinórban négyszer távoztak vereséggel a pályáról, és a helyzetet súlyosbítja, hogy kétszer a Jets ellen kaptak pofont, akik így meg is előzték a Billst a csoportban. A Titans továbbra is rapszodikusan teljesít, de ha most elkapnák a fonalat, akkor azzal még letehetnének valamit az asztalra a szezon vége előtt. Tipp: Chris Johnson formáján sok múlik. Ha a szupersztár gázsiért érkezett futó képes a fizetéséhez méltóképpen játszani, akkor a Titans nyer. Egyébként meg Fitzpatrickék a múlt heti Jets elleni mérkőzésen már javuló tendenciát mutattak, ami elég lehet a vereségi széria megszakításához.

Chicago-Kansas City Caleb Hanie három touchdown-passzal pótolta a sérült Jay Cutlert, de a Bears így is kikapott az Oaklandtől az előző fordulóban. Ennek ellenére nem lehet panasz a csereirányítóra, és a Bears-drukkerek most abban reménykednek, hogy ez a teljesítmény lesz a megszokott tőle.  A Chiefs ezzel szemben borzasztó formának örvend, négy mérkőzés óta nem örülhettek győzelemnek, és ezzel a sorozattal le is mondhatnak a rájátszáshoz fűződő álmaikról. Tipp: Caleb Hanie második mérkőzése már nem lesz olyan emlékezetes, mint az első, de ez is elegendő lesz a gyengélkedő Chiefs ellen.

Miami-Oakland A Dolphins a szezonbeli első győzelmüket követően megtáltosodott, és zsinórban három győzelmet zsebeltek be, míg a múlt héten a Cowboys meg nem állította őket. Ettől függetlenül a Delfineket már nem szabad fél vállról venni. A Raiders vezeti az AFC nyugati négyesét, de csupán egy győzelem választja el a második helyezett Broncostól. Egy hiba végzetes lehet. Tipp: Szoros összecsapás várható, hiszen mindkét gárda jól teljesített az elmúlt időszakban. A Raidersnek jobban kell a győzelem, és ez a plusz akarás a végén elegendőnek is bizonyul a diadalhoz.
Pittsburgh-Cincinnati: Három hete ez a két csapat már találkozott a Bengals otthonában, akkor 7 ponttal nyertek Roethlisbergerék. A mostani találkozónak is ők az esélyesei, hiába a Bengals pompás mérlege. Az sem elhanyagolható tényező, hogy ha ismét nyernek, akkor még év végi azonos mutatók esetén is nekik állna a zászló. Tipp: A Bengals minden kiad magából a győzelem érdekében, de a Steelers túl jó hazai pályán, hogy még egy divíziórangadót elbukjon.

Cleveland-Baltimore A csoport másik rangadója, ahol az éllovas Ravens találkozik a csoportutolsó Brownsszal. A Ravens és a Steelers azonos mérleggel rendelkeznek, de hacsak a Ravens nem zárja kevesebb győzelemmel a szezont, akkor a csoportgyőzelem a zsebükben lesz. De ahhoz először az ilyen biztosnak tűnő meccseket kell sikerrel abszolválniuk. Tipp: A Ravens nem engedheti meg magának a bukdácsolást a vége előtt, és ennek megfelelően magabiztosan nyeri a derbit.

Washington-New York Jets Rex Grossman egyre jobb teljesítménnyel örvendezteti meg a Redskins drukkereket, ennek ellenére nem felejthetik el tőle azt sem, hogy nagy szerepet játszott abban, hogy a csodás első öt forduló után összeesett az akkor még csoport éllovas Washington. A Jets egy fokkal jobb helyzetben találja magát, az AFC keleti csoportjának második helyét bitorolják, ami azonban még mindig nem elegendő a rájátszáshoz. Tipp: A Jetsnek győzelmek kellenek, és azt meg is kapják a héten.

Houston-Atlanta A Texans szezonja egy csapásra 180 fokot fordult, amikor a kezdő Matt Schaub, majd az őt pótló quarterback, Matt Leinart is lesérült, és az elsődleges vizsgálatok után azt is megállapították, hogy idén már nem léphetnek pályára. Most T.J. Yatesen a világ szeme, vagy legalábbis a houstoniaké, akinek az a nehéz feladat jutott, hogy megtartsa csapata előnyét a csoport élén. Az Atlanta még mindig lőtávolságon belül van a csoportjában, úgyhogy nekik sem lesz sokkal jelentéktelenebb ez az összecsapás. Tipp: A Texans egy valamit nem hiányolhat a héten, a védelmét, mely az előző hetekben pompásan semlegesítette az ellenfél támadásait. A Falcons idegenbeli mutatója pozitív, de ez most nem menti meg őket a vereségtől.

Tampa Bay-Carolina A forduló harmadik csoportrangadója, az NFC déli kvartettjéből. A Buccaneers öt forduló óta nyeretlen, a Panthers pedig Cam Newton révén nem az a csapat, amelyik ellen ilyen forma elegendő lenne a győzelemre. Tipp: Newton meggyőző produkcióval vezeti sikerre a vendég együttest.

New Orleans-Detroit A Lions lejtmenetben, és ha ez nem lenne elég, ezúttal éppen a hazai pályán veretlen Saintshez látogatnak. Az sem javítja a vendégek esélyeit, hogy utolsó nagyobb skalpjukat a Bears ellen szerezték, majd két hónapja. Tipp: Drew Brees otthon mindig elképesztő formában irányítja csapata támadásait, és ez a tendencia nem most szakad meg.

Minnesota-Denver Elég lenne csak a két csapat statisztikáira pillantani, de ha a játékképet is összevetjük, elképesztő lesz a különbség. Főleg, hogy a Minnesota elkapója, Adrian Peterson továbbra is sérüléssel bajlódik, míg Tim Tebow-ék futójátékukkal szétcincálták az utóbbi hetekben az ellenfeleik védelmét. Tipp: A Broncos hirtelen nagyon eltökélt lett a csoportgyőzelmet illetően, és mindent megtesznek ennek érdekében. Kezdve a Vikings legyőzésével.

San Fransisco-St. Louis Bár a 49ers 8 meccses győzelmi szériájának a múlt héten vége szakadt, ettől még semmivel sem lettek gyengébbek Alex Smithék. Annak tudatában, hogy egy újabb sikerrel bebiztosítják a csoportelsőséget, biztos, hogy nem fognak óvatoskodni hazai pályán a Rams ellen. Tipp: Nem hiába van akkora különbség a két csapat mutatója között, mint amilyen. Ez a vasárnapi mérkőzésen is meg fog mutatkozni.

Arizona-Dallas A Cowboys kihasználta a Giants vergődését, és Romóék már vezetik a csoportjukat. De tudják, hogy itt még nem állhatnak le, hiszen ha fordul a kocka könnyen ők találhatják magukat a Giants helyzetében. A Cardinals az utolsó négy mérkőzéséből háromszor is győzedelmeskedett, de ez ne tévesszen meg senkit, hiszen kettő a Rams ellen, míg a harmadik az Eagles ellen született. Tipp: Romóék az addig üsd a vasat, míg forró elvén a legújabb akadályt is könnyedén veszik, és megtartják csekély előnyüket a csoport élén.

New York Giants-Green Bay Nehéz idők járnak a Giants háza táján, Eli Manningék három rangadót buktak el az utóbbi három fordulóban, és ezzel vissza is csúsztak a csoportjuk második helyére. A sorsolásuk pedig nem javul, hiszen ezúttal a Green Bayt fogadják hazai pályán, Rodgersék pedig nem véletlenül maradtak veretlenek eddig a szezon folyamán. Tipp: Manningék képesek lesznek megszorongatni a címvédőt, de a végső sikert mégis a vendég gárda könyvelheti el.

Jacksonville-San Diego A Chargers a Billshez hasonlóan pompásan kezdte a szezont, de ez már mind a múlté, és jelenleg a csoportjuk alján tanyáznak. A Jaguars a héten menesztette a vezetőedzőjét, hogy az utolsó fordulókban már elkezdhessék az új játékrendszer felépítését. Tipp: Most már elég, mondhatják a Chargersnél, és ezen a kevés izgalmat ígérő Monday Nighton a San Diego győzedelmeskedik.

NFL
13. forduló programja
New England Patriots – Indianapolis Colts vasárnap 19:00
Minnesota Vikings – Denver Broncos vasárnap 19:00
Buffalo Bills – Tennessee Titans vasárnap 19:00
Miami Dolphins – Oakland Raiders vasárnap 19:00
Washington Redskins – New York Jets vasárnap 19:00
Houston Texans – Atlanta Falcons vasárnap 19:00
Chicago Bears – Kansas City Chiefs vasárnap 19:00
Pittsburgh Steelers – Cincinnati Bengals vasárnap 19:00
Tampa Bay Buccaneers – Carolina Panthers vasárnap 19:00
Cleveland Browns – Baltimore Ravens vasárnap 22:05
New York Giants – Green Bay Packers vasárnap 22:15 TV: Sport2
Arizona Cardinals – Dallas Cowboys vasárnap 22:15
San Fransisco 49ers – St. Louis Rams vasárnap 22:15
New Orleans Saints – Detroit Lions hétfő 02:20
Jacksonville Jaguars – San Diego Chargers kedd 02:30
Korábban:
Seattle Seahawks – Philadelphia Eagles 31-14