Amerikai foci

Nálunk ülésezett az európai szövetség

  • MTI

Szekeres Pál azt mondta, hogy a magyar sportban eddig elmaradt a rendszerváltás, "ezért hozzáláttunk sportéletünk átalakításához".

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportpolitikáért felelős helyettes államtitkára erről akkor beszélt, amikor a Parlamentben köszöntötte az Európai Amerikai Football Szövetség (EFAF) éves közgyűlésének résztvevőit, és külön is Tommy Vikinget, az EFAF elnökét. Ez volt az első alkalom, hogy kelet-közép-európai ország rendezhette az eseményt, amelyen 26 tagország szövetségének elnökei, vezetői, valamint az EFAF elnöksége is részt vett.

Az ülés az amerikai futball jelenlegi európai helyzetéről szólt, de Szekeres Pál a hazai sportéletre is kitért köszöntőjében.

"Jövőnket a még elfogadás előtt álló, megújuló Sportstratégia és a 2011 első félévében várható új Sporttörvény határozza majd meg. Az ezekben megfogalmazott alapelvek mentén gyökeresen átalakítjuk a magyar sport szerkezetrendszerét. Az újjáépítést egyértelműen a nemzeti, közösségi érdekek mentén, jól körülhatárolt állami szerepvállalással valósítjuk meg. Megújuló Sportstratégiánk az esélyegyenlőség és a hatékonyabb, átláthatóbb forrásfelhasználás érdekében írja át a sportélet struktúráját, rögzíti a szerkezetváltás alapelveit” - mondta. A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy a magyar sportvezetés nyitott az újdonságokra: "igyekszünk minél több, Magyarországon eddig ismeretlen sportágat megismertetni az emberekkel” - jelentette ki a sportért felelős államtitkárság vasárnapi közleménye szerint.

A magyarországi amerikaifutball 1991-ben egy hazai bemutatómérkőzéssel kezdődött, a sportág története pedig egészen az 1990-es évek végéig töretlen fejlődést mutatott.

"A pénzügyi nehézségek, a hazai ellenfelek hiánya és az alacsony nézőszám miatti megtorpanást követően 2004-ben, amikor a televízió tíz év után először közvetítette hazánkban a Superbowlt, számos új rajongóval és játékossal éledt újjá a sportág. 2005-től sorra alakultak az új csapatok az ország minden pontján, létrejött a Magyarországi Amerikai Football Csapatok Szövetsége (MAFSZ), és elindult az első bajnokság is. Magyarországon mára már harminc fölé nőtt az egyesületek száma. Komoly bajnoki küzdelmek zajlanak az első és másodosztályban tizenegy, illetve tíz csapat részvételével, s emellett megindult az utánpótlásképzés is" - olvasható az államtitkárság dokumentumában.