Vélemény

Merre tovább, Dzsudzsák Balázs?

  • Kele János

Nem telik el úgy nap, hogy ne kerülne szóba a jelenlegi legjobb magyar futballista esetleges klubváltása. Szinte minden topbajnokság élklubja szemet vetett már Balázsra, így adja magát a kérdés: merre tovább?

Dzsudzsáknak ugyanis tovább kell lépnie, már a nyáron. Eindhovenben kifutotta magát, nem is kérdés, a helyi PSV legnagyobb ásza ő, akitől a komplett holland élvonal retteg. Ez pedig elég jó ajánlólevél szokott lenni a nevesebb bajnokságokba…

Persze az, hogy Dzsudzsák Balázs második éve remekel az Eredivisie-ben, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy bárhol, bármelyik élgárdában bérelt helye lenne a kezdőcsapatban. A következő átigazolási időszak lesz a kulcspillanat, Balázs, a menedzsmentje és a klub számára is, ekkor kell  észnél lenni, hisz a döntés a játékos egész későbbi karrierét alapvetően fogja befolyásolni.

Figyelembe kell venni minden tényezőt, s ezek közül az anyagiaknak nem szabad elsőbbséget élveznie – Balázs miatt nem aggódom, ő már többször kijelentette, hogy nem pusztán sokat akar keresni egy új szerződéssel. Nem is kérdés, bármelyik élvonalbeli angol klubnál többet keresne, mint Hollandiában, beleértve a sereghajtókat is. Más kérdés, hogy a dicsőségek, kupa-és bajnoki sikerek milyen messzire kerülnék el őt. Ami különösen fontos, tekintve, hogy Balázs gyakorlatilag a teljes magyar futballt képviseli Nyugat-Európában. Hosszú idő után ő az első hazai futballista, akinek a nevét az egész kontinens ismeri, s megvan benne a potenciál arra, hogy a szomszéd országok sztárjai, Chivu, Mutu, Zahovics, Hamsík vagy Sevcsenko örökébe lépjen.

Dzsudzsák Balázs

Csak vigyáznunk kell rá, mint a szemünk fényére. Véleményem szerint például semmi szín alatt nem szabadna engedni, hogy a Serie A-ba igazoljon, hívja akár a Milan, akár a Juve, akár az Inter: a pokolian lassú olasz pontvadászatban pontosan Balázs gyengéi domborodnának ki a játék stílusa és a csapatok taktikája miatt, miközben fő erénye, a gyorsaság pillanatokon belül megtörne a kettős, vagy hármas védelmi vonalak ellenállásán.

Dzsudzsák jó teljesítményéhez, pazar megoldásaihoz elsősorban terület kell, ez pedig az igencsak taktikus Serie A-ban nagyon korlátozottan áll rendelkezésre. Ráadásul Olaszországban még a legnagyobb sztároknak is kötelező a gürcölés, vissza kell menni védekezni, le kell támadni, nem szabad hagyni egy talpalatnyi szabad területet sem az ellenfélnek. És láthattuk mennyire nem ízlett ez a fajta játékstílus a szélsőnek egy bizonyos Huub Stevens edzősködése alatt…

Olaszországot tehát a sutba dobtuk, s ugyanígy kell tennünk Franciaországgal, vagy Törökországgal is: ugyan a fent említett ligák mindegyikében első számú sztár lehetne a ballábas magyar, mégis úgy gondolom, neki ennél többet tartogat a sors. Most van a legideálisabb korban, nagyon szalad a szekér is, meg kell tehát próbálni a legambiciózusabb cselekvési tervet valóra váltani. Angliából állítólag nagycsapatok is sorban állnak a PSV-nél, nem szabad tehát sokat vacillálni: alá kell írni valamelyikhez!

A Liverpoolban például már látjuk is Balázs helyét, de az Evertonnál, vagy az Arsenalnál sem járnának rosszul vele – meggyőződésem, hogy Dzsudzsák hosszú távon mindegyik csapatnál a kezdőbe verekedné magát. De akár a Manchester United is lehetne a következő megálló: Sir Alex csapata mostanság krónikus szélsőgondokkal küzd, Giggs is szögre akasztja egyszer a stoplist, Valencia teljes értéké felépülése kérdéses, Nani önmagában pedig kevés lehet majd az ínséges időkben.

És Spanyolország? A Villarreal egyik klasszisát is beáldozná Balázsért, ez pedig sokat elmond az érdeklődés komolyságáról. Véleményem szerint azonban Dzsudzsák helye nem az Ibériai-félszigeten van: bármennyire is technikás srác, a spanyol mezőnyből nem lógna ki, csak a hatalmas lövésivel. De ki tudja, akár még a Barca-Real mögötti árnyékvilág egyik legjobbja is lehetne.

És szerintetek?