Angol foci

Leszimulálták a Premier League-et, több rekord is megdőlne

  • mr.blonde

Egy statisztikákkal foglalkozó csoport lemodellezte, hogyan végződne az angol Premier League aktuális idénye.

A világban tomboló járvány miatt szinte az összes labdarúgó-bajnokság szünetel, április 30-ig biztosan nem rendeznek egyetlen komoly ligában sem mérkőzéseket. Az angol bajnokság kapcsán legújabban június-július környéki időpontokat és zártkapus mérkőzéseket lehet olvasni, de természetesen konkrétumokat ezekben a napokban nem lehet még tudni.

Mindenesetre a legtöbb szurkolót most azt foglalkoztatja, hogy vajon folytatják-e egyáltalán a Premier League küzdelmeit, vagy úgy ahogy van, eltörlik az egész szezont. Megoszlanak a vélemények a szigetországban, oldalunk szavazása pedig így áll jelenleg. A PL-klubok közül egyre több helyezkedik arra a véleményre, hogy törölni kell a 2019/20-as szezont.

Ez nyilván azért jelent most forró témát, mert a Liverpool történelmi szezont produkálva gyakorlatilag már megnyerte a bajnokságot, amelyre a klub már kereken 30 éve várt. Egészen parádés számokat produkált Jürgen Klopp csapata, így a kérdés a járvány kirobbanása előtt leginkább már csak annyi volt, hogy sikerül-e új pontrekordot felállítania a Poolnak a Premier League-ben.

A StatsPerform elnevezésű csapat most megalkotott egy olyan előrejelzést, amely a már meglévő adatokból és a hátralévő mérkőzésekből, valószínűségszámítások segítségével azt próbálta meg kiszámolni, miként végződne a Premier League tabellája.

A mostani lemodellezés olyan óriási meglepetéseket nem hozott, de érdekességet azért elég sokat. A valószínűségszámítások alapján generált eredmény után a Liverpool hatalmas pontszámmal nyerné meg a bajnokságot, a második helyen a Machester City végezne, a dobogó legalsó fokára pedig a Leicester City állhatna fel. A negyedik és egyben Bajnokok Ligája-indulást érő negyedik helyet a Chelsea szerezné meg, megelőzve a Manchester Unitedet és a Tottenhamet. Bár az Arsenal a kényszerszünet előtt kezdett belelendülni, a modell alapján csak a nyolcadik helyen végezne a szezon végén, mert gyengébb gólkülönbsége miatt a Wolverhampton is megelőzné.

Ami a kiesőket illet, a modell alapján a Norwich, az Aston Villa és a Bournemouth búcsúzna az élvonaltól.

 

Hogyan dolgozott a modell?

  • A mérkőzések lehetséges kimenetelét a csapatok támadó és védekező kvalitásaival számolva becsülte meg
     
  • A csapatok támadó és védekező kvalitásai az elmúlt négy év eredményein alapszanak, súlyozva az időben legfrissebb eredményeket
     
  • A modell figyelembe veszi az egymás elleni eredményeket, a rúgott és kapott gólokat
     
  • A StatsPerform 10 ezer alkalommal szimulálta le a bajnokság hátralévő részét annak érdekében, hogy a lehető legpontosabb becséleseket adja meg a csapatok végső pozícióját illetően

Százalékosan a csapatok várható helyezései / Fotó: StatsPerform

Premier League 2019/2020-as szezonjának becsült végeredménye:

  1. Liverpool - 101pts
  2. Manchester City - 80pts
  3. Leicester - 67pts
  4. Chelsea - 63pts
  5. Manchester United - 61pts
  6. Tottenham - 58pts
  7. Wolves - 56pts
  8. Arsenal - 56pts
  9. Sheffield United - 55pts
  10. Everton - 50pts
  11. Burnley - 49pts
  12. Crystal Palace - 49pts
  13. Newcastle - 46pts
  14. Southampton - 44pts
  15. West Ham - 39pts
  16. Brighton - 37pts
  17. Watford - 36pts
  18. Bournemouth - 36pts
  19. Aston Villa - 32pts
  20. Norwich - 29pts

Tényleg rekordot döntene a Liverpool? / fotó: FC Liverpool facebook

Az előrejelzés legérdekesebb megállapításai

  • A Liverpool 101 pontot szerez a bajnokságban, amivel minden idők legjobb angol pontszámát érné el.  Az öt európai topliga története során csak egyetlen alkalommal fordult elő, hogy egy csapat ennél magasabb pontszámmal ért célba: a Juventus 2013/14-es idényben 102 pontot szerzett az olasz Serie A-ban.
     
  • A Liverpool és a Man. City közötti 21 pontos különbség szintén rekord lenne, ennél nagyobb különbség az első és a második helyezett között még soha nem fordult elő az angol bajnokság történetében. Az eddigi rekord 19 pont, a 2017/18-as idényben a bajnok Man. City ennyit vert rá az ezüstérmes Man. Unitedre.
     
  • A Man. City 80 szerzett pontja hat alkalommal elegendő lett volna a bajnoki címhez: 1992/93, 1996/97, 1997/98, 1998/99, 2000/01 és a 2010/11-es szezonban is aranyat ért volna ez a pontszám
     
  • A Tottenham az utolsó 9 körben 17 pontot szerezne és a mostani pozíciójához képest ezzel beelőzi a Wolves és a Sheffield gárdáját is.
     
  • A Watford jobb gólkülönbségével harcolja ki a bent maradást, de erre a modell alapján "csak" 61,7 %-os az esélye. A Brigton esélye a PL-tagság meghosszabbítására 55,4%
     
  • A Bournemouth 36 pontjával kiesne, ez pedig az 2015/16-os idény óta a legmagasabb kieső pontszám lenne. Akkor a Newcastle Unitednek 37 egység sem volt elég a bent maradáshoz,

 


Mit szóltok a lemodellezett bajnoksághoz, tükrözi a realitásokat vagy láttok benne túlkapásokat? 
297674