Vélemény

Leekens már meccs nélkül is szedi a pofonokat

  • ivan

Lemondta a válogatottban való szereplést Nemanja Nikolics. Nagy baj nincs, mert teli vagyunk jó csatárokkal.

Csütörtök reggel robbant a nap híre, avagy Nikolics Nemanja, a Chicago Fire csatára úgy döntött, a jövőben nem lép pályára a magyar labdarúgó-válogatottban. A támadó a magyar szövetség (MLSZ) honlapján úgy nyilatkozott, a nemzeti csapatban töltött időszak meghatározó és emlékezetes periódusa pályafutásának, éppen ezért nehezen zárja le ezt a korszakot.

Fotó: mlsz.hu

A magyar, a lengyel és az amerikai bajnokságban is gólkirályi címmel büszkélkedő támadó tehát a jövőben nem kíván a nemzeti csapat rendelkezésére állni.

Bár Nikolics nyilatkozatában kiemelte, hogy döntésének nincs köze az új - és a korábbi - szövetségi kapitánnyal való viszonyának, azért nem vennénk rá mérget, hogy a folytonos mellőzöttség nem volt tanácsadó ebben a történetben. 

Georges Leekens tavaly év végén vette át a stafétabotot a magyar válogatott élén, a rutinosnak mondott belga szakember pedig két pocsék mérkőzéssel, két kínos vereséggel debütált a nemzeti csapat edzőjeként.

A kétszer 90 percet látva sokan megijedtünk, hiszen a Storck-éra mélypontjaihoz képest semmit nem sikerült előrelépni, sőt, olykor az volt az ember érzése, hogy az a kicsi, ami volt, az is tovaszállt.

A 68 éves Leekens szakmai kvalitásáról tehát egyelőre nem sokat tudtunk meg, az viszont már teljesen világos, hogy emberként nem egy pehelysúlyú versenyző.

Ahogy azt a kinevezésének idején a belga sajtómunkások is megüzenték, Leekens karakán fickó, aki leginkább a saját feje után megy, bátran felvállalja a konfliktusokat, a kritikákat pedig nem mindig kezeli a megfelelő módon. Ez utóbbival kapcsolatban már láthattunk jeleket, hiszen pár hete adott interjújában odaszólt a "beszólóknak", mondván az kritizálja a munkáját, akik 40 évet lehúztak a szakmában.

Nikolics ugyan most nagyon korrektül fogalmazott, azért a skótok elleni meccs után már sejthető volt, hogy ez lehet a sztori vége. A jelenlegi magyar futball legpiacképesebb és szakmailag leginkább elismert csatára ugyanis a kazah és a skót fiatalok ellen összesen 83 percet kapott a szövetségi kapitánytól, utóbbi meccsen hét minutum jutott neki a hajrában.

Magyarország#hun-hungary#5

Neki mondjuk legalább jutott ennyi, hiszen az APOEL színeiben BL-meccseket játszó és egyébként szintén elfogadhatóan teljesítő - értsd, a magyarnál nívósabb bajnokságban gólokat szerző - Sallai Roland még a keretbe sem került be. Leekens döntését azzal indokolta, hogy a fiatal támadó korábban nem megfelelően viselkedett a válogatottnál, a szabályokat pedig mindenkinek be kell tartania.

Vagyis kicsit leegyszerűsítve a dolgot, a jelen helyzet úgy áll, hogy Leekens két katasztrofálisan sikerült barátságos meccse mellett sikeresen kiutált két piacképes és potenciális csatárt a válogatottból.

Ha mondjuk mi lennénk az argentinok, ez talán nem is lenne nagy probléma, fő a fegyelem és az elhivatottság, a konkurenciaharcnak még jót is tesz a rostálás. Csakhogy sajnos mi nem vagyunk argentinok, a magyar csapat pedig komoly gödörben evickél közel másfél éve, 2020-ban pedig kibővített létszámú Eb-t rendeznek, ahová természetesen nagyon ki kéne jutnunk. Csak remélni tudjuk, hogy Leekens tudja mit csinál...
 

Te mit gondolsz Nikolics visszalépéséről?

[2739988] 2018-06-09 20:00:00 Magyarország - Ausztráliax;