Férfi kézi Eb 2018

Mutatunk két jó tippet a magyar válogatott Eb-jére!

Pénteken elrajtol a férfi kézilabda Európa-bajnokság, mi pedig most górcső alá vettük a magyar válogatottra kínált fogadási lehetőségeket.

D-csoport (Varasd)*
Dánia
Spanyolország
Magyarország
Csehország
*Sorrend szabályai: 1) pont; 2) egymás elleni pontok; 3) egymás elleni gólkülönbség; 4) egymás elleni szerzett gólok; 5) összes gólkülönbség.

Hogyan szerepel az Eb-n Magyarország?

A magyar férfi kézilabda-válogatott a horvátországi tornán a D jelű négyesbe kapott besorolást, ami azt jelenti, hogy Dániával, Spanyolországgal és Csehországgal harcol majd a továbbjutásért. A lebonyolítás értelmében a négyfős csoportok első három helyezettje jut tovább a középdöntőbe, ahová viszik magukkal a megszerzett pontjaikat is.

A középdöntőben a mieink a C-csoport (Németország, Szlovénia, Montenegró, Macedónia) három továbbjutó csapatával meccselhetnek majd, a középdöntő két hatos csoportjából pedig az első két helyen záró válogatottak jutnak be a legjobb négybe.

A papírforma alapján a válogatottunk a dánok és a spanyolok mellett/mögött továbblép majd a középdöntőbe, de ott az első két helyen zárni már komoly bravúrnak számítana.

Ami mindenképpen a mieink mellett szól, az a varasdi helyszín, a magyar határtól nem messze fekvő csarnokban a magyar meccsekre nagyjából már most minden jegy elkelt, így közel "hazai pályára" számíthatnak a fiúk. Szerencsére a középdöntőben is maradunk Varasdon, így ha kitörne a "kéziláz" idehaza, komoly támogatást kapnának a verseny második szakaszában is Lékaiék.

Ljubomor Vranjes személyében egy kiváló motivátor és remek szakember ül a magyar válogatott kispadján, ugyanakkor ő is csak hozott anyagból dolgozik. Nagy László visszavonulásával legnagyobb sztárunkat és vezérünket vesztettük el, a balkezes klasszis hiányát pedig elsősorban majd a védekezésünk érezheti meg.

hatharom.com-tipp: Magyarország a középdöntőben esik ki@1.45

A fiatalos lendület és a magyar szurkolók biztatása azonban mellettünk szól és igazából a csapat komoly nyomás nélkül mutathatja meg mire is képes.

Véleményünk szerint a középdöntő összejön, de az elődöntőbe nem tudunk majd bekerülni, mert az Eb-címvédő németek mellett a dán-spanyol duó is erősebb csapattal rendelkezik, mint a magyar.

Hogyan szerepel Magyarország az Eb-n?    
Mikor esik ki? Odds
Középszakaszban esik ki 1.45
Nem jut a középszakaszba 4.00
Elődöntőben esik ki 8.00
Második helyen végez 17.00
Győztes 45.00

Fotó: keziszovetseg.hu

Ki lövi a legtöbb gólt?

Ezen a piacon véleményünk szerint nagyot tévedtek az egyik angol bukmékeriroda oddsmesterei. A legtöbb magyar gólt ugyanis Császár Gábortól várják - aki ugyan az utóbbi években rendre a legeredményesebb magyar játékosok között szerepelt a világversenyeken -  jelen állás szerint simán a második számú irányítónk lesz Lékai Máté mögött.

A veszprémi karmester élete szezonját futja, a Bajnokok Ligájában a második helyen áll a góllövőlistán, nemrégiben pedig az IHF év játékosa szavazásán is a második lett a horvát Luka Cindric mögött.

Ljubomir Vranjes a Veszprémben is nap, mint nap együtt dolgozik Lékaival, egyértelműen bízik benne, így rotálás ide vagy oda, nálunk nem kérdés, hogy Lékai 40-50 percet a pályán lesz meccsenként, így Császárral szemben mindenképpen őt favorizáljuk, - főleg úgy, hogy "Csaszi" nemrég épült fel térdsérüléséből.

hatharom.com-tipp: Lékai Máté lövi a legtöbb magyar gólt@2.20

Lékai mellett még Balogh Zsolt lehet érdekes fogadás, hiszen amellett, hogy ő az első számú balkezes átlövőnk a Szegedben gyakran a heteseket is elvégzi. A svédek elleni két felkészülési meccsen ugyanakkor a szélsőink lőtték a büntetőket, ha pedig ez a gyakorlat az Eb-re is megmarad, akkor marad Lékai, mint legjobb opció.

Ki lövi a legtöbb gólt a magyar csapatban?
Császár Gábor 2.75 Bodó Richárd 8.00
Lékai Máté 2.87 Iman Jamali 15.00
Balogh Zsolt 5.50 Bánhidi Bence 17.00

Mi a helyzet az egyéni elismerésekkel?

Ha minden úgy alakul, ahogy azt az első részben is írtuk, akkor a magyar válogatott minimum hat meccset játszik majd az Eb-n, a középdöntős szereplés függvényében ez a szám a helyosztóval felmehet hétre - egy elődöntős szereplés után pedig értelemszerűen nyolcra.

A játékos speciális fogadások terén ehhez képest a magyar kézisek nem szerepelnek túl előkelő helyen a különféle kategóriákban. Schuch Timuzsin csak abban az esetben válhatna a legjobb védővé, ha a mieink érmet szereznének, míg Lékai MVP-címéhez szintén kiugró szereplése és parádés egyéni teljesítményre lenne szükség.

Mikler Roland előtt jelenleg 7-8 jobb kapus is van a mezőnyben, így az ő All Star-csapat helye is szinte sansztalan.

Szintén minimális esély van arra, hogy Lékai legyen az Eb gólkirálya, bár ha lenne legalább hét meccsünk, Máté pedig hozná a BL-ben nyújtott 8-10 gólos meccsenkénti átlagot, akár még meglepetést is okozhatna. Persze ehhez az is kellene, hogy a több nagyágyú ne parádézzon.

Játékos specialitások - a legjobb magyarokkal
Legjobb védekező játékos - Schuch Timuzsin 14.00
MVP - Lékai Máté 51.00
All Star-csapat kapusa - Mikler Roland 23.00
Gólkirály - Lékai Máté 31.00

A magyar válogatott szombaton Dánia ellen kezdi meg szereplését a D-csoportban, majd két nappa később Spanyolország, végül Csehország lesz az ellenfele. A csoportok első három helyezettje jut tovább a középdöntőbe, ahol a C csoport három továbbjutójával együtt folytatja a szereplést.

A magyar férfiválogatott kerete
Kapusok: BORBÉLY Ádám (Wisla Plock, lengyel), MIKLER Roland (Telekom Veszprém)
Jobbszélsők: HORNYÁK Péter (Balatonfüredi KSE), ORSZÁGH Ádám (Dabas KC VSE)
Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (Telekom Veszprém), BALOGH Zsolt (MOL-Pick Szeged), BARTÓK Donát (TBV Lemgo, német)
Irányítók: CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen, svájci), JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: BÁNHIDI Bence (MOL-Pick Szeged), SCHUCH Timuzsin (Telekom Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Grundfos Tatabánya), VILOVSKI Uros (Székelyudvarhelyi KC, romániai)
Balátlövők: BODÓ Richárd (MOL-Pick Szeged), JAMALI Iman (Telekom Veszprém), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém)
Balszélső: FEKETE Dávid (CYEB Budakalász)
 
Szövetségi kapitány: Ljubomir VRANJES
A magyar csapat programja
Férfi Európa-bajnokság, 2018. január 12-28., Horvátország
2018. január 13. 20:30: Dánia-Magyarország (tv: M4 Sport)
2018. január 15. 18:15: Magyarország-Spanyolország (tv: M4 Sport)
2018. január 17. 18:15: Csehország-Magyarország (tv: M4 Sport)